Google Disavow Tool ile Zararlı Bağlantıları Kaldırma

Abone Ol

Bildiğiniz gibi, geri bağlantılar en önemli sıralama faktörlerinden biridir. Dolayısıyla, sitenizi ve içeriklerinizi işaret eden kaliteli backlinkleriniz varsa bu durum sıralamanız üzerinde olumlu etki yaratacaktır- kötü bağlantılar ise bunun tam tersiyle sonuçlanır. Bu nedenle çok sayıda alakasız kötü geri bağlantılarınız varsa, bunları bir an önce temizlemeniz olası cezalardan korunmanıza yardımcı olur. Peki zararlı bağlantılar nasıl tespit edilir ve nasıl kaldırılır? Google Disavow Tool nedir, nasıl kullanılır? Google Disavow Tool ile Zararlı Bağlantıları Kaldırma İşte tüm detaylar…

Google Disavow Tool ile Zararlı Bağlantıları Kaldırma

Genel olarak, organik geri bağlantıların çoğu “iyi backinkler” olarak sınıflandırılabilir. Kaliteli içeriklere sahip siteler, zamanla kaliteli doğal backlinklerü elde ederler. Tek bir geri bağlantının web siteniz üzerinde büyük bir etkisi olmayacaktır, ancak kalite standartlarının dışına çıkmadan devam edildiği takdirde bu bağlantılar artacak, yavaş yavaş bir itibar oluşacak ve sitenizin web ortamının güvenilir kaynaklarından biri olduğu kabul edilecektir.

Web sitenizle ilgisi olmayan hemen hemen her bağlantıüzararlı backlinkükategorisine girer (büyük yayınlardan gelen editoryal bağlantılar hariç).

Bu bağlamda, sağlıklı bir backlink profili için aşağıdaki gibi geri bağlantı türlerinden kaçınmanız ve eğer bu tür bağlantılarınız varsa en kısa sürede kaldırmanız gerekir:

  • Cezalı alanlardan gelen backlinkler
  • Bağlantı dizinlerinden gelen backlinkler
  • +18 sitelerden gelen bağlantılar (pornografik içerikler, ilaç, çevrimiçi kumar vb.)
  • Alakasız web sitelerinden çok sayıda bağlantı
  • Çok sayıda tam eşlemeli anahtar kelime bağlantısı
  • PBN-Private Backlink Network (Özel Bağlantı Ağı ya da paravan blog ağı olarak da isimlendirilir).
  • Kalitesiz içeriklerle konuk yazarlık bağlantıları
  • Düşük otoriteli sitelerden bağlantılar
  • Çok sayıda blog yorumlardan gelen backlinkler
  • Çok sayıda profil backlink 
  • Link değişimleriyle elde edilen backlinkler
  • Yabancı web sitelerinden bağlantılar (özellikle, açıkça sunduğunuz ürün veya hizmetle alakalı olmayan web siteleri)
  • Dofollow olarak işaretlenen tanıtım ve reklam bağlantıları
  • Otomatik backlink oluşturma araçlarıyla backlink elde etme
  • Dizine eklenmemiş sitelerden gelen bağlantılar
  • Spam web sitelerinden gelen bağlantılar
  • Gizli geri bağlantılar vb…

Backlinklerin bazıları sizin bilginiz dışında gerçekleşenünegatif SEO saldırılarıüile oluşturulan bağlantılar da olabilir.

Negatif SEO Nedir?

Negatif SEO, rakip sitenin arama motoru sıralamasını sabote etmeye yönelik her türlü kötü niyetli faaliyettir. Daha çok, rakip web sitenin itibarını zedelemeye dayanan negatif SEO saldırılarının nedeni, önemli anahtar kelimelerdeki sıralamanızı çalmaktır. Bu durum, hiçbir ahlaki yönü olmayan en kötü black hat SEO yöntemlerinden biridir

Negatif Seo’nun, zehirli kötü bağlantılarla rakip siteye zarar vermesi dahil birçok farklı yöntemi vardır. Özellikle yükselen bir web siteniz varsa, bu tür saldırıların hedefi olmanız kaçınılmaz.

Geçmişte, negatif SEO uygulamak çok daha kolaydı, ancak son birkaç yılda, Google çok daha akıllı hale geldi ve artık spam içerikli geri bağlantıların çoğunu tamamen görmezden gelebiliyor. Yine de, dediğimiz gibi, negatif SEO’nun birçok farklı yolu var ve kötü niyetli kişiler boş durmayıp bir açık kapı bulmak için her zaman uğraşır.

Bu nedenle, web site güvenliği için gerekli önemleri almak ve backlink profilinizi düzenli olarak takip etmek bu tür saldırılara karşı hızlı çözüm üretmenize yardımcı olabilir.


White Hat SEO’ya bağlı kaldığınız sürece çok fazla endişelenmeniz gerekmeniz, ancak web siteniz için temiz bir backlink profilini nasıl koruyacağınızı bilmek de SEO stratejiniz için hayati önem taşır. Spam puanınız sürekli artıyorsa veya zayıf geri bağlantılar SEO’nuz üzerinde olumsuz bir etkiye sahipse, kullanmanız gereken şey reddetme aracıdır (Google Disavow Tool).

Negatif geri bağlantıları izlemek için kullanabileceğiniz araçlardan biri Moz Domain Analiz aracıdır. Bu araç size, PA (Sayfa Otoritesi), DA (Alan Adı Otoritesi ) ve 1-100 arasında sıralanan bir Spam Puanı için ölçümler sağlayacaktır.

1. S.Consol’da gelen bağlantıları bulma ve indirme:

Search Console aracılığıyla backlinkleri kontrol etmek kolaydır ve herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilir.

  • Bunu yapmak için öncelikle Search Consol‘a giriş yapın.
  • Sol kenar çubuğunu aşağı kaydırın ve Bağlantılar‘ı tıklayın.
  • Sayfanın biraz aşağısında bulunan “En çok bağlantı veren siteler” kısmındaki Diğer‘i tıklayın.
  • Açılan sayfada, geri bağlantılarınızın çoğunu gösteren bir rapor göreceksiniz.
  • Tüm bağlantıları indirmek için sağ üstte bulunan “Dışa Aktar”ı tıklayıp bağlantıları E-Tablolar, Exel ya da CSV dosyası olarak indirin. Disavow links google webmaster tools

2. Zararlı Backlinkleri Tespit Etme

Sonraki adımda, tüm backlinkleri aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak tek tekü kontrol etmelisiniz:

  • Web site kalitesi
  • Geri bağlantının içerik kalitesi
  • Geri bağlantının alaka düzeyi

Bu faktörlerden herhangi birini karşılamayan zararlı backlinkleri temizlemek için Google Disavow aracı kullanılmalıdır.

Tabii backlinklerin kalitesini ve sitenizle alaka düzeyini anlamak için tek tek kontrol etmek oldukça zahmetli ve zaman alan bir işlemdir. Özellikle de yüzlerce, binlerce backlinkiniz varsa!

Peki bu işlemi kolaylaştıracak bir yol yok mu diye sorabilirsiniz. Aslında işleri biraz daha kolay hale getirebilecek ve zararlı backlinkleri tespit edip temizlemenize yardımcı olabilecek bazı araçlar mevcut. Bunlardan biri, kullanımı gayet kolay ve ücretsiz bir araç olan NetPeak Checker aracı.

Bu araç ile, geri bağlantılarınızı birçok farklı kategoriye ayırarak filtreleyebilir, bu sayede alakasız, düşük kaliteli ve zararlı