Ekonomi

700 bin vatandaşa ceza yazılacak, Bakan Şimşek açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dijitalleşme ile kira denetimlerini sıkılaştırıyor. Bakan Mehmet Şimşek, kira geliri beyan etmeyenlere yönelik cezalar ve pişmanlık hakkı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dijitalleşmenin getirdiği imkanlarla kira denetimlerini sıkılaştırmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, beyanname dönemi sonrasında kira geliri sağlayan 95 bin 989 mükellefin toplamda 18,3 milyar TL matrah ve 1,2 milyar TL vergi beyan ettiklerini açıkladı.

Beyanname Vermeyenlere Çağrı: Pişmanlıktan Yararlanın

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, kira geliri elde ettiği halde beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellefin tespit edildiğini belirten Bakan Şimşek, bu mükelleflerin vergi dairelerine cezalı işlem yapılmadan önce pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebileceğini hatırlattı. Şimşek, "Pişmanlıkla beyanname verilmesi durumunda vergi cezası kesilmiyor. Beyannameler Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verilip, ödemeler kredi veya banka kartıyla yapılabiliyor" dedi.

400 Binden Fazla Adrese Denetim

Bakan Şimşek, kira gelirini beyan etmeyenlere yönelik denetimlerin sıkı şekilde sürdüğünü vurgulayarak, bu yılın başından itibaren 400 binden fazla adreste fiili kontroller yapıldığını ve beyanname vermeyenlere 153,4 milyon TL tutarında vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini bildirdi.

Kira Bildirimi Dijitalleşiyor

Şimşek, Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamalarına eklenen “Kira Bildirim Formu” sayesinde kiracıların kiraladıkları taşınmazlarla ilgili bilgileri doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletebildiğini ve 23 binden fazla kiracının bu formu doldurarak kira bilgilerini bildirdiğini belirtti.

1.5 Milyon Konut Denetim Altında

Şimşek, beyan dönemi sonrası tapu ve ikamet bilgilerine dayanarak kiraya verildiği tespit edilen 1,5 milyon konutun denetim altına alındığını belirtti. Ayrıca, kira gelirlerini beyan etmeyen yaklaşık 1 milyon mükellefe hatırlatma SMS'leri gönderildiğini ifade eden Şimşek, “Vergide adaletin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele için kapsamlı denetimlerimiz sürecek. Vergilendirilmeyen haksız kazancın takipçisi olacağız” dedi.