SSD satın alma rehberi: İşte en performanslı modeller
Abone Ol
SSD’ler artık güncel sistemler için bir tercihten ziyade zorunluluk halini aldı. 2010’lu yıllarda hızla yaygınlaşan, harddiskten çok daha yüksek hızlara çıkan SSD’leri neredeyse her güncel bilgisayarda görmekteyiz. Zaman ilerledikçe SSD’ler çeşitlere ve bazı özelliklere ayrıldı. Şu sıralar bir SSD almayı düşünenler için hazırladığımız SSD satın alma rehberi, akıllardaki sorulara cevap olacak.
Size en uygun SSD hangisi?
Günümüzde yaygın olarak M.2 ve SATA bağlantı türleri kullanılıyor. Harddisklerden beri kullanılan ve eski bir bağlantı yöntemi olan SATA, şu an en yaygın bağlantı yöntemi olsa da geleceğe pek de ayak uyduramıyor. Günümüzde çıkan SSD’ler 3.500MB/s gibi yüksek okuma ve yazma hızına çıkabilirken en güncel SATA 3 arabirimi, 600MB/s’yi aşamıyor.
Bu durum, daha performanslı bir disk kullanmak isteyenler için M.2 bağlantı yöntemini ortaya çıkardı. Kablo bağlantısı olmadan direkt olarak anakart üzerindeki M.2 portu ile iletişime geçen M.2 SSD’ler, NVMe arabirimi ile çok daha yüksek okuma ve yazma hızları sunabiliyor.
Anakartınızın hangi bağlantı yollarını desteklediğini öğrenmek için öncelikle anakart modelinizi bilmelisiniz. Windows bilgisayarlarda anakart modelinizi kolayca öğrenebilirsiniz. Klavyenizdeki Windows tuşuna ve “R” tuşuna aynı anda basın. Bunu yapamıyorsanız başlat menüsünde “Çalıştır” öğesini arayabilirsiniz. Açılan pencereye tırnak işaretleri olmadan “dxdiag” yazıp “Tamam” butonuna tıklayın. Açılan pencere şuna benzer olacaktır:
Bu penceredeki “Sistem Modeli” satırında yazan, anakart modelinizdir. SATA 2 ya da 3 sürümlerinden hangisini desteklediğini, M.2 girişinin olup olmadığını anakartınızın adını Google’da aratarak öğrenebilirsiniz. Yaygın arabirimlerin sunabildiği maksimumu hızlar şu şekilde:
SATA 2: Genellikle eski anakartlardaki bağlantı yoludur. Desteklediği hız 300MB/s‘dir. SATA arabirimi geriye uyumlu olduğu için aldığınız SATA 3 SSD’ler sorunsuz şekilde SATA 2 anakartınızla çalışacaktır. Fakat en fazla 300MB/s hıza erişilecektir. Eski bilgisayarınıza yeniden hayat vermeyi düşünüyorsanız iyi bir seçimdir.
SATA 3: En güncel SATA sürümü olsa da çok yüksek hızlara erişemez. 2013’ten sonra çıkmış çoğu anakartta bulunur ve SSD’lerden beklentisi günlük kullanımda akıcılık olanlar için yeterlidir. Desteklediği hız maksimum 600MB/s‘dir. Harddisklerin yavaşlığından bıkanlar için mucizevi çözüm.
M.2 NVMe: NVMe arayüzünü kullanan SSD’ler, en yüksek hızları sunar. NVMe arabiriminin son sürümü olan NVMe 2.0 ile 5000MB/s hızlara ulaşılabilir. Yıllar ilerledikçe bu hız sınırını yükselten yeni sürümler çıkıyor. Ayrıca M.2 NVMe SSD’ler, direkt olarak anakartla bağlantı kurdukları için SATA SSD’lere göre daha düşük gecikme süresi de sunar.
İhtiyacınıza uygun en iyi SSD modelleri
Anakartınızın desteklediği arabirimi öğrendikten sonra geriye kalan tek şey en iyi SSD’yi bulmak. Alabileceğiniz en fiyat/performans SSD modellerini derledik.
