Sağlık

Parmağımın üzerine düştüm kırılmış mıdır? - Tendon Kopmasına Dikkat

Abone Ol

Parmağımın üstüne düştüm kırılmış mıdır, Tendonlar kasların sonlanma noktalarına yapışmadan önce kiriş diye adlandırdığımız yapılara dönüşmüş halidir. Tendonlar kol, el ve parmakların hareket etmesini sağlayan yapılar olup kesilmeleri halinde hareket kaybı ile kendini belli ederler. El cerrahisi kliniğinde tendon yaralanması vakalarına oldukça sık olarak rastlanır. Parmağımın üzerine düştüm diyenler buraya...

Parmağımın üzerine düştüm

Tendon Yaralanması - Parmağımın üzerine düştüm

Parmağımın üstüne düştüm, Tendon yaralanması olan hastaların ayrıntılı bir fizik muayeneyle değerlendirilmesi oldukça önemlidir çünkü sinir ve damar yaralanmaları tendon kesilerine eşlik edebilir. Tendon kesilerini ilk 15 gün içerisinde onarmak gerekmektedir. Uzamış sürelerde tendon boyunda kısalma meydana gelir ve bu tendonun uç uca dikilmesini zorlaştırır. Bu gibi durumlarda çift aşamalı tendon onarımı gerekmektedir. Tendon yaralanması ameliyatı sonrasında el alçı atele alınır ve yaralanmanın içeriğine göre gereken sürelerde aktif hareket kısıtlaması yapıldıktan sonra fizik tedavi sürecine başlanır. Parmağımın üzerine düştüm demiyorsanız Kalçamın üstüne düştüm diyorsanız okuyun.

Tendon yaralanmalarında ameliyat kadar önemli bir süreç de fizik tedavidir. Ameliyat sonrasında yeterli fizik tedavi yapılmayan durumlarda tendonlar birbirine yapışır ve hareket kısıtlılığı meydana gelir. Bu durumda ikinci bir tendon ameliyatı ile yapışık tendonları ayırmak gerekir. Bunu engellemek için fizik tedaviyi ihmal etmemek gerekir. Bileğimin üstüne düştüm diyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Cerrahi Müdahale

Parmağımın üstüne düştüm Amatör veya profesyonel sporcular, aktif günlük yaşamı olan kişiler ve gençlerde tercih edilen cerrahi müdahale, iyileşme sürecini kısaltma ve kişiyi atletik performansına tamamen kavuşturmayı hedefler. Yaralanmanın biçimine göre operasyonun nasıl gerçekleşeceği de farklılaşabilir. Boyun bölgesinden nasıl kilo verilir?

Ameliyat, çoğunlukla bacağın alt arka kısmından yapılan keşiden kopuk tendon uçlarının özel güçlendirilmiş dikiş materyalleri ile dikilmesi şeklinde yapılır. Yaralanmanın tipine bağlı olarak yapılan kesinin boyutu farklılık gösterebilir.