Dondurucu soğukta 36 saatlik elektrik kesintisi! Kentte hayat felç oldu

Yayınlama: 05.02.2022
6
A+
A-

Geçtiğimiz gün başlayan kar yağışı Isparta’yı etkisi altına alırken, dondurucu soğuğa 36 saatlik elektrik kesintisi eklenince vatandaşın hayatı felç oldu. Isparta’dan SÖZCÜ Whatsapp Haber Hattı’na ulaşan bir vatandaş, “Dünden beri kar nedeniyle elektrikler Isparta’nın büyük bir kesiminde kesik. Çocuklar kombinin çalışmaması nedeniyle soğuktan donuyor” dedi. İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Isparta’yı felç eden elektrik kesintisini Meclis’e taşıdı.

Isparta’nın Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Uluborlu, Senirkent ve Sütçüler ilçeleri ve bu merkezlere bağlı köy, mahalle ve beldeler başta olmak üzere, Isparta’nın yüzde 90’ı kış ortasında elektriksiz kaldı.

Kimi vatandaş ocağına koyduğu demliğin buharıyla ısınmaya çalıştı, kimi mumla muhabbet kuşunu donmaması için ısıtmaya çalıştı.

“OCAĞA DEMLİKLERİ KOYDUK BUHARIYLA EVİ ISITIYORUZ”

Isparta’nın Merkez ilçesindeki evinden SÖZCÜ Whatsapp Haber Hattı’na video gönderen vatandaş, evdeki durumlarını şöyle anlattı:

“Isparta merkezde yaşıyoruz. Kuş donmasın diye üzerini örttük. Elektrikler 36 saattir yok. Çocukların üzerini örttük onlar da üşümemeye çalışıyorlar. Kombimizi elektrik olmadığı için 36 saattir ısıtamıyoruz. Havalar çok soğuk. Doğal gazımız var Allah’tan onu da keserlerse herhalde 70 yıl önceye döneriz. Ocağa demlikleri koyduk buharıyla evi ısıtyoruz. İnşallah başımıza da bir şey gelmez. Durum bu. Bir de mum ateşiyle aydınlanmaya çalışıyoruz. Saat akşam 9’u 10 geçiyor.”

ARABA AKÜSÜYLE TELEFON ŞARJ ETTİLER

Birçok vatandaş da seslerini duyurmak için sosyal medyayı kullandı. Muhabbet kuşunun mumla ısıtılmaya çalışıldığı fotoğrafı paylaşan bir kullanıcı, “Ispartada 36 saattir elektrik ve su yok, kombi çalışmadığı için ailem muhabbet kuşumu mumla ısıtmaya çalışıyor” dedi.

Araba aküsüyle telefon şarj eden bir vatandaş da, “Bana bu sistemi kurduran belediye utansın 36 saat oldu yollar kapalı elektrik yok su yok yazıklar olsun” diye sitem etti.

“2022 YILINDA BU ŞEKİLDE ISINMAYA ÇALIŞIYORUZ YAZIKLAR OLSUN”

Isparta’nın Ayazmana Mahallesi’nde evinden video çeken bir anne de, “2,5 yaşında çocuğum var ve yoğun kar yağışı nedeniyle sabahtan beri elektrik yok. Kombiler çalışmıyor. 4 ocakta da su kaynıyor. Özelleştirdiğiniz her kurum bizi bugün öptü. Yazıklar olsun. 2022 yılında şu şekilde ısınmaya çalışıyoruz” siteminde bulundu.

SÖZCÜ Whatsapp Haber Hattı’na ulaşan bir vatandaş ise, “Dünden beri kar nedeniyle elektrikler Isparta’nın büyük bir kesiminde kesik. Çocuklar kombinin çalışmaması nedeniyle soğuktan dondular. Yüksek elektrik faturasını ödeyemeyince faizi ile alıyorlar. Belediye doğru düzgün hiçbir yolu açamadı” dedi.

Başka bir vatandaş da, “Isparta Merkezi’nde iki gündür elektrik yok, kombiyi çalıştıramıyoruz. Çocuklar donuyor. Sular kesildi. Dışarısı ise -5 derece. Kar yağışı dün sabah başlayıp öğleden sonra bitti ama belediye herhangi bir çalışma yapmıyor” dedi.

Gaz lambası kullanmak zorunda kaldıklarını ve 20.43 itibariyle hala elektriğin gelmediğini belirten Ispartalı bir vatandaş “Kombi çalışmayınca tencerede su kaynatıp gazyağı lambası aldık. Durumumuz budur” diye konuştu.

“SU KESİNTİLERİ DE BAŞLADI”

Vatandaşlar ısınmanın yanı sıra aydınlanmak için de mumları ve gaz lambalarını kullanmak zorunda kaldı.

CHP Isparta İl Başkanı Halim Halıcı, vatandaşın evinden fotoğrafları paylaşarak, Isparta’ da ‘gaz lambası ve mum’ eşliğinde insanlar hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Elektrik kesintileri yetmezmiş gibi şimdi de su kesintileri başladı. AKP’lilerden hala ses yok. Yönetemediniz, vatandaşı perişan ettiniz” ifadelerini kullandı.

OKSİJEN TÜPÜNE VE ÜNİTELERE BAĞLI VATANDAŞLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Isparta’da kar yağışı ile başlayan ve elektrik kesintisi ile devam eden krizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Elektrik kesintisini takip eden ilk saatlerden itibaren, İYİ Parti Isparta teşkilatları ile birlikte, elektrik kesintisinin yaşandığı bölgeleri tespit etti. Elektrik verilemeyen köy ve mahallelerin muhtarlarından bilgi alan Milletvekili Cesur, Isparta Muhtarlar Derneği ile de temasa geçerek, elektrik kesintisinden kaynaklı yaşanan sıkıntıları tespit etti.

Vatandaşlar tarafından Cesur’a iletilen şikayetlerin başında, hiçbir yetkili tarafından bilgilendirilmemek gelirken, elektrik kesintisi sebebi ile, oksijen tüpüne ve ünitelere bağlı yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere, küçük çocuklu ailelerin de olumsuz etkilenmesi şikayetler arasındaydı.

KARANTİNADAKİLER ZOR DURUMDA KALDI

Isınmak için elektriğe ihtiyaç duyulan haneler kışın ortasında ısınamazken, pandemi nedeniyle evde karantinada olan hastaların başka evlere gidemediği için ayrıca hasta hasta mağduriyet yaşadığı bildirildi.

Elektriğe ihtiyaç duyan iş yeri ve atölyelerde de üretim ve hizmet aksarken, maddi kayıplar yaşandı.

BAKAN TELEFONA ÇIKMADI

Konu ile ilgili olarak Isparta’daki sorumlu elektrik dağıtım şirketi ile temaslarda bulunan Cesur, kesintinin yaşandığı bölgeler ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yetkililerin birkaç saat içinde kesintinin giderileceğini söylemesine rağmen, elektrik kesintisi 48 saate yaklaştı. Elektrik şirketi, kesinti sebebi olarak kar yağışını işaret ederken, Isparta Belediyesi’nin kar yağışına müdahalede yetersiz kaldığı görüldü.

Uzmanların belirtiğine göre ise, elektrik hatlarının zamanında yer altına alınmaması ve elektrik hatlarına yakın ağaçların zamanında budanmaması ise krizin hazırlayıcısı oldu.

“ISPARTA BELEDİYESİ KIŞ UYKUSUNA MI YATTI?”

Isparta’nın geneline yayılmış elektrik kesintisine ise Kriz Masası’ndan alınan bilgiye göre, yalnızca 130 kişilik bir ekiple müdahale ettiği öğrenildi.

Yolların saatlerce kapalı kaldığı ve ana yolların ancak açılabildiği Isparta’da ara yollar ve mahalle içi yollar ise hala kapalı.

Sosyal medya hesabından da yaşanan krizi gündeme taşıyan Cesur, “Isparta Belediyesi Kış Uykusunda Mı?” başlığıyla paylaşımda bulundu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise yurt dışında olması sebebi ile kriz hakkında görüşmek isteyen Milletvekili Cesur’un telefonuna çıkmadı.

SORU ÖNERGESİ VERDİ

Yetkilileri bir an önce göreve çağıran Cesur, Isparta’daki kar yağışı ve elektrik kesintisini Meclis’e taşıdı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı’na ise 10 soruluk bir soru önergesi verdi ve soruların cevaplanmasını istedi.

AYDINLANMA İHTİYACINI GAZ LAMBASI VE MUM İLE KARŞILIYORLAR…

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da vatandaşın gaz lambası kullandığı görüntüleri paylaşarak, “Isparta’nın bazı noktalarında yaklaşık 30 saattir elektrik yok. Vatandaş aydınlanma ihtiyacını gaz lambası ve mumla sağlıyor. Okullar, hastaneler ve hastası olan var ama “Bizden önce gaz lambası ve mum vardı” diyen Erdoğan sessiz. Liyakatsizlik her alanda” ifadelerini kullandı.

AKP’Lİ BELEDİYE KENDİ TESİSİNİN YOLUNU AÇTI

Öte yandan AKP’li Isparta Belediyesi’nin kendisine ait Kirazlıdere tesisinin yolunu açtığı, restoran ve kafe bölümünü aktif hale getirerek müşteri kabul etmeye başladığı öğrenildi.

CHP Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı’dan bir açıklama geldi. Başkan Halıcı şunları söyledi:

“MEMLEKETİMİZ LİYAKATSİZLİĞİN KURBANI OLDU”

*Vatandaşlarımız iki gündür mağdur ediliyor, elektrik olmamasından kaynaklı insanlar ısınamıyor. Bazı noktalarında yaklaşık 30 saattir elektrik yok. 24 saat daha elektrik verilemeyeceği konuşuluyor. Hastası olan, çocuğu olan var ama sorumlular hala sessizliğini koruyor. Memleketimiz öngörüsüzlüğün, liyakatsizliğin kurbanı oldu. Senirkent, Eğirdir gibi birçok ilçemiz de seralar yıkılmış durumda, yollar kapalı. İnsanlar ahırlarına, hayvanlarına, seralarına ulaşamıyor.

*Ülkemizde tarımın çok zor zamanlar yaşadığı bu günlerde tarıma bir darbe de İl Özel İdaresinden geldi. Elektrik şirketlerine ulaşmak mümkün değil, şehrin her noktasından isyan sesleri yükselmesine rağmen kendileri sessizliğini korumaya devam ediyor. 2022 yılının Isparta’sında marketlerde mum bulmak bile büyük bir lüks duruma gelmiş.

*Biraz sabır istiyoruz diyen Belediye Başkanına buradan sormak istiyoruz. İhtiyaç sahiplerine ulaşabilmek ve yolları açabilmeniz için ne kadar bir süre istiyorsunuz? Kar yağışının bitmesinin üzerinden 35 saat geçmesine rağmen hala temizleyemediğiniz sokakların olduğunu biliyoruz. İnsanların isyanlarını dinlemek bizleri üzüyor, sanırım sizler bu isyanlara kulaklarınızı tıkıyorsunuz.

*En kısa zamanda kriz masasından ve elektrik dağıtım şirketinden bir açıklama bekliyoruz. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerini nasıl gidereceklerini açıklamalarını istiyoruz. Şehrimize bu kadere mahkum bırakan AKP’li iktidar ve belediye yetkilileri en kısa sürede istifa etmelidirler.

“40 SAATTİR ELEKTRİK VERİLEMİYOR”

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da açıklamada bulunarak, “Karın, kışın ortasında Isparta’ya 40 saattir elektrik verilemiyor. AKP iktidarı sefalettir” ifadelerine yer verdi.

DAĞITIM ŞİRKETİ AÇIKLAMA YAPTI: PERSONEL SAYIMIZI 3 KATINA ÇIKARDIK

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’den yapılan açıklamada, “Isparta’daki yoğun kar yağışı ve buzlanmaya bağlı oluşan arızaları en hızlı sürede gidermek ve bölgeye yeniden enerji sağlamak için personel sayımızı 3 katına çıkardık” denildi.

BELEDİYE BAŞKANI SABIR İSTEDİ

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, vatandaşlardan sabır istediği açıklamasında şunları söyledi;

“20 yıl öncesine kadar böyle bir kay yağmadı. Şu anda merkezde 50 cm, yukarılarda 1 metre üzerinde kar var. Müthiş bir kar yağışımız oldu. Çok güzel bir bereket geldi. Bazı zorluklarını hep beraber yaşayacağız. 2 gün çok fazla zorluk yaşarız. Ondan sonra bütün yıl boyu herhangi bir kuraklık korkusu olmadan hayatımızı normal idame ederiz. Bin personelimiz şu anda arazide. Tuzlama araçlarımız çalışıyor. Hiçbir problemimiz yok. Ara sokaklarda var mı var. Giremediğimiz yerler var mı var. Ama ne olur vatandaşlarımız biraz sabır. Oralara da ulaşacağız.”

sağlık sitesi |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat