Sağlık

Koronavirüs Süreci İlişkileri Nasıl Etkiliyor? İkili İlişkilerde Nasıl Davranmalı

Abone Ol

Koronavirüs Süreci İlişkileri Nasıl Etkiliyor? İkili İlişkilerde Nasıl Davranmalı. Karantinada eşinizle iyi anlaşmanız, ilişkinizi güçlendirmeniz sonunu hiçbirimizin bilmediği bu salgın döneminde, çok daha sakin ve güçlü kalmamıza yardım edecek. Peki, Koronavirüs süreci ilişkileri nasıl etkiliyor? Nasıl davranmalı? İşte uzman görüşleri:

Daha önce hiç yaşamadığımız, belki de hiç hayal edemeyeceğimiz günlerden geçiyoruz insanlık olarak. Bunun küresel çapta bir aydınlanma mı, yoksa büyük bir kaosun başlangıcı mı olduğunu birlikte yaşayarak göreceğiz. Bu dönemde işinizden çıktıysanız ya da eşinizle birlikte evden çalışmak zorundaysanız, çok fazla birlikte vakit geçiriyor olabilirsiniz. Beraber olmak teoride rahatlatıcı gözükse de pratikte bazı sorunları da beraberinde getirebiliyor. Bir nevi hayatımızdaki her şey gibi ilişkimizin de sınandığı günlerden geçiyoruz. Eşinizle birlikte karantina sürecinden sağ salim çıkmanızı sağlayacak önlem ve önerileri İstanbul Rumeli Üniversitesi’nden Psikolojik Danışman Sevgi Umuç’a sorduk. İşinize yarayacak yanıtlar aldık.

Karantina dönemini birlikte geçiren eşler birbirine nasıl davranmalı? En çok önemseyeceğimiz şeyler neler olmalı?

En çok önemseyeceğimiz şey, kesinlikle anlayış ve hoşgörü olmalı. Sürekli aynı ortamı paylaşmak, sınırlı bir alanda kısıtlanmış hissetmeye ve çiftler arasında sıkılganlığa, gerginliğe sebep olabiliyor. Aynı evde olmak her şeyi birlikte yapacağınız anlamına gelmiyor. Çiftler kendine evde bağımsız, yeni bir alan açma ihtiyacı hissedebiliyor. Buna mutlaka karşılıklı anlayış gösterilmeliyiz. Böyle olmadığı takdirde sıkılganlık, depresif duygular ve iletişimsizlik ortaya çıkabiliyor. Bu da muhtemel bir çatışmayı tetikleyebiliyor. Farklı alanlar üretebilmek için birlikte konuşmalı, kararlarımıza saygı duymalı ve birbirimizin alanlarına izinsiz müdahale etmemeliyiz.

Bu süreçte psikolojik açıdan çiftler birbirine nasıl destek olabilir?

Günlük hayatın hızlı akışına mola verdiğimiz, rutinlerimizin değiştiği şu günlerde psikolojiyi sağlıklı tutmak oldukça önemli. Bu dönemde hissedilen kaygı, korku, panik, depresif duyguların hepimizin hissettiği doğal duygular olduğunu bilmeliyiz, bununla ilgili konuşmaktan çekinmemeliyiz. Birbirinize ne hissettiğinizi anlatmak, hangi durumlarda zorladığınızı konuşmak, ikinizin de dinlenildiği, anlaşıldığı hissini yaşatıyor. Şüphesiz ki rutinimizde birçok şey değişti ve en çok ihtiyacımız olan bu değişikliğin anlaşılması ve ona saygı duyulması.

Olumlu konuşmalar yapmak motive edici olur. Bu belirsizlik durumunun bir gün sonlanacağı, gerekli tedbirlerin alınması halinde virüsten korunabileceği, umut dolu günlerin olduğu gibi… Evdeki ve işteki ekonomiyi yönetme adına bir plan oluşturabilirsiniz. Malum şu günlerde ekonomi en büyük dertler arasında ve çiftleri yıpratabiliyor. Burada önemli olan ekonominin ortak kararlarla yönetilmesi ve evdeki ortamı germeyecek, kişilerin ruh sağlığına iyi gelebilecek bir yol izlenmesi. Beraber aktivite yapmak, olumsuz duygulardan uzaklaştırıyor. Yoga, meditasyon, gevşeme teknikleri ve spor yapmak, varsa hobilere yönelmek büyük oranda iyi hissettirebiliyor.

Aynı ev içinde ayrı zaman geçirmek mümkün mü? Tavsiye eder misiniz?

Tabii ki mümkün. Aynı evi paylaşmak her dakika yan yana olmak anlamına gelmiyor. Partnerle zaman geçirmek mutluluk verici bir durum olsa da her gün, günün tamamını beraber geçirmek bizi bunaltabiliyor. Çiftler yalnız başlarına olabildiğince farklı alanlar yaratmalı, bu bir oda ya da aynı odanın iki farklı ucu olabilir. Öncelikle bireysel olarak neye ihtiyacınızın olduğunu fark etmek, bunu olabildiğince gidermek, çift olarak bu süreci daha dengeli yönetebilmeniz açısından da yararlı.

Koronavirüs süreci ilişkileri nasıl etkiliyor, ikili ilişkilerde nasıl davranmalı, covid-19 dönemi ilişkileri etkiledi mi, sürekli evde birlikte kalan çiftler nasıl davranmalı, koronavirüs ikili ilişkilerde cinsel hayatını nasıl etkiledi, sürekli kavga eden ayrılan çiftler ne yapmalı, sevgililer-evliler evde nasıl vakit geçirmelidir

Ani öfke patlamaları ya da tartışmaların üstesinden nasıl gelinebilir?

Rutinlerimizin değiştiği, özgürlük alanımızın daraldığı şu günler tartışma ve olası sürtüşmeleri maalesef ki arttırabiliyor. Çok basit bir davranış bile rahatsız edebiliyor, hemen öfkelenebiliyoruz. Şu günlerde her zamankinden daha fazla anlayışlı olmak oldukça önemli. Sorun değil çözüm odaklı olmaya, sert eleştiriden uzak durmaya, birbirimizin olumsuz özelliklerini yüzümüze vurmamaya özen göstermeliyiz. Ortamın gerileceği hissedildiğinde o alandan kısa bir süreliğine de olsa uzaklaşmak, sakinleşince tekrar dönmek önemli. Sakinleşmek için yatıştırıcı nefes egzersizleri yapabilir veya müzik dinleyebilirler. Haftanın belli gün ve zaman aralığında ilişkilerindeki sorunları konuşmaya yönelik zaman ayırmaları da ani öfke patlamalarının önüne geçmek için önerdiğimiz, faydalı bir yöntem. Problemin önüne geçemez, tartışırlarsa da sonrasında neden öyle davrandıkları, partneri öyle söyleyince neler hissettikleri hakkında konuşmak ve gönül almak, ufak jestler yapmak ilişkinin dayanıklılığını arttırmak faydalı. Duyguları dile getirmek, anlaşılmayı kolaylaştırıyor.

KARANTİNA DÖNEMİNİN SEKS HAYATINA ETKİLERİ

Karantina döneminin seks hayatına psikolojik etkileri neler olabilir? Bu konuda ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?

Bu süreçte çiftlerin cinsel birliktelik yaşamak istememeleri sıkça duyduğumuz bir durum. Bunun bazı çiftler üzerinde stres ve gerginlik yarattığını görüyoruz. Partnerimizin kaygılarını anlamalı, bunu bir sorun haline dönüştürmemeliyiz. Cinsel birliktelik için zorlamamak, partnerinize karşı anlayışlı olmak, ona yalnız olmadığını hissettirmek ilişkinizin sağlıklı kalması için çok önemli. Ama tabii ki seksten tamamıyla uzaklaşmalarını da tavsiye etmiyoruz. İlişkinin heyecanı ve sıcaklığı için istekli olunan zamanların yaratılmasında fayda var. Hatta rutin seks hayatlarının dışına çıkmaları, birbirlerinin hiç konuşmadıkları fantezileri hakkında konuşmaları, yeni fanteziler geliştirmeleri ve deneyimlemeleri bu süreçte çok daha iyi gelebilir.

Çiftlere bu dönemde özellikle vereceğiniz tavsiyeler neler?

Sosyalleşmeyi ihmal etmesinler. Arkadaşlarıyla, aileleriyle online ortamlarda toplanıp sohbet edebilir, oyunlar oynayabilirler. Öz bakıma zaman ayırabilirler, fiziksek olarak yapacakları ufak değişiklikler onlara daha iyi hissettirecektir. Uyku ve yemek düzenlerine dikkat etmeleri de streslerini azaltacaktır. Kontrol edemiyorum dedikleri duygular yaşadıklarında, bir ruh sağlığı uzmanından online psikolojik destek almalarını da önemle tavsiye ediyorum.

Karantina sürecinde çift olarak birlikte vakit geçirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Evde kalınan şu karantina günlerinde çiftlerin zamanı verimli geçirmek ve ilişkileriyle ilgili birbirlerinden beklentileri de artabiliyor. İçinde bulunduğumuz süreç gereği bu beklentiler çiftleri fazlaca hassas, birbirlerine karşı daha az toleranslı yapabiliyor. Ilımlı, sıcak bir ortamı koruyabilmek adına bu konuyu dikkate almalı, karşımızdakinden her konuda istediğimiz şekilde davranmasını beklemek yerine, makul sınırlarda davranmalıyız. Örneğin; akşam yemeğini biri hazırlarken, çamaşırlardan diğerinin sorumlu olması gibi ev işleri konusunda görev paylaşımı yapılabilir. Partnerimizin her konuda tam ve eksiksiz olmasını beklemektense, yeterince iyi olduğunu görmeye ve bunu da ona söylemeyi önemsemeliyiz.

Koronavirüs süreci ilişkileri nasıl etkiliyor, ikili ilişkilerde nasıl davranmalı, covid-19 dönemi ilişkileri etkiledi mi, sürekli evde birlikte kalan çiftler nasıl davranmalı, koronavirüs ikili ilişkilerde cinsel hayatını nasıl etkiledi, sürekli kavga eden ayrılan çiftler ne yapmalı, sevgililer-evliler evde nasıl vakit geçirmelidir