Kendimizi Nasıl Yenileriz? Meditasyonla Kendimizi Yenilemenin Yolları

Yayınlama: 31.05.2021
6
A+
A-

Kendimizi Nasıl Yenileriz? Meditasyonla Kendimizi Yenilemenin Yolları. Zihninizi eğitmenin ve karmaşık düşüncelerden sıyırmanın en keyifli yolu; meditasyon. Meditasyon teknikleri ile aşırı gergin, yorgun ya da huzursuz olduğunuz anlarda kendinizi yenileyip baştan yaratabileceğinizi biliyor muydunuz? 

Varlığını yüzyıllardan beri devam ettiren pek çok meditasyon tekniğinden söz etmek mümkün. Eğer meditasyon konusunda zihninizde bir karmaşa hakimse ve nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız doğru yerdesiniz! 

Online terapi platformu Evimdeki Psikolog olarak bugünkü yazımızda kendinizi yenilemeniz konusunda size yardımcı olacak meditasyon tekniklerine yer veriyoruz. O halde sözü daha fazla uzatmadan hem keyifli hem de öğretici içeriğimize hızlıca giriş yapalım! 

En Yaygın Meditasyon Teknikleri 

Bildiğiniz gibi meditasyonun temel amacı, hayatı çıkmaza sürükleyen ve zihni yoran düşüncelerden arınmak. Bu sayede tüm dertlerinizden ve etrafınızda olan biten olumsuzluklardan en etkili şekilde sıyrılabilirsiniz. Kendinize ve benliğinize dönebilir, güne kocaman ve kusursuz bir gülümseme ile merhaba diyebilirsiniz! 

İşte, evdeyken kendi başınıza deneyebileceğiniz, hem size farkındalık kazandıracak hem de bedeninizi ve ruhunuzu huzurla buluşturacak temel meditasyon teknikleri

Metta Meditasyonu 

Herkesin hayatında zaman zaman yolunda gitmeyen şeyler olur. Pek çok kişi kendini olmaktan korktuğu bir durumun içinde bulabilir. Bu tür olayların her birinin, insan hayatında önemli bir stres kaynağı olduğunu söylemek mümkün. 

Metta meditasyonu ise içinizdeki şefkat duygusunu yeniden ortaya çıkarmaya yardımcı olan bir meditasyon tekniği. Bu meditasyon türü ile içinde olduğunuz duruma daha pozitif bir perspektiften yaklaşabilir, sizi üzen ya da strese sokan kişilere karşı sevgi ve şefkat dolu olabilirsiniz.  Kendimizi Nasıl Yenileriz? Meditasyonla Kendimizi Yenilemenin Yolları

Aslında metta meditasyonunun temel amacı hem kendiniz hem de başkaları için içinizde kaybolan sevgi duygusunu yeniden ortaya çıkarmak. 

Sevgi dolu şefkat meditasyonu adıyla da bilinen metta meditasyonu; öfke, hüsran, kızgınlık ya da kişisel ilişkilerinizde gerçekleşen çatışma duygularını yok ederek kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlar. 

Pozitif duyguları arttırması ile bilinen metta meditasyonunun depresyon, anksiyete ve  sosyal anksiyete ile travma sonrası stres bozukluklarına iyi geldiği bilinmektedir. 

Odaklanma Meditasyonu

Kimi zaman bir arkadaşımızla konuşurken anlattıklarını dinlemediğimizi, yaptığımız bir işe kendimizi tam anlamıyla vermediğimizi ya da çalışırken odaklanamadığımızı hissedebiliriz. Odaklanma meditasyonu ise bu durumla sık sık karşılaşan kişiler için vazgeçilmez bir teknik.

Meditasyon çeşitlerinin temeli olarak nitelendirilebilecek odaklanma meditasyonuna başladığınız ilk zamanlarda, dikkatinizin sık sık dağıldığını fark etmeniz oldukça normaldir. Bu doğrultuda tek yapmanız gereken ise her seferinde bıkmadan yeniden başlamak. 

Sizlere zihninizi kontrol etmeyi öğretebilecek bu meditasyon tekniği, aynı zamanda beyninizin aktif olarak çalışmasını sağlayacaktır. 

Farkındalık Meditasyonu 

En temel meditasyon teknikleri arasında öne çıkanlardan biri de farkındalık meditasyonudur. Biraz geniş bir perspektiften baktığınızda farkındalığınızı arttırmanın hayatınıza pek çok yönden fayda sağladığını görürsünüz. 

Etrafınızda olan bitene karşı kayıtsız kalmamak, yaşadığınız sorunları tespit ederek onlarla mücadele içine girebilmek, en önemlisi de kendinizi ve benliğinizi keşfedebilmek…  Bu saydıklarımız farkındalık meditasyonun faydalarından yalnızca bir kısmıdır. 

Nefes egzersizleri, bu meditasyon tekniğinin temelini oluşturur. Bu esnada beynin ön kısmına gönderilen teta dalgaları, anılara ve duygulara yönelik daha iyi düşünmenize yardımcı olmaktadır.

Farklındalık meditasyonunun en önemli metodları ise Zazen ve Vipassana’dır. Bu teknik; stres, panik atak  ve kronik depresyon ile mücadele eden ya da tedavi gören kişiler için olumlu faydalar sağlamaktadır.  Kendimizi Nasıl Yenileriz? Meditasyonla Kendimizi Yenilemenin Yolları

Transandantal Meditasyon 

Transandantal meditasyon tekniği ile ilgili açıklama yapmadan önce kelime anlamına bakmak daha faydalı olacaktır. Transandantal, görünenden daha farklı bir boyuta geçmeyi ifade eder. 

Bu doğrultuda da transandantal meditasyon tekniğinin, farkındalık ve odaklanma meditasyonlarından farklı olarak zihninizde dolaşan düşünceleri kontrol altına almak yerine, zihninizi daha başka bir boyuta taşımayı amaçladığı söylenebilir. 

Transandantal meditasyon, mantra olarak adlandırılan kelimelerin art arda pek çok kez tekrarlanması ile yapılan bir meditasyon tekniğidir. Düzenli olarak yapıldığı takdirde daha farklı bir zihin boyutuna ulaşmanın kolaylaştığına inanılır. 

Transandantal meditasyon sırasında beyne gönderilen alfa dalgaları zihni rahatlatır. Diğer meditasyon teknikleri yalnızca zihinsel süreçlerde faydalı olurken transandantal meditasyon  bedenimiz üzerinde de olumlu etkilerde bulunabilir. 

Ek olarak yapılan bazı araştırmalar, transandantal meditasyonun kalp krizi riskini azalttığını ve şeker hastaları için ciddi bir problem olan insülin seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olduğunu söylemektedir. 

Kundalini Meditasyonu 

Kundalini meditasyonu da farkındalık meditasyonu gibi zihni uyandırmak üzere yapılan bir meditasyon tekniği. Bu tekniğin en keyifli yanı ise zihni, bilinçaltına erişebilen şarkılar aracılığı ile uyarıp uyandırabilmenizdir. 

Kundalini, aslında herkeste var olan; omuriliğin en alt bölümünde üçgen şeklindeki sakrum kemiğinde bulunan bir statik enerji türüdür. Sabırlı ve azimli olmak ise bu enerjiyi ortaya çıkarabilmeniz konusunda size yardımcı olabilir. 

Nefes egzersizleri, farklı yoga pozisyonları ve meditasyon çalışmaları ile açığa çıkarabileceğiniz kundalini enerjisi, doğum, travma ve menopoz gibi yaşadığınız bazı etkileyici durumlarla birlikte kendiliğinden de yükselebilir. 

Kundali enerjisi açığa çıkıp yükseldiğinde hem zihninizin hem de duyularınızın önüne bir perde açılır. Bu enerjiyi doğru şekilde açığa çıkarıldığında, evrenin tüm gerçekliğinin görüldüğüne inanılır.

SİZİN İÇİN: Öfke Kontrolü Nedir? Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır? Öfke Yönetme

Spiritüel Meditasyon 

Spiritüel meditasyon, aslında Hinduizm ve Taoizm gibi Uzak Doğu dinlerinde ve Hristiyan inancında yaygın olarak yapılan bir meditasyon tekniğidir. Bir çeşit dua gibi örneklendirilebilecek olan bu teknik; inandığınız tanrı ya da evrenle aranızda daha derin bir bağlantı kurmaya yardımcı olur. 

Spiritüel meditasyon sırasında daha derinden odaklanabilmeniz ve daha etkili bir ruhsal deneyim yaşayabilmeniz adına meditasyon yaptığınız ortamda adaçayı, sedir ve sandal ağacı ya da buhur gibi bazı esansiyel yağlar bulundurabilirsiniz. 

Spiritüel meditasyon için ev ortamının yanı sıra ibadet alanları da tercih edilebilir. Meditasyon yapacağınız alanı seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise ortamın sessiz olması gerektiğidir. Kendimizi Nasıl Yenileriz? Meditasyonla Kendimizi Yenilemenin Yolları

Sessizlik, içsel yolculuğunuzda hem daha kolay odaklanmanıza hem de spiritüel meditasyonu uygularken daha çok verim almanıza yardımcı olacaktır. 

Hareket Meditasyonu 

Hareket meditasyonu denildiğinde akla ilk gelenlerden biri yoga olsa da; bu teknik bahçe işleri ile uğraşmayı, ormanda yürüyüş yapmayı ya da çeşitli esneme hareketlerini de içerebilir. 

Tahmin edebileceğiniz üzere bu teknikte size rehberlik eden en önemli şey hareketlerinizdir. Hareket meditasyonu sayesinde huzur bulabilir, zihninizi temizleyebilir ve kendinizi yenileyebilirsiniz. 

Hareket meditasyonu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise seçtiğiniz ortamda dikkat çekici bir obje bulunmaması ve ortamın yeterince sessiz olması gerektiği. Eğer yürüyüş yaptığınız yer elverişliyse ayakkabılarınızı çıkararak hareket edebilirsiniz. 

Ek olarak yürüyüş meditasyonu sırasında sadece adımlarınıza odaklanmak daha faydalı olacaktır. Ayaklarınız ve yürüdüğünüz yoldaki toprak arasındaki bağı hissetmek size iyi gelir ve kendinizi yenilemenize yardımcı olur.

Görselleştirme Meditasyonu 

Görselleştirme meditasyonu, uzak ya da yakın geçmişte yaşadığınız güzel ve olumlu anları hatırlayarak rahatlamanıza yardımcı olan, huzur veren ve sizi sakinleştiren bir meditasyon tekniğidir. 

Görselleştirme meditasyonunda yaşamış olduğunuz anları yalnızca düşünsel olarak hatırlamanız yeterli olmaz; meditasyonu beş duyunuzu da kullanarak yapmanız büyük önem taşır. 

Buna ek olarak görselleştirme motivasyonu sizin için eşsiz bir motivasyon kaynağı olabilir. Nasıl mı? Bu teknik sayesinde yalnızca yaşadıklarınızı gözden geçirmekle kalmayıp ileride ulaşmak istediklerinizi ve hedeflerinizi hayal edebilirsiniz. 

Görselleştirme meditasyonu sırasında yapmanız gerekenler ise şu şekilde; ilk olarak kendinize bir yer seçmeniz gerekiyor. Örneğin; olmayı en çok istediğiniz ve size mutluluk veren bir yeri ya da çok sevdiğiniz birinin yanında olmayı seçebilirsiniz. Sonrasında bulunduğunuz yerin her ayrıntısını keşfetmek adına kendinize bir kapı aramalısınız. 

kendimizi nasıl yenileriz? meditasyonla kendimizi yenilemenin yolları
Kendimizi Nasıl Yenileriz, Meditasyonla Kendimizi Yenilemenin Yolları, meditasyon nedir, meditasyonla ruhsal değişiklik nasıl yapılır, ruhumuzu yenilemenin yolları, ruhani değişiklik, hareket meditasyonu nasıl yapılır, meditasyon çeşitleri nelerdir, mantra meditasyonu nedir, kundalini meditasyonu nedir, kendimizi yenilemek için ne yapabiliriz, kendimizi ve ruhumuzu yenilememizin yolları nelerdir

Böylece düşlediğiniz yerdeki sesleri ve kokuları alabilirsiniz. Eğer rüzgarlı bir ortam hayal ediyorsanız esen rüzgarı teninizde hissedebilirsiniz. Bulunduğunuz yerden en sağlıklı şekilde uzaklaşmak için de birkaç derin nefes aldıktan sonra gözlerinizi açabilirsiniz. 

Görselleştirme meditasyonu yapan kişilerin stres seviyeleri düşerken olumlu bir ruh hali içine girerler, bu da içsel yolculuklarında huzurla dolmalarına yardımcı olur.

Mantra Meditasyonu 

Kendinizi yenilemenizi sağlayacak meditasyon teknikleri içerisinde popülaritesi yüksek olanlardan bir tanesi de mantra meditasyon tekniği. 

Hindu ve Budist yaklaşımları içeren mantra meditasyonunda sürekli olarak tekrarlanan mantra ile zihnin temizlenmesi amaçlanır. En çok tercih edilen kelime ise elbette meditasyon denildiğinde büyük küçük herkesin aklına ilk gelen “omm” sesidir. 

En sevilen meditasyon teknikleri arasında bulunan mantra meditasyonunun, diğerlerine göre nispeten daha sesli bir ortamda yapıldığı düşünüldüğünde sessizlikten hoşlanmayan kişiler için daha tercih edilir bir uygulama. 

Eğer mantra meditasyonu yaparken odağınızı kaybederseniz endişlenmenize gerek yok. Bu durumda tek yapmanız gereken dikkatinizi toplayarak anahtar kelimenizi tekrarlamaya devam etmek olmalı. 

İstediğiniz şekilde odaklanıp zihninizi farkındalık noktasına yükselttikten sonra ise mantrayı tekrarlamayı bırakabilirsiniz. 

Hangi meditasyon tekniği seçmiş olursanız olun aslında unutmamanız gereken en önemli nokta meditasyonun içsel bir yolculuk ve süreç olduğu. Bu doğrultuda meditasyondan en etkili şekilde faydalanabilmek için sürecin tümüne odaklanmak gerekiyor. 

Bunun yanı sözünü etmiş olduğumuz meditasyon teknikleri arasından her birini denedikten sonra sizin için en uygun olanın hangisi olduğuna karar verebilir, seçtiğiniz meditasyon tekniğini düzenli olarak yapmaya başlayabilirsiniz. 

Kendinizi yenileme konusunda meditasyon kadar etkili olabilecek bir diğer seçenek de uzman bir psikolog desteği almak. Evimdeki Psikolog ailesinin meditasyon alanında uzmanlığı bulunan danışanları, daha etkili biçimde meditasyon yapabilmeniz için size yardımcı olmaya hazır!

Kendimizi Nasıl Yenileriz, Meditasyonla Kendimizi Yenilemenin Yolları, meditasyon nedir, meditasyonla ruhsal değişiklik nasıl yapılır, ruhumuzu yenilemenin yolları, ruhani değişiklik, hareket meditasyonu nasıl yapılır, meditasyon çeşitleri nelerdir, mantra meditasyonu nedir, kundalini meditasyonu nedir, kendimizi yenilemek için ne yapabiliriz, kendimizi ve ruhumuzu yenilememizin yolları nelerdir

AX MEDYA
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat