Meme Ağrısı Neden olur? Meme Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Yayınlama: 19.03.2021
170
A+
A-

Meme Ağrısı Neden olur? Meme Ağrısı Nasıl Geçer? Kadın vücudunda meydana gelen fizyolojik olaylar, hormon sisteminin karmaşıklığının da etkisiyle erkeklerden farklıdır. Adet döngüsü, gebelik ve emzirme gibi farklı dönemler sebebiyle, kadın vücudu sürekli bir değişim ve dinamik yapı içinde hareket eder. Buna bağlı olarak, kadın üreme sistemi ve vücut dokularında çeşitli sağlık sorunlarının gelişme riski artar. Bu sağlık sorunlarından biri meme dokusunda gelişen ağrı şikayetidir.

Meme Ağrısı Neden olur
Meme Ağrısı Neden olur

Meme Ağrısı Nedir?

Meme Ağrısı Neden olur, Meme Ağrısı Nedir? Meme dokusu; göğüs ön duvarını kaplayan kasların önünde, özelleşmiş salgı bezleri ile yağ dokularının bir araya gelmesiyle oluşan özel bir yapıdır. Meme salgı bezleri; gerekli hormonal ve fizyolojik şartlar sağlandığında anne sütünün üretilmesinden sorumludur. Salgı bezlerine ait kanallar meme ucu olarak da bilinen areolaya ulaşır ve buradan atılır. Yağ dokusu ise boyutuna göre meme dokusunun büyüklüğünü belirler. Bunların dışında meme dokusunun yapısını ve şeklini doku içinde yer alan bağ dokuları ve ligamentler sağlar. Meme dokusu oldukça iyi kanlanan bir yapıdır ve yoğun lenf damarları ile lenf bezleri içerir.

Meme Ağrısı Nedir? Meme dokusu her iki cinsiyette bulunsa da; hormon düzeylerine oldukça duyarlı olduğundan, kadın anatomisinde daha gelişmiştir. Bunda kadın cinsiyet hormonları östrojen ve progesteronun büyük payı bulunur. Östrojen ve progesteron hormonları memeye ait yapıların gelişim göstermesinde ve anne sütü üretimine yönelik hazırlık yapılmasında etkilidir. Bu nedenlerle, kadınlardaki hormonal değişimlerden sorumlu adet döngüsü, gebelik ve emzirme gibi dönemlerde meme dokusunun yapısı farklılaşabilir.

Meme anatomisinin hormonlara bu kadar duyarlı olması sonucu gelişen çeşitli anatomik olaylar ile doku içinde yer alan bu yapıların çeşitli nedenlerle iltihaplanması veya hasar görmesi sonucu meme ağrısı meydana gelebilir. Mastalji de denen meme ağrısı, çoğunlukla ciddi bir sağlık sorunu oluşturmasa da; kadın sağlığını ciddi anlamda etkileyebilen bazı rahatsızlıkların varlığını göstermesi bakımından önemlidir ve dikkatle ele alınması gerekir.

Meme Ağrısı Nasıl Gelişir?

Kadınlarda hormon düzeylerindeki değişimlere bağlı olarak meme dokusu içinde ödem gelişebilir, bölgede bulunan damar yapılarının genişlemesi veya daralması söz konusu olabilir, hormon etkisiyle sinir uçlarına ait hassasiyet farklılık gösterebilir. Bunun sonucunda adet kanamasının öncesindeki birkaç gün içinde veya adet döngüsünün ortasına denk gelen günlerde meme hassasiyeti ve ağrısı oluşabildiği gibi; hamilelikte meme ağrısı yaşanabilir. Benzer durum hormon tedavisi alan hastalarda da meydana gelebilir.

Yine hormon düzeylerindeki sık değişimler sonucunda meme dokusunun yapısında farklılaşmalar ortaya çıkarak fibrokistik değişiklik adı verilen içi sıvı dolu yapılanmalar gelişebilir. Fibrokistik değişikliklerin meydana gelme süreci ağrılı olabildiği gibi; geliştikten sonra meme dokusu içinde hareketli, elastik yapıda kitleler hissedilebilir. Fibrokistler herhangi bir sağlık sorununa yol açmadığından, sıklıkla tedavi gerektirmezler.

  Kimyon safra kesesine iyi gelir mi?

Bunun dışında meme dokusunu oluşturan yapıların çeşitli nedenlerle iltihaplanması durumunda iltihabi reaksiyon ve ödem nedeniyle meme ağrısının ortaya çıkması mümkündür. Aynı şekilde damar yapılarının tıkanması da dokuda besin ve oksijen desteğinin bozulması nedeniyle ağrıya yol açabilir.

Meme Ağrısı Neden Olur?

Meme ağrısı sebepleri nelerdir? Meme dokusunu etkileyebilen çeşitli fizyolojik durumlar ve rahatsızlıklar meme ağrısı nedenleri arasında sayılabilir. Bu bakımdan aşağıdaki durumlarda ve sağlık sorunlarının varlığında kadınlarda meme ağrısı izlenebilir:

· Adet döngüsü: Özellikle döngüsel tarzda, tekrarlayıcı meme ağrısı ve hassasiyeti şikayeti varlığında adet döngüsüne bağlı hormon değişiklikleri akla gelir. Ergenlik dönemi veya menopoz öncesi süreçte hormon dengesizliklerinin fazla olması, buna bağlı meme ağrısı şikayetinde artışa yol açabilir. Bu anlamda genç kızlarda meme ağrısının en sık sebeplerinden biri adet düzensizliğidir.

· Fibrokistler: Hormon düzensizliklerine bağlı meme dokusunda gelişen kistik yapılar meme ağrısının yaygın görülen bir diğer sebebidir.

· Emzirme: Yanlış emzirme yöntemleri ile birlikte özellikle süt çocukluğu döneminde bebeklerin diş çıkarmasını takiben meme hassasiyeti ve meme ucu ağrısı sık görülen şikayetler arasındadır.

· Mastit: Emzirme döneminde sık görülen bir diğer sorun meme ucunda çatlaklar oluşması ve meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Mastit adı verilen bu durum aşırı meme ağrısı yapabilir. Mastitin yeterli tedavi edilemediği durumlarda meme dokusunun bakteriler tarafından enfekte olması sonucu yüksek ateş, şiddetli meme ağrısı ve kitle gelişimi ile karakterize meme apsesi gelişebilir.

· Meme dokusunda büyüme: Gebelik gibi kadın cinsiyet hormonlarına yoğun maruz kalan meme dokusu hacimsel olarak gelişme gösterdiğinden, meme dokusunu oluşturan yapıların gerilmesine bağlı meme ağrısı ortaya çıkabilir. Bununla alakalı bir diğer sorun, erkeklerde kadın tipi meme gelişimi anlamına gelen jinekomasti durumudur. Benzer mekanizmalarla ortaya çıkan jinekomastide klinikte en sık görülen sorun erkeklerde meme ağrısı gelişmesidir.

· Kasların zorlanması: Göğüs duvarındaki kasların zorlanması veya yaralanması gibi durumlarda meme ağrısı olarak hissedilebilen şiddetli göğüs ağrısı ortaya çıkabilir. Özellikle belirli bir tarafa lokalize olan durumlarda (örneğin sağ kolun sık kullanımı sonucu sağ meme ağrısı gibi) akla gelmesi gereken durumlardan biridir.

· Travma: Meme dokusuna veya göğüs bölgesine gelen fiziksel travmalar sonucu meme dokusunun zarar görmesi, meme ağrısına yol açabilir. Bu durum da tek taraflı görülen meme ağrılarında (örneğin sol tarafa gelen travma sonucu sol meme ağrısı gelişmesi gibi) tespit edilen nedenler arasındadır.

· Mondor hastalığı: Memenin kan dolaşımın sorumlu damar yapılarınında damar içi pıhtılaşma gelişmesini ifade eden Mondor hastalığı da meme ağrısı sebeplerinden biridir.

  Bakire Değilim Sevgilimi Nasıl Kandırabilirim?

· Beslenme: Özellikle yağ yönünden zengin beslenen kadınlarda, kandaki serbest yağ asidinin yükselmesi sonucu meme ağrısı görülebilir.

· Cerrahi öyküsü: Meme dokusuna yapılan cerrahi girişimler sonucu yara bölgesinin iltihaplanması veya iyileşme sonrası meme dokusundaki yapıların gerilmesi meme ağrısı ile sonuçlanabilir.

· Sigara ve alkol kullanımı: Meme sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkileyen ve meme ağrısına neden olan etkenlerin başında sigara ve alkol tüketimi gelir.

· İlaç yan etkisi: Antidepresanlar, hormon tedavileri veya antibiyotikler gibi ilaç grupları yan etki olarak meme ağrısına neden olabilir.

Meme Ağrısına Hangi Belirtiler Eşlik Edebilir?

Meme ağrısı çeşitli nedenlerden oluşabildiğinden, klinik tabloda çeşitli semptomlarla beraber bulunabilir. Bu anlamda aşağıdaki belirtiler altta yatan hastalığa bağlı olarak meme ağrısı ile birlikte hastalarda izlenebilir:

· Memenin belirli kadranlarında veya tamamında, tek memede veya her ikisinde, adet döngüsü ile ilişkili veya bağımsız, belli belirsiz veya şiddetli ağrı· Meme cildinde veya meme ucunda döküntü, kuruluk, çatlak gelişimi· Memede kızarıklık, sıcaklık artışı ve ödem· Meme başında berrak, iltihaplı veya kanlı akıntı olması· Meme dokusunda kitle hissedilmesi

Meme Ağrısı Nasıl Geçer?

Meme Ağrısı Nasıl Geçer? Meme ağrısının giderilmesinde öncelikli olarak altta yatan nedenin doğru tespit edilmesi gerekir. Bu anlamda uzman bir hekim tarafından hastadan alınan ayrıntılı hastalık öyküsünün ve yapılacak detaylı fizik muayenenin önemi büyüktür. Hekim gerekli gördüğü takdirde mamografi, ultrasonografi gibi ek görüntüleme yöntemlerine ve laboratuvar tetkiklerine başvurabilir. Tüm bu incelemelerden elde edilen veriler ışığında altta yatan sebep tespit edilerek gerekli tedavi planlanır.

Meme ağrısı sebepleri nelerdir? Meme ağrısının en sık nedeni hormon değişiklikleri olduğundan tedavide yaklaşım sıklıkla yaşam tarzı değişiklikleri şeklinde olmaktadır. Bu bağlamda aşağıdaki tedbirlerin alınması tavsiye edilebilir:

· Hormon tedavisi veya diğer ilaç tedavilerine bir süre ara verilmesi· Meme büyüklüğü ile uyumlu, meme destekleyici sütyen kullanılması· Meme ağrısını artırabildiğinden kafein tüketiminin sınırlandırılması· Düşük yağlı beslenme rejimlerinin tercih edilmesi· Egzersiz yaparken spor sütyenlerinin tercih edilmesi

Bunların dışında altta yatan nedene göre meme ağrısının tedavisinde sıklıkla ilaç tedavisinden yararlanılmaktadır. Bu bağlamda ağrı kesici özellikteki anti-inflamatuvarlar, hormon dengesinin düzenlenmesi için oral kontraseptifler; danazol veya tamoksifen gibi farklı ilaçlar sıklıkla kullanılır.

Eğer sizin de meme ağrısı şikayetiniz varsa, uzman bir hekim tarafından değerlendirilmek üzere, size en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. 

Meme Ağrısı Nasıl Geçer, Meme ağrısı neden olur, meme ağrısı tanısı, Meme Ağrısı Nasıl Gelişir, meme ağrısına çözüm, Meme Ağrısı Nedir, meme ağrısı sebepleri nelerdir

HPV Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Bulaşır?

AX MEDYA
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat