Sağlık

Heterokromi Nedir? Göz Farklılığı Nedir? Neden Oluşur?

Abone Ol
, Heterochromia’nın Türkçesidir ve hetero farklı demektir, chromia ise renk demektir. Yani farklı renkler anlamına gelen bu sözcük iki arasında renk farklılıkları olduğu gözler için kullanılır. Nadiren saçlarda ve deride de heterokromi bulunur.

Heterokromi nedir ve nasıl oluşur?

İristeki melanin miktarı bizim gözlerimizin mavi,yeşil, kahverengi veya ela oluşunu sağlayan şeydir. En çok melanin kahverengi gözlerde bulunurken en az melaninse mavi gözlülerin irisinde bulunur. ‘Heterokromi’ de melanin dağılımındaki fazlalık veya azlıkların farklı yoğunlaşması sonucu oluşur diyebiliriz. ‘Heterokromi’ sanıldığının aksine görmeyi engellemez çünkü bir hastalık değildir ve ciddi artışlar göstermediği sürece sağlığımızı tehdit edecek bir durum oluşturmaz. Heterokromi, sadece insanlarda bulunmaz aynı zamanda hayvanlarda da bulunur.

Heterokromi nedir, Göz farklılığı nedir, Neden oluşur, Heterokromi kimlerde görülür, Hayvanlarda görülür mü, İnsanlarda nadir görülen göz farklılığı, başka kimlerde görülür, renkli gözler, tek göz ya da iki gözde de görülen farklılıklar, kedi ve köpeklerde görülen göz rengi değişikliği, renk renk gözler, sınıflandırılması ve çeşitleri nelerdir

Buna en bilindik örnekse bir gözü mavi bir gözü yeşil Van Kedileri’dir. ‘Heterokromi’ genellikle kalıtsaldır ve doğuştan olur fakat bazılarında çocukluk dönemlerinde renklerde sonradan değişme şeklinde de kendini gösterebilir. ‘Heterokromi’ , birçok nedenden ortaya çıkabilmektedir.

Çeşitleri neler?

‘Tam Heterokromi’ Bu durumda iki göz birbirinden tamamen farklı renklerde olur. Bir göz kahverengiyken diğer gözün mavi/yeşil olması şeklinde ortaya çıkabilir. Alice Eve’in gözleri tam heterokromiye örnek gösterilebilir. ’Parçalı Heterokromi’ Bu durumda irisin sadece bir bölümü farklı renkte olur. Gözdeki farklı renkte leke gibi de düşünebilirsiniz. Jonathan Rhys Meyers parçalı heterokromiye sahip ünlülerdendir. ‘Merkezi Heterokromi’ Bu durumda irisin merkez bölümü gözün dış kısmındaki gerçek renginden farklı bir renkte olur. Genellikle mavi gözlülerde ortada altın sarısı olarak gözlenebilir. Halk arasında gözleri böyle olanlara genelde kedi gözlü denir.

Heterokromi sınıflandırılması

Heterokromi öncelikle genetik ya da edinilen olarak sınıflandırılır. Heterokromiler arasında sık sık bu ayrım yapılmış olmasına rağmen bir gözü tamamen ya da kısmen (sektörel heterokromi) etkiler, genellikle genetik (mozaizm ya da doğuştan olma yüzünden) ya da sonradan gelir, daha koyu ya da daha açık iris ya da bir kısmının etkilenmesi ile. Heterokromi vakalarının çoğu kalıtsal bir hastalıktan ya da sendromdan kaynaklanır ya da bir zarar yüzündendir. Bazen bir göz belirli hastalıkları ya da yaralanmaları takiben renk değiştirebilir.

Heterokromi insandan başka kimlerde görülür?

İnsanlarda nadir görünmesine rağmen, hemen hemen her zaman bir mavi göz içeren tam heterokromi diğer türlerde daha sık görülür. Mavi göz cilt ve saçta melanin olmadığı zaman beyaz nokta içinde gerçekleşir. Bu türler özellikle kedi türlerinde Van kedisi, Ankara Kedisi, Khao Manee ve (nadiren) Japon Bobtail. Bunların tek gözü beyazdır ya da çoğunlukla beyazdır, bir normal göz ile (bakır, turuncu, sarı, yeşil), ve bir mavi göz. Köpekler arasında, tam heterokromi Sibirya Kurdu'nda ve birkaç diğer köpek türünde, genellikle Avustralya Çoban Köpeği ve Catahoula Leopar Köpeği'nde sıklıkla görülür. Atlar tam heterokromi ile bir kahverengi ve bir beyaz, gri ya da mavi göze sahiptir—tam heterokromi pinto renk ile atlarda daha fazla yaygındır. Tam heterokromi sığırda ve hatta Asya mandasında bile bulunmaktadır.

Heterokromi nedir, Göz farklılığı nedir, Neden oluşur, Heterokromi kimlerde görülür, Hayvanlarda görülür mü, İnsanlarda nadir görülen göz farklılığı, başka kimlerde görülür, renkli gözler, tek göz ya da iki gözde de görülen farklılıklar, kedi ve köpeklerde görülen göz rengi değişikliği, renk renk gözler, sınıflandırılması ve çeşitleri nelerdir