Teknoloji

SEO uyumlu makale nasıl yazılır? | Google’da 1. Sıraya Yerleşin

Abone Ol
SEO uyumlu makale nasıl yazılır

Google aramalarında üst sıralarda hatta 1. sırada çıkmak için makaleler hazırlarken SEO olarak bilinen Arama Motoru Optimizasyonu kurallarına göre yazılmalıdır. Peki SEO uyumlu makale yazmak için nelere dikkat etmeliyiz? Devamı yazıda…

Bir web sitesinin ana amacı ürün veya hizmet satmak ya da adsense ile para kazanmaktır. Daha çok ürün satmak veya adsense kazancını arttırmak için web sitesini daha çok insanın ziyaret etmesi gerekmektedir. Daha çok ziyaretçi çekmenin anahtarı ise SEO uyumlu makaleler yazılarak google aramalarında daha üst sıralarda çıkmaktan geçer.

Yoast SEO Nedir, Ayarları Nasıl Yapılır? |10 Adımda Seo Öğrenin Yazımızı okumak için tıklayın.

SEO (Search Engine Optimization) Nedir?

SEO, Search Engine Optimization İngilizce kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşmuş bir terimdir. Arama Motoru Optimizasyonu olarak dilimize geçen SEO, web siteleri için hazırladığımız yazıları google’a en iyi şekilde anlatabilmek için uygulamamız gereken bir çok kriteri ifade eder.

Herhangi bir konuyla ilgili araştırma yaparken kendi davranışınızı düşünün. Bir anahtar kelimeyi aradığınızda genellikle ilk 3 veya en fazla ilk 5 siteyi incelersiniz. Eğer yeterince bilgi bulamadıysanız arama anahtar kelimelerinizi değiştirir veya anahtar kelimeye eklemeler yaparak yeniden arama yaparsınız. Peki ilk 8. veya 10. sırada olan web sitelerinizi ilgilinizi çeker mi? Genellikle cevapüHAYIRüolacaktır.

İşte internet dünyasının en çok kazananları google arama sonuçlarında bu ilk 5 sırada yer alan web siteleri olacaktır.

Yazdığınız makale; içeriğiyle, anlattığınız çok değerli bilgilerle ne kadar değerli, ne kadar mükemmel olsa da SEO kurallarına uygun olarak yazılmadıysa istediğiniz başarıya ulaşamayacaktır.

Şimdi sırasıylaüSEO uyumlu makale yazmaküiçin gerekli ipuçlarını inceleyelim…

1- Kopya Olmayan İçerikler Oluşturun

Başarısız olan bir çok web sitesinde başka sitelerden kopyalanarak az bir değişiklik yapılarak yayınlanan içerikler sebep olmaktadır. Bu nedenleüASLA google’i kandırmaya çalışmayın. Çünkü google, kopya içerik kullanan web sitelerini tespit edebilmek için algoritmasını her gün geliştirmekle uğraşıyor. Bu nedenle içerikler özgün ve kendi cümlelerinizle oluşturulmalıdır. Bu şekilde oluşturduğunuz içerikleri bir de SEO kurallarına uygun hale getirdiğinizde yazıların google sıralamalarında hızlıca yükseldiğini göreceksiniz.

2-SEO Uyumlu Link Kullanın

Sef link yapısı seo açısından çok önemlidir. Google botlarının yazınızın başlığını anlayabilmesi için self link kullanmak oldukça faydalıdır.

Peki sef link nedir?

Sef linküyazı başlığının ç,ş,ı,ğ,ü,ö gibi Türkçe karakterlerden arındırılmış, kelimeleri arasında boşluk karakteri yerine – (tire) işareti olan link yapısıdır.

Link yapısı olarak www.siteniz.com/?p=123 veya www.siteniz.com/2019/05/09/ornek-yazi/ şeklindeki link yapıları seo açısından olumsuz link yapılardır veüweb sitesinin SEO puanını düşürecektir.

Örneğin yazı başlığı şu şekilde olsun: Seo uyumlu makale nasıl yazılır?

Bu link yapısının self link olabilmesi için şu şekilde ulaşılabilir olması gerekmektedir.

www.siteniz.com/seo-uyumlu-makale-nasil-yazilir şeklinde olmalıdır.

WordPress kullanıcıları bu işlemi birkaç tıklama ile kolaylıkla halledebilirler. Bu işlem için öncelikleüAyarlarümenüsündenüKalıcı Bağlantılarübaşlığına tıklayın.

Sonra açılan sayfada en alttaki seçeneği aktifleştirerek category ve postname olacak şekilde düzenleyerek ayarları kaydedin.

İşleminiz tamamlandığında artık linkleriniz sef link haline gelmiş olacaktır.

3- İlgi çekici bir yazı başlığı hazırlayın

Yazının başlığı en fazla 65 karakter uzunluğunda olmalıdır. Yazı başlığı mutlaka odaklandığınız ana anahtar kelime ile başlamalıdır. Bunun yanında insanlarda farkındalık yaratacak en, muhteşem, inanılmaz, garantili, mükemmel gibi destekleyici kelimeler kullanılmalıdır.

Bu yazıyı ele aldığımızda; seo uyumlu makale yazılırken dikkat edilecek noktaları işliyoruz. Yazı başlığı, odaklandığımız anahtar kelimeyi yaniüseo uyumlu makaleüile başlıyor. Sonrasında insanların bu aramayı yapmaktaki ana amacı olan üGoogle’da 1. Sıraya Yerleşinücümlesi ile farkındalığı arttırıyoruz.üSon olarak yazı başlığımız şu şekilde oluşuyor.

SEO uyumlu makale nasıl yazılır? | Google’da 1. Sıraya Yerleşin | Google Rehberi

Bu makale başlığıü“Seo uyumlu makale yazmak için yapılması gerekenler”übaşlığından çok daha ilgi çekici ve etkili olacaktır.

Eğer daha önce yazdığınız yazıların google sıralaması kötü ise yazıyı iyileştirme işlemine öncelikle yazı başlığını değiştirerek başlamalısınız.

4- Anahtar kelimeleri içeren bir özet oluşturun

Diyelim ki yazınız google aramalarında ilk 10 sırada çıktı ve iyi bir makale başlığı hazırladığınız için ziyaretçiyi bağlantıya tıklaması için ikna ettiniz. İyi yazılmış, anahtar kelimelerin doğru ifade edildiği bir giriş paragrafı, ziyaretçiyi yazıyı okumaya ikna etmek için ikinci şansınız olacaktır.Tabi sadece giriş paragrafı ziyaretçiyi elde tutmak için yeterli olmayacaktır. Yazının tamamında akıcı bir dil kullanmak, konuyu ilgi çekici hakle getirmek ve ziyaretçinin anahtar kelime ile ilgili bulmak istediği tüm detayları verebilmek dikkat etmeniz gereken en önemli özelliklerdir. Google 1. sırada çıkmak

5- Yazılarınızı kısa paragraflara bölün

Ziyaretçiye yazının tamamını okutabilmek için konuyu, çok uzun ve karmaşık cümleler yerine kısa ve öz cümleler içeren kısa paragraflar halinde anlatın.

6- Yazılarınızı sıralayın

Konuyu belirli bir hiyerarşiye göre sınıflandırmak veya sıralandırmak konunun daha etkili anlatılmasını sağlayacaktır. Bu yazıyı oluştururken yaptığım gibi konuyu maddeler halinde anlatmak daha etkili bir anlatım sağlayacaktır.

7- Önemli anahtar kelimeleri kalın harflerle yazın

Yazıları hazırlarken önemli anahtar kelimeleri veya konu açısından önemli cümle veya kelimeleri kalın yazmak, google botlarına bu kelimeleri anlatmanın en önemli yoludur.

Dikkat ederseniz bu yazı içinde anahtar kelime olabilecek önemli kelime veya cümleler kalın yazılmıştır. Bu ziyaretçi açısından çok bir şey ifade etmese de google botları açısından önemli bir durum olacaktır.

8- Site içi ve site dışı linkleme yapın

Yazılarda, başka yazılara site içi link vermek, ziyaretçilerin başka yazılarınızı da okumasını sağlayacağından sitenizin google sıralamalarında üst sıralarda çıkmayı destekleyici bir etki yapar. Bu nedenle yazı içinde, bu yazınızla alakalı başka yazılara site için linkleme yapmak gerekmektedir.

Dikkat ettiyseniz yazının ikinci paragrafında adsense kazancını arttırmak anahtar kelimesi geçtiği için, bu konuyla ilgili bir diğer yazım olan “Adsense Kazancınızı 10 Katına Çıkarın- Garantili 5 Yöntem” başlıklı yazıma site için link veriyorum. Bu yazıyı okuyan ve adsense ile düşük kazanca sahip olduğunu düşünen bir ziyaretçinin bu linke tıklayıp diğer yazımı okumasının önünü açmış oluyorum. Google 1. sırada çıkmak

Siz de yazılarınızda bu şekilde site içi linkleme yaparak,üziyaretçilerin web sitesinde daha çok zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca konu içerisinde internet dünyasında önde gelen diğer web sitelerine dış bağlantı çıkışları yapmak yazınıza olumlu katkı yapacaktır. Ziraüwordpress için olmazsa olmaz eklentilerüarasında en çok kullanılan SEO eklentisi olanüYoast seoüen az 1 adet dış link çıkışı yapmayı önermektedir.

9- İlgi çekici resimler kullanın ve resimleri optimize edin

Yazılarınızı hazırlarken aralarda konuyla ilgili ilgi çekici resimler kullanmak yazıyı monotonluktan çıkaracaktır.

Bir çok kişi yazılarında resim kullanır fakatüwebsitesine resim eklerken uygulanması gereken SEO kurallarına genelde dikkat etmezler.

Şunu unutmamalıyız ki çoğu zaman google görsel aramalarında çıkan resimlere tıklayarak web sitelerine ulaştığımız olmuştur. Sizce google görsel aramalarında çıkan sonuçlar rastgele mi diziliyordur? Hadi canım her şeyi inceden inceye planlayan google, görsel aramalarındaki resimleri rastgele mi listeleyecek.üElbette HAYIR.

Her ziyaretçi bizim için son derece kıymetli. Peki o zamanügoogle görsel aramalardan web sitesine ziyaretçi çekmeküaracı olarak neden kullanmayalım?

İyi optimize edilmiş resimler ile google görsel aramalarda yazılardaki resimlerin ön sıralarda çıkmasını sağlayıp, web sitesine hatırı sayılır şekilde ziyaretçi artışı sağlayabilirsiniz. Özellikleüwordpress ile resim optimizasyonuüoldukça kolay bir işlemdir.

Pekiüweb sitesine resim yüklerken hangi seo kurallarına dikkat etmeliyiz.

Resimleri kayıt ederken dosya ismi küçük harflerden oluşmalı, Türkçe karakter içermemeli ve kelime aralarında boşluk değil –(tire) işareti olmalıdır.

Örneğin bu yazı için ilk bölümde oluşturduğumü resim dosyasının adıüseo-uyumlu-makale-yazmak.jpgüşeklindedir

Her ne kadar wordpress gibi sistemlerde resim yüklemesi görsel olarak yapılsa da arka planda kodları incelediğimizde aşağıdaki HTML kodu ile yükleme yapıldığını bilmeliyiz.

Kullandığım resmin altyazısı olarak iseüSeo Uyumlu Makale Hazırlama – SEO(Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?ücümlesini kullandım.

Web sitesine resim yüklerken yükseklik ve genişliğinin belirtilmesi, alt etiketi içinde resim ile ilgili açıklayıcı bir cümle bulunması google SEO açısından önemlidir.üSEO skoruüdüşük olan web sitelerindeüseo analiziüyapıldığında, görseller ile ilgili genelde yükseklik ve genişlik değerlerinin belirtilmediği veya alt etiketlerinin boş bırakıldığı uyarısı olacaktır.

SEO analizi yaparak, kullandığınız görseller ile ilgili iyileştirmeleri yaparak web sitesinin SEO puanını yükseltmek için olumlu bir katkı yapmış olursunuz. Google 1. sırada çıkmak

Yukarıda anlatılan tümüSEO kurallarıüharfi harfine uygulansa bile, web sitesinin altyapısal sorunları varsa, web sitesi yeterince hızlı açılmıyorsa, kullanılan tema kullanıcı dostu değilse web sitesi için gözle görülür bir ziyaretçi artışı sağlamayabilir. Özellikle google’in 3 saniyenin altında açılan web sitelerine öncelik tanıdığını biliyoruz.

Bu yazıda SEO uyumlu içerik yazmak için gerekli ipuçlarını inceledik. Yazıları seo uyumlu hale getirerek google aramalarında daha üst sıralarda çıkaraküadsense kazancını arttırabilirsiniz.

Konuyla ilgili öneri ve görüşlerinizi yorumlar bölümüne yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Yeni yazılardan anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın…

Robots.txt Nedir? Nasıl Kullanılır? Robots.txt önemi nedir? Yazımızı okumak için tıklayın