Sandisk Extreme Pro
Sandisk’in geldiği son nokta olan Extreme Pro M.2 NVMe SSD’ler, 3.400MB/s okuma ve 2.800MB/s yazma hızı sunuyor. Extreme Pro modelleri 4TB’a kadar kapasite seçeneklerine sahip. Bu da tek bir yüksek hızlı diskte 4TB depolamayı kullanabileceğiniz anlamına geliyor.
Sandisk Extreme Pro SSD modellerini satın almak için tıklayın.
Samsung SSD 980
Piyasadaki en kaliteli SSD’leri üreten Samsung, 980 serisiyle performansı tepeye çıkarıyor. 250GB, 500GB ve 1TB seçenekleriyle karşımıza çıkan Samsung SSD 980 serisi en performanslı M.2 NVMe SSD’lerden biri. Daha önce 970 serisiyle Samsung SSD’lerin performansından haberdar olmuştuk. 980 serisi ile okuma ve yazma hızları önemli oranda artırıldı: 3.500MB/s okuma ve 3.000MB/s yazma hızına erişilebiliyor.
Samsung SSD 980 SSD modellerini satın almak için tıklayın.
Crucial P2
Son yıllarda SSD piyasasında adını çokça duyduğumuz Crucial, M.2 NVMe SSD’leri ile dikkat çekiyor. Crucial P2 serisi; 250GB olan varyantta 2.100MB/s okuma ve 1.150MB/s yazma, 500GB olan varyantta 2.300MB/s okuma ve 940MB/s yazma ve en yüksek kapasite olan 1TB varyantta 2.000MB/s okuma ve yazma hızı sunuyor.
Crucial P2 SSD modellerini satın almak için tıklayın.
Sandisk Plus
Eğer anakartınız SATA 2 veya 3 destekliyorsa üzülmeyin, sizin için de SSD modelleri var. SATA SSD’ler arasında en çok satan marka olan Sandisk, Plus serisi ile SATA 3’te alınabilecek en iyi seçeneklerden biri olarak biliniyor. 530MB/s okuma ve yazma hızları sunan Sandisk Plus’ın pek çok kapasite seçeneği de mevcut.
Sandisk Plus SSD modellerini satın almak için tıklayın.
Samsung Evo
En kaliteli SSD’leri ürettiği söylenen Samsung, SATA SSD’lerde de oldukça başarılı. SATA 3’ün sunduğu hız limitlerinde en iyi performansı sunan Samsung Evo serisi en çok satan SSD’lerden biri. Samsung Evo serisi, tüm varyantlarda 560MB/s okuma ve 530MB/s yazma hızı sunuyor.
Samsung Evo SSD modellerini satın almak için tıklayın.
KIOXIA Exceria
Rekabetçi bir fiyata sahip olan KIOXIA Exceria SATA SSD, 555MB/s okuma ve 540MB/s yazma hızıyla kendisinden bir tık daha pahalı olan rakiplerine kafa tutuyor. 240GB ve 960GB varyantlarına sahip olan SSD, uygun fiyat arayanlara hitap etmekte.
KIOXIA Exceria modellerini satın almak için tıklayın.
Kingston A400
Bellek üretimi konusunda adını duyurmuş olan Kingston’ın uygun fiyatlı SATA SSD’si A400, kalite standartlarından geri kalmayarak giriş seviyesi bir performans sunuyor. 500MB/s okuma ve 450MB/s yazma hızına sahip olan SSD’nin dayanıklılık konusunda da iddiaları var.
Kingston A400 modellerini satın almak için tıklayın.
SSD satın alma rehberinde bilgisayarınıza uygun SSD’yi nasıl bulabileceğinizden bahsettik. Peki siz hangi SSD’yi kullanıyorsunuz? Yorumlarda belirtebilirsiniz.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te ERTANHABER sitemize
abone olun.