Kendinizi Spora Teşvik Etmenin Yolları Nelerdir? Motive Etmenin Yolları. Başlarken bir kaç şeyi açıklığa kavuşturalım. Kilolu olmaya zayıf olmaya ve daha az enerjik olmaya hakkınız var bunları aşmanın tek çözümü spor yapmak sağlıklı beslenmektir ve şunu bilin ki mazeret yaratan insanlar asla hayal ettiği vücuda ulaşamayacak.

1-Spor Yapmak İçin Motivasyon Kaynağı Bulun

Çoğu İnsana Kendiliğinden Spor Yapma İsteği Gelmez. İnsanlar rahatlığı seviyor özellikle hava kötüyse arkadaşlarınızla bir şeyler içmek yada evde oturmak çoğu insana cazip gelir. Ancak "Yeterli Zamanım Yok", Canım Spor Yapmak İstemiyor", "Yapacak Daha Önemli İşlerim Var" gibi cümleler mazeret gibi görünse de geçerli değildir.
Eğer şuan sağlığınız için bir şeyler yapmaya vaktiniz yoksa geçtiğimiz zamanlarda birçok hastalıkla uğraşmak zorunda kalacaksınız.

2-Yalnızca Hareket Edin

Ne kadar yorgun olduğunuz havanın ne kadar soğuk olduğu dış görünüşünüz önemli değildir.Yorgun olmanız yada biryerlerinizin ağrıyor olması geçerli bir mazeret değildir.
Sağdece Hareket Edin

Kendinizi Spora Teşvik Etmenin Yolları Nelerdir? Motive Etmenin Yolları
Kendinizi Spora Teşvik Etmenin Yolları Nelerdir, Motive Etmenin Yolları, Spor Salonuna Gitmeden Evde Nasıl Spor Yapabilirim, Sporu Alışkanlık Haline Nasıl Getirebilirim, Fazla Kilolardan Kurtulmanın Yolları, Sağlıklı Bir Yaşam İçin Nasıl Spor Yapabilirim, Dans Ederek Kilo Verebilir Miyim, Fitness Gym, Psikolojik Olarak Motive Olmanın Yolları

Yapacağınız egzersizleri 1 gün önceden düşünüp ayarlayın ve zamanı geldiğinde daha az düşünüp ayarladığınız programı bir bir uygulayın. Ve sakın yorgun olduğunuz fikrinin yada yarın yaparım düşüncesinin sizi spordan alı koymasına izin vermeyin.

3-Spor Yapmazsanız Gelecekte Başınıza Gelecek Şeyleri Göz Önünde Canlandırın

Pek çok insan spor yaptığınızda gelecekte nasıl görüneceğinizi gözünüzde canlandırmanın motivasyon olacağını söyler
Ancak buradaki sorun çoğu kişi için bunu düşünmenin motivasyon oluşturmadığıdır çünkü insanlar çaba ve fedakarlıkları düşündüğünde kayıtsızlaşıyor. Bu yüzden siz spora başladığınızda başınıza gelecekleri düşünün. Spor bittikten sonra kendinizi ne kadar zinde hissedeceğinizi düşünün.

Kendinizi Spora Motive Etmenin Yolları

Başkasına sorumluluk ver

Egzersiz yapmaya hiç ama hiç isteğin yoksa birinin sana komut vermesi seni oturduğun yerden kaldırabilir. Örneğin fitness eğitmeninin seni yönlendirmesi ve hareketleri yapmaya zorlaması iyi bir yöntem olabilir. Eğitmenlerin çok etkili olma sebeplerinden biri senin egzersizi bir görev gibi görmeni sağlamalarıdır. Eğitmenin yoksa bunu arkadaşından, bir aile ferdinden ya da başka herhangi birinden isteyebilirsin. Böylece o seni egzersiz için zorladığında kendini bunu yapmaya mecbur hissedeceksin. Fitness eğitmenleri özellikle kaçırılan egzersizlerin mutlaka yapılmasını öneriyorlar. Bunları yaptıktan sonra bazı ödüller teklif ediyorlar.

Sen de motivasyonunu başka birinin zorlamasıyla bir görev gibi algılayıp yapabildiğini düşünüyorsan bu yöntemi uygulayabilirsin. Bunun etkili olmadığını düşünüyorsan diğer yöntemlere göz at.

Basit Bir Değişiklikle Başla

Eğer egzersiz yapma ve hareket etme alışkanlığın yoksa elbette yeni bir alışkanlık edinmek zor gelecektir. Belki de en zoru budur. Daha önce uzun bir dönem spor yapmış birinin kısa bir aradan sonra aynı alışkanlığına geri dönmesi her zaman için daha kolaydır. Fakat hayatında spora çok yer vermediysen çok fazla motivasyona ihtiyaç duyarsın. Bu yüzden spora birden ağırlık vermek yerine bunu daha ufak değişimlerle yapmak ve kendini yavaş yavaş buna alıştırmak en iyisidir. Bunun için fitness eğitmenlerinin sunduğu bir çözüm var. Öncelikle beynini spor yapmaya alıştırmalısın.

ZİHNİNİ ALIŞKANLIĞA SÜRÜKLE

Yani zihnini hareket alışkanlığı kazanacağın yönünde hazırlamalısın. Sonra bir haftalık yoga dersini deneyebilirsin. Bunu yapmak istemezsen haftada birkaç gün yürüyüş ya da bisiklet sürme gibi sporları yaparak alışkanlığını kazanmaya ilk adımını atabilirsin. Bu hareketler zamanda alışkanlığa dönüşecektir. Bunun en güzel yanı spor yapma alışkanlığının bir kez kazandıktan sonra bırakılamamasıdır. Çünkü egzersiz yaparken vücudunun her hücresine oksijenin ulaştığını ve rahatladığını hissedersin. Bedenin ve kasların çalıştıkça kendini daha aktif hissedersin. Bunun, TV karşısında dizi izleyip cips yemekten ya da oturup bir oyun oynamaktan daha çok keyif verdiğini fark edersin. Dolayısıyla kazandığın bu alışkanlık senin bir egzersiz rutini içine girmeni sağlar. Kendini daha iyi programlarsın ve vücudunu tanıdıkça onun ne istediğini daha iyi algılarsın. Yani başlamak için ihtiyacın olan şeyler poponu kaldırmak, kulaklığını takmak ve dışarı çıkıp yürümeye başlamaktır.Köpeğini, kedini yürüyüşe çıkarmak iyi bir bahane olabilir. Ama şunu yapma meselâ:

Hareket etmemek için bahane üretmek yerine nasıl daha çok harejet edebileceğin yönünde bahaneler bul.

Spor Ayakkabını Giy

Bilgisayar başından kalkmak istemiyorsan ya da sıcak yatağından kalkıp egzersiz yapmaya başlamak zor geliyorsa kendini bu konuda motive etmek için işe spor ayakkabını giyerek başlayabilirsin. “Şimdi spor ayakkabını giy, sonrası kendiliğinden gelecek.” de kendine. Kalkıp ayakkabını giymek spor yapmaya ve hareket etmeye motive edecektir seni. “Yapacağınız en iyi yatırım iyi bir spor ayakkabı almaktır.” Seni motive edecek en iyi adım spor ayakkabını giymektir. Bir kere ayakkabını giyip dışarı çıktıktan sonra beş dakika içinde “Evet, şimdi başladım. Yapmam gereken tek şey devam etmek.” şeklinde düşünmeye başlayacaksın.

Eğer evde spor yapıyorsan kullandığın alanı spora hazırlamak ve hareketli bir müzik açmak yine motivasyonu sağlayacaktır. Bunun için en iyi yöntem bir fitness DVD’si edinmek ve her gün süreyi ayarlayarak aynı tempoda devam etmektir. Örneğin her gün 40 dakika ayırabiliyorsan bu sürede bir DVD seçerek bunu alışkanlık hâline getirebilirsin.

Egzersiz eğitmenleri egzersiz yapmayı sürekli hatırlaman için spor ayakkabını hep gözünün önünde tutman gerektiğini söylüyor. Spor ayakkabının ofiste iken yanında olması ya da yatağının yanında olması bunu kolaylaştırabilir. Eğer spor ayakkabını yanında taşırsan egzersiz yapmak istediğinde “ayakkabılarını unuttum” gibi bir bahanen de olmayacaktır.

Kendine Bir Hedef Belirle

Hedef belirlemek ve onun üstünde çalışmak en iyi motivasyon yöntemlerinden biridir. Diyelim ki her gün 30 mekik çekiyorsun. Bunu 50’ye çıkarmaya çalışmak ve hedefi 50 mekik olarak belirlemek en iyi motivasyon yöntemlerinden biridir. Ayrıca üstüne uymayan bir kıyafetin, bir pantolonun içine girebilmek için de çalışabilirsin. Hedef bu olabilir. Bayanlar için harika bir motivasyon yöntemi de içine giremediği bir elbiseyi asıp he gün ona bakarak motive olmaktır.

Bu aylar sürse bile harika bir hedef ve motivasyon aracı hâline gelebilir. Hatta bunu ödül yerine de koyabilirsin. İnceldikten ve sıkılaştıktan sonra bir ödül olarak çikolata yemek yerine istediğin elbiseyi giyerek bir partiye katılmak senin formunu korumanı da sağlayacaktır.

İyi Bir Örnek Bul

Egzersiz yapma alışkanlığı edinmek için uygulayabileceğin yöntemlerden biri de kendine bir örnek bulmaktır. Yani özeneceğin, seni oturduğun yerden kaldıracak ve egzersiz yapmanı sağlayacak bir arkadaşın, akraban ve benzeri bir örnek olmalıdır. Örneğin spor salonuna kaydolmuş düzenli olarak spor yapan bir arkadaşını örnek alarak sen de salona kaydolabilirsin. Böylece onunla beraber salona gidebilirsin. Bu da senin egzersiz alışkanlığı kazanmanı sağlar. Burada dikkat etmen gereken nokta henüz yeni başlıyorsan kendini çok zorlamaman gerektiğidir.

Yani zaten uzun süredir spor yapan bir arkadaşına bakarak onun kadar zor hareketleri birden denememen gerektiğidir. Bunu yapmak incinmelere sebep olabilir ve spor macerana başlamadan ara vermek zorunda kalabilirsin.

Kolayca Geri Dön

Spor yapmaya ara vermek zorunda kaldın ve şimdi de geri dönmek mi istiyorsun? Bunu başarmak için uygulayabileceğin güzel bir yöntem var. Zaten daha önce uzun süre spor yapmış ve böyle bir alışkanlığa sahip olanlar için bir ara verip spora geri dönmek zor değildir. Fakat nasıl geri döndüğün önemlidir. Spor eğitmenleri bunun için şöyle bir öneride bulunuyorlar: Örneğin daha önce haftanın beş günü egzersiz yapma alışkanlığın varsa ara verdikten sonra ilk hafta, haftanın üç günü egzersiz yaparak başlayabilirsin. İkinci hafta bunu mutlaka üç ya da dört güne çıkarmalısın. Sonraki haftada eskiden olduğu gibi haftanın beş günü spor yapmaya başlayabilirsin. Bunun amacı vücudun zaten daha önceden alıştığı bir rutin olduğu için geri dönüş yaparken bedenin şaşırmasını önlemektir. Yani “Bak, haftada 5 gün çalışıyorduk daha önce. Şimdi buna geri dönüyoruz.” deme biçimidir.

Zevk Aldığın Aktiviteler?

Spor salonuna gitmek ve orada belirli hareketler yapmak sana sıkıcı gelebilir. Yani tırmanmak, dans etmek, tenis, voleybol, basketbol ve futbol oynamak sana daha eğlenceli gelebilir. Bu yüzden spor salonuna gitmek yerine bu tip fiziksel aktiviteleri tercih ediyor olabilirsin. Eğitmenler bu aktivitelerin spor salonuna gelip ağırlık çalışmak gibi olmadığını söylüyorlar. Yani bunları yapmak eğlenceli olabilir. Bu aktiviteleri gerçekleştirmekten zevk aldığın için bu sırada kan akışın hızlanır ve endorfin salgılanır. Bu da seni egzersiz yapmak ve daha çok hareket etmek için motive eder. Fakat spor salonunda yaptığın hareketler sayesinde sağlayacağın incelme ve sıkılaşmayı bu aktivitelerle elde edemezsin. Kendinizi spora teşvik etmenin, yine de bu aktiviteleri yapmayı sürdürebilirsin. Eğitmenler, bunları yapmanın hiçbir şey yapmamaktan ve hareket etmemekten daha iyi olduğunu söylüyorlar. Fakat spor salonunda edindiğin hareket ve egzersiz alışkanlığıyla bir tutulamayacağını da belirtiyorlar. Spora teşvik etmenin yolları.

Kendinizi Spora Teşvik Etmenin Yolları Nelerdir, Motive Etmenin Yolları, Spor Salonuna Gitmeden Evde Nasıl Spor Yapabilirim, Sporu Alışkanlık Haline Nasıl Getirebilirim, Fazla Kilolardan Kurtulmanın Yolları, Sağlıklı Bir Yaşam İçin Nasıl Spor Yapabilirim, Dans Ederek Kilo Verebilir Miyim, Fitness Gym, Psikolojik Olarak Motive Olmanın Yolları