Sağlık

Kolonya Mantara İyi Gelir mi?

Abone Ol

Tek hücreli mantarların cilt üzerinde kaşıntı, iltihaplanma ve şişliklerle meydana geldiği enfeksiyonel bir hastalık olan mantar vücudun farklı yerlerinde görülebilir. Örneğin; el, ayak, yüz, kafa derisi ve vücudun kalan bölgeleri. Mantar çevre bölgelerde veya farklı alanlarda yayılım gösterebilir. Kolonya mantara iyi gelir mi yazımızın devamında bahsettik.

Kolonya Mantara İyi Gelir mi

Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir. Tırnak mantarında; tırnak altında beyaz ve sarı renk değişikliği, tırnağın kalınlaşması, genital bölge mantarlarında; idrarda yanma ve cinsel ilişki sırasında ağrı, ayak mantarında ise parmak aralarında kızarıklık ve kötü koku belirtiler arasındadır.

Mantar hastalığı en çok ayak, tırnak, kasık ve vajina, saç gibi bölgelerde görünür. Mantar hastalığı deri temasıyla ya da ortak eşya kullanımı yoluyla bulaşabilir. Mantar hastalığı aşırı terleyen kişilerde, duş sonrası vücudu nemli bırakanlarda, mantar hastalığına sahip kişilerle bilerek ya da bilmeyerek ortak eşya kullanımında meydana gelebilir. Mantar türleri sıcak ve ıslak ortamda yayılımını arttırır bu sebeple mantar olan bölgeyi kuru ve serin tutmaya özen göstermelisiniz. Mantar oluşan bölgeye göre farklı belirtiler gösterir cilt üzerinde ise kızarıklık, iltihaplanma, pullanma döküntü kaşıntı gibi belirtiler gösterirken vajinal bölgede ise kaşıntı ve idrar yaparken yanma belirtisi ön planda olacaktır.

Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda alkol oranı yüksek olan kolonya cilt yüzeyinde oluşan mantar enfeksiyonlarında kullanılmaz çünkü bölgeyi nemli tutar ve de asidik özelliği sebebiyle yara olan bölgeyi yakacaktır. Kaşıntısına dayanamıyorsanız eğer soğuk suyla bölgeyi yıkayabilirsiniz fakat nemli bırakmamaya bölgeyi iyice kurutmaya özen gösterin.

Mantara ne iyi gelir?

1. Yoğurt

Yoğurtta bulunan dost bakteriler, vücutta enfeksiyonun büyümesini kontrol edebilir. Mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için yalnızca şekersiz yoğurt kullanın.

Cildinizin üzerinde bir mantar enfeksiyonu varsa, o zaman bulunan bölgeye yoğurt sürün ve 20-30 dakika kalmasını sağlayın. Bu kaşıntı hissinin hafiflemesini sağlayacaktır.

Vajinal mantar var ise, bir tamponu yoğurda daldırın ve iki saat boyunca vajinanıza takılı olarak bırakın. Bu uygulamayı günde iki kez yapın.

2. Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı antifungal özelliklere sahip olduğu için mantarlar için öldürücüdür.

Mantardan etkilenen cildinize günde üç defa hindistan cevizi yağı sürün. Ayrıca Hindistan cevizi yağı ve tarçın yağını eşit miktarda karıştırarak da sürebilirsiniz.

Oral pamukçuk durumunda, 5 ila 10 dakika ağzınızda yağı tutun. Sonra yağı tükürün.

3. Sarımsak

Sarımsak, çok iyi bilinen bir bitkidir çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için de kullanılabilir. Sarımsak içindeki mevcut anti-bakteriyel ve doğal antibiyotik bileşenler mantar enfeksiyonu üzerinde son derece etkilidir.

Birkaç diş sarımsağı ezin ve bunları bir hamur yapın. Mantardan etkilenen alanları doğrudan sarımsağı sürün. Taze sarımsak yoksa, E vitamin yağı ve Hindistan cevizi yağından birkaç damla damlatarak sarımsağı sulandırın ve etkilenen alanlara uygulayın.

Ayrıca sarımsak tabletleri veya taze sarımsak tüketebilirsiniz. Taze sarımsak, dişlerde kötü kokuya neden olan bakterileri de yok eder.

4. Kekik Yağı

Kekik yağı antifungal bileşenleri sayesinde çok faydalıdır ve aynı zamanda bağışıklık sistemini artırır.

Mantardan etkilenen bölgeye kekik yağı sürebilirsiniz. Ancak cilt üzerinde tahriş edici olabilir. Bunun için zeytinyağı ile seyreltmenizi öneririz.

5. Zeytin yaprağı özü

Zeytin yaprağı özü antiviral, antifungal, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle, maya enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir. Aynı zamanda vücudunuzdaki iyi bakteri koruyabilirsiniz.

Evde zeytin yaprağı ekstresi yapmak için ince taze zeytin yaprakları doğrayın ve kapaklı bir cam kavanoz içine koydu. üzerini tamamen kapacak şekilde vokta dökün ve kapağını kapatın. Karanlık bir yaklaşık 4 hafta boyunca bekletin.

Sonra başka bir cam kavanozun içine sıvıyı süzün. Etkilenen deri bölgesine bu sıvıyı sürün. Etkili bir sonuç almak için günde üç kez sürün.