Nefes darlığı neden olur? Nefes darlığı belirtileri neler? Tedavi yöntemleri Günümüzde yaygın olarak görülen nefes darlığı kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Aynı zamanda nefes darlığı bazı hastalıklarında habercisi olabilir. Peki nefes darlığının belirtileri nelerdir? Nefes darlığına ne iyi gelir? Sizler için yaygın olan bu rahatsızlık hakkında bilmeniz gerekenleri araştırdık. Haberin detayında nefes darlığına dair her şeyi bulabilirsiniz.
Bilim literatüründe dispne olarak adlandırılan nefes darlığı üst solunum yolu, akciğer ve kalp hastalıkları gibi birçok nedene bağlı olarak gelişir. Hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen nefes darlığı kuru öksürük gibi rahatsız edici sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmada nefes darlığına genellikle akciğerden kaynaklı yaşanır. Nefes darlığı Akciğer kaynaklı ortaya çıkan koah, astım ve zattüre gibi hastalıkların en baş belirtisidir. Vücut yeterli miktarda oksijen solumadığından kan damarlarındaki hücreler ve sinir sistemi deforme olur. Bu deforme sonucu solunum sıkıntısı çeken vücut nefes darlığı çeker.
NEFES DARLIĞININ EN YAYGIN NEDENLERİ?
- Demir eksikliğine bağlı gelişen kansızlık,
- Düzensiz ve yağlı beslenme nedeniyle damarların tıkanması ve akabinde kalp yetmezliği,
- Hormonların azalması ya da artması,
- Üst solunum yollarının enfeksiyon kapması,
- Hormonlar nedeniyle böbrek üstü bezlerinin çalışmaması,
- Sindirim rahatsızlıkları gibi durumlar nefes darlığına neden olur.
NEFES DARLIĞININ BELİRTİLERİ NELEDİR?
-üVücudun ısı oranının aniden değişmesi ve aşırı terleme,
-üOksijensizlikten kas ve kemiklerde ağrı,
-üAniden yükselen ateş,
-üBeden yorgunluğu vücut hareketlerinde kısıtlama,
-üGöğüs ağrısı hırıltılı nefes,
-üBaş dönmesi ve ağrısı,
-üMerdiven çıkarken ya da konuşurken aniden soluğun kesilmesi,
- Yemek sırasında nefesin kesilme hissi gibi durumlar nefes darlığının habercisidir.
SİZİN İÇİN: Nefes Kokusundan Hastalık Teşhis Edilen Cihaz! Cihazın Özellikleri
NEFES DARLIĞI OLAN HAMİLE NASIL DAVRANMALI?
Kronik herhangi bir sorunu olmasa bile hamileler genellikle doğuma yakın nefes darlığı çekerler. Bunu önlemek için anne adaylarının hamilelik sürecinde hem nefes alış verişlerini hem de oturma şekillerini kontrol etmelerinde fayda var. Özellikle otururken sırtlarına bir destek koymaları gerekir. Hızlı yemek yeme, yürüme ve hareket etme alışkanlıklarını azaltmalarında fayda var.
NEFES DARLIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?ü
Kronik bir hal alan nefes darlığı kişinin artık nefes alıp verirken kendi başına bunun hakkında çıkamayacağı için ek yardım alması gerekir. Göğüs hastalıkları uzmanına başvuran hastaya öncelikle bir kaç tetkik yapılır. Nedenine bağlı birçok tedavi şekli olan nefes darlığında en çok tercih edilen tedavi yöntemi ise oksijen vermedir.
Nefes darlığında yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ancak altta yatan rahatsızlığın bulunması ve uzman kontrolünde bu tabloya yönelik tedavinin planlanması büyük önem taşımaktadır. Nefes darlığı tedavisinde öncelikle kişi kilo aldıysa kilo vermesi, sigara kullanıyorsa sigarayı bırakması ve kondisyonu düşükse kondisyonu artırıcı egzersizlere ya da fizik tedaviye yönlendirilmesi sağlanmalıdır. ü
Kişide astım ve KOAH’tan dolayı bir atak ve buna bağlı bir nefes darlığı gelişiyorsa, öncelikle hastalıkların tedavisi gerçekleştirilmektedir. Orta ve üstü KOAH hastalarında devamlı bir nefes darlığı söz konusu olabilir. Astım hastalarındaki nefes darlığı ise genellikle nemli ortamla temas, sigara kullanımı, ilaçların ihmal edilmesi durumlarında ataklarla gelişir. Bu nedenle altta yatan hastalığa göre planlanan tedaviye uyulması, atak geliştirebilecek durumlardan kaçınılması, sigara kullanılmaması gibi durumlar nefes darlığının gerilemesini sağlayabilir.
Nefes darlığına neden olan altta yatan hastalık kalp ile ilgiliyse öncelikle buna yönelik tedavi planlanır. Eğer primer akciğer kaynaklıysa bu tedavi edilmeli çünkü yaş ilerledikçe kombine sebepler daha sık görülür.
Uzun süre yoğun bakımda yatan bir hastada nefes darlığı gelişebilir. Yatarak tedavi neticesinde kas gücü kaybı gelişebilir ve nefes darlığı ortaya çıkar. Her ne kadar akciğer ve kalp kapasitesinde bir değişiklik olmasa da kas gücü kaybı nefes darlığına yol açabilir. Diyafram başta olmak üzere tüm kaslar nefes alınıp verilirken kullanılır. Ancak kaslarda erime olursa nefes almakta kullanılan kasları kullanamamak nefes darlığını tetikler. Hareketsizlikten doğan balgamı atamamak nefes darlığını artırır. Buna yönelik fizik tedavi ve medikal tedavi uygulanır.
Nefes darlığında solunum tedavileri planlanabilir. Nefes darlığında özellikle astım ve KOAH söz konusuysa buna yönelik inhalasyon ilaçlarıyla tedavi uygulanır. Nüks durumu varsa daha özellikli bir tedavi planına uyulması gerekir.
nefes darlığı belirtileri neler, nefes darlığı kimlerde olur, nefes darlığı kalp krizine neden olur mu, hamilelerde nefes darlığı neden olur, nefes darlığı fizik tedavi ile geçer mi, nefes darlığı koah hastaları tedavisi, sigara içmek nefes darlığına sebep olur mu, akciğer kaslarında zayıflama nefes darlığına sebep olur mu, nefes darlığı yaşlılarda nasıl tedavi edilir