Nasıl Polis Olunur? Polislik için müracaat kaideleri neler?

Polis, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve toplumun nizam içerisinde hayatını sürdürmesi için hukuk prensipleri içerisinde …

Yayınlama: 21.12.2020
22
A+
A-


Polis, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve toplumun nizam içerisinde hayatını sürdürmesi için hukuk prensipleri içerisinde güvenlik hizmeti sunan teşkilat ve bu teşkilata mensup memurdur. Polis, yeri geldiğinde mesai saati gözetmeksizin, canını kaybetme değerine olsa bile vatanını ve vatandaşını korumakla vazifelidir. İsimli polis ise en az tam teşekküllü bir polis karakolu bulunan yerlerde isimli işlerle ilgilenmek üzere, Emniyet Genel Müdürlüğü takımından ayrılan vazifelilerden oluşan kısımdır. Kamu nizamını bozucu bir kabahat işlendiğinde isimli polis kanıtları toplamak, cürmü işleyen şahısların izini sürüp yakalamak, Cumhuriyet Savcısı ismine soruşturmayı yürütmek ve suçluları adalete teslim etmekle vazifelidir. Pekala nasıl polis olunur?

 

POLİS NASIL OLUNUR?

Polis olmak için Yüksek Okula giriş imtihanına müracaatlar, her yıl Polis Akademisi Başkanlığı tarafından tespit ve ilan edilen tarihler ortasında Polis Meslek Yüksek Okul Müdürlüklerine şahsen yapılır. Eksik doküman, posta yolu ile yahut müracaat vakti geçtikten sonra yapılan müracaatlar kabul edilmez.

 

Polis Akademisi Başkanlığı tarafından ilan yayınlandığında, alım yapılan takım için kurallar ve ayrıntılar verilmektedir.

İnternetten ön müracaat yapan adayların şahsen müracaat ve imtihan için getirmesi gereken evraklar;

a) T.C. kimlik numarası yazılı beyanı, (sınav müracaat dilekçesinin ilgili kısmına aday 11 haneli T.C. kimlik numarasını ve bu kimlik numarasının kendisine ilişkin olduğunu el yazısı ile ilgili satıra yazacaktır.)

b) İmtihan müracaat dilekçesi, tam ve eksiksiz olarak doldurulacaktır.(sınav giriş evrakı yayınlandığı tarihte, imtihan müracaat dilekçesi www.pa.edu.tr adresinden indirilecektir.)

c) Sıhhat Bilgi Formu, tam ve eksiksiz olarak doldurulacaktır. (sınav giriş dokümanı yayınlandığı tarihte, sıhhat bilgi formu www.pa.edu.tr adresinden indirilecektir.)

ç) Adayların Fiziki Yeterlilik İmtihanı Parkuruna Katılmasına Mahzur Sıhhat Sorununun bulunmadığına dair beyanı, (sınav giriş evrakı yayınlandığı tarihte, kelam konusu evrak www.pa.edu.tr adresinden indirilecektir.)

d) Mezuniyet bilgisi mezun olduğu üniversite tarafından YÖK sistemine işlenmemiş olan adaylar diploma yahut süreksiz bitirme dokümanının aslı ve fotokopisini getirecektir. Başka adaylar mezuniyetine ait rastgele bir doküman getirmeyecektir. (Mezuniyet bilginizin YÖK Sistemine işlenip işlenmediğini eDevlet’ten denetim edebilirsiniz.) (Yabancı ülkeden alınan önlisans, lisans diplomaları YÖK Başkanlığından alınan denklik evrakı ile birlikte kabul edilecektir.)

e) Polis Akademisi resmi internet sayfasından başvuruyu tamamladıktan sonra imtihan giriş dokümanında fotoğrafı olmayan adayların son bir yıl içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf getirecektir.

f) Kendisi ve evli ise eşinin sabıka kaydı olması durumunda müracaat kabul kuruluna ibraz etmek üzere ilgili belgeyi getirecektir.

g) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme dokümanı, (Eğer yaş tashihi yaptırmış iseniz, yaptırdığınız yaş tashihinin tarihini gün-ay-yıl olarak yazınız. Katılaşmış Mahkeme Karar tarihi yazılacak ve tasdikli mahkeme kararı müracaat sırasında teslim edilecektir.)

ğ) Emniyet teşkilatı şehit yahut görev malullerinin eş yahut çocuklarından müracaat yapacak olanlardan şehit yahut görev malulü bilgisini, içeren ve biyometrik fotoğrafın yer aldığı yazılı yahut Kurumca kabul edilen elektronik ortamda düzenlenen imtihan müracaat formu ile müracaat yapar.

h) Emniyet teşkilatı dışında şehit yahut görev malullerinin eş yahut çocuklarından müracaat yapacak adaylar, onaylı şehit yahut malullük dokümanını yazılı yahut elektronik ortamda yaptığı müracaatına ekler. Elektronik ortamda müracaat yapılmış ise bu adaylar imtihan esnasında evrakın aslını Müracaat Kabul Komitesine teslim eder.

ı) İmtihan Giriş Evrakı,

İKAZ: Aranılan nitelikleri taşıyan ve istenen evrakları getiren adayların şahsen müracaatları alınır. Müracaat ile ilgili olarak istenen evraklarda gerçeğe alışılmamış beyanda bulunduğu tespit edilenlerin müracaatları geçersiz sayılır.

Fotokopisi verilen dokümanların aslı, müracaat sırasında müracaatı alan görevliye ibraz edildiğinde fotokopiler misyonlu tarafından “Aslı Görüldü” ibaresi ile birlikte sicil ve imza atılarak alınır.

POLİS AKADEMİSİ NEDİR?

Emniyet Teşkilatının memur, amir ve yönetici muhtaçlığını karşılamak üzere ön lisans, lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan, bünyesinde fakülte, enstitü ve polis meslek yüksekokulları bulunan bilimsel özerkliğe sahip yükseköğretim kurumudur.

Akademi vazife ve yetkileri Polis Yüksek Öğretim Kanunu, Polis Akademisi İdare Üniteleri Kuruluş Misyon ve Çalışma Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

PMYO NEDİR?

PMYO: Polis Meslek Yüksekokulu, sözlerinin kısa yazılışıdır.

PMYO: Emniyet Teşkilatının polis memuru muhtaçlığını karşılamak üzere ön lisans seviyesinde eğitim-öğretim ve uygulama yapan Polis Akademisi Başkanlığına bağlı parasız yatılı ve resmi üniformalı yükseköğretim kurumlarıdır.

PMYO’ların vazife, çalışma temel ve yöntemleri Polis Yüksek Öğretim Kanunu, Polis Akademisi İdare Üniteleri Kuruluş Vazife ve Çalışma Yönetmeliği, Polis Akademisi Polis Meslek Yüksek Okulları İdare Üniteleri Kuruluş, Vazife ve Çalışma Yönetmeliği, Polis Meslek Yüksek Okulları Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

PMYO MÜRACAAT KAİDELERİ NELERDİR?

Polis Meslek Yüksekokulu öğrencisi olabilmek için; Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği’nin 5. hususu gereği Yüksekokullara, 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 10 uncu unsurunda belirtilen eğitim kurumlarından (Lise ve dengi okullardan) mezun olmak,

PMYO Giriş Yönetmeliğinin 8. unsuru gereği; “18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden evvelki yaş geçerli olmak kaydıyla, imtihanın yapıldığı yılın 01 Ekim tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamış, bayan ve askerlik yapmayan erkek adaylar için 24 yaşından, askerlik hizmetini yapmış erkek adaylar için ise 26 yaşından gün almamış olmak.”

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılacak olan üniversiteye giriş imtihanından istenilen puanı almış olmak, Polis Akademisi Başkanlığınca yapılan Aday Kıymetlendirme ve Seçme İmtihanında ve ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılacak PMYO İmtihanında başarılı olmak kuralları aranmaktadır.

Polis Meslek Yüksekokulu imtihanlarına müracaatta yaş kuralı nedir?

17 Mayıs 2008 tarih ve 26879 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinin 8. hususunun (e) bendinde yer alan; “Sınavın yapıldığı yılın ekim ayının birinci günü prestijiyle askerliğini yapmayan erkek adaylar ile bayan adaylar için 18 yaşını tamamlamış ve 24 yaşından gün almamış olmak, askerlik hizmetini yapmış erkek adaylar için ise 26 yaşından gün almamış olmak (18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz ve geçerli sayılmaz.)” kararı mevcuttur.

Polis Meslek Yüksekokullarına alınacak adaylarda uzunluk koşulu nedir?

04 Ağustos 2003 tarih ve 25189 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Emniyet Teşkilatı Sıhhat Kaideleri Yönetmeliğinin Hastalık Branşlarının Sınıflandırılması EK-3 I-A Dahili ve Harici Hastalıklar başlıklı 7. hususunda; “Liselerden Güvenlik Bilimleri Fakültesi ile Fakülte ve Yüksek Okul lisans programına, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine ve Polis Meslek Yüksek Okulu Ön Lisans programına alınacak öğrencilerin uzunlukları en az erkeklerde 167 cm, bayanlarda 162 cm olacaktır” kararı mevcuttur.

Ön lisans (iki yıllık)  mezunları PMYO imtihanlarına müracaat edebilirler mi?

Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği’nin 5. unsuru gereği; “Yüksekokullara, 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 10 uncu hususunda belirtilen eğitim kurumlarından (Lise ve dengi okullardan) mezun olanlar başvurabilirler.” kararı mucibince ön lisans mezunları da lise mezunu kapsamında imtihana alınmaktadır. Ön lisans mezunlarına öbür lise mezunlarından farklı ayrıcalık tanınmamaktadır.

PMYO öğrenci adayının ailesinden her hangi birisinin sabıkalı olması PMYO öğrencisinin ilişiğinin kesilmesini gerektirir mi?

PMYO Giriş Yönetmeliğin 8. unsurunun (h) bendi “Türk Ceza Kanununun 53 üncü unsurunda belirtilen müddetler geçmiş olsa bile; üst hududu bir yıl yahut daha fazla mahpus cezası öngörülen taammüden işlenmiş hatalar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48/A-5 unsurunda sayılan hatalardan ötürü,

1)    Affa uğramış yahut yasaklanmış haklar geri verilmiş olsa dahi mahkûmiyeti bulunmamak.

2)    Kararın açıklamasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak.

3)    Devam etmekte olan bir kovuşturma bulunmamak yahut kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak.” kararları yeterince yalnızca PMYO öğrenci adayının ve eşinin sabıka kaydı dikkate alınmaktadır.

Açık öğretim Fakültesi Polis Eğitimi kısmı 2 yıllık önlisans mezunlarının polis memuru olma hakkı var mıdır?

YANIT:5806 Sayılı Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yerleştirilen programdan mezun olanların, Polis Meslek Yüksekokulundan mezun olanlar üzere Polis Memuru olma hakkı bulunmamaktadır.

Polis Memuru olabilmek için; 09.05.2001 tarih ve 24397 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunun 10. hususuna nazaran Polis Meslek Yüksekokulundan yahut 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunun 26.04.2005 tarih ve 25807 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ek 24. hususuna nazaran Polis Meslek Eğitim Merkezinden mezun olmak gerekmektedir.

Polis Meslek Yüksekokulundan rastgele bir nedenle ayrıldığında tazminat ödenir mi?

Polis Meslek Yüksekokulları Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin Mecburi hizmet ve yapılan masrafların geri alınması başlıklı 21. hususunun 2. fıkrası “Yüksekokuldan mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yükümlü olduğu müddet içinde, istifa edenler yahut ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir kabahat işleyenler, vefat ya da sıhhat sebebi hariç diğer rastgele bir sebeple ayrılanlar, yükümlülük müddetlerinin eksik kısmı ile orantılı olarak kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarını Polis Akademisi Tazminat Yönetmeliği kararlarına nazaran ödemek zorundadırlar. Eğitim-öğretimin başladığı birinci günden itibaren çıkan yahut çıkarılan öğrencilerden tazminat talep edilir” kararı yer almaktadır.

Polis olmak isteyen adayın kendisi ve eşi dışındaki akrabalarının işlediği cürümler Polis olmasına mahzur oluşturur mu?

17 Mayıs 2008 Cumartesi günü 26879 Sayı ile Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği’nin Adaylarda aranılacak nitelikler başlıklı 8. hususu 1. fıkrasının “ğ, h, ı ve n” bentleri kararları doğrultusunda yapılan güvenlik soruşturması, aday ve varsa eşi için yapılmaktadır. Adayın kendisi ve eşi dışındaki akrabalarının işlediği kabahatler Polis olmasına pürüz oluşturmamaktadır.

Polis Meslek Yüksekokullarından mezun olan öğrencilerin teşkilat takımlarına atamaları nasıl yapılmaktadır?

Mezun olan öğrenciler, takım ve hizmet muhtaçlığına nazaran Genel Müdürlükçe belirlenen yerlerden birini her okuldaki öğrencilerin muvaffakiyet sıralaması temel alınarak, seçecekleri vilayetlere atamaları yapılmaktadır.

AX MEDYA
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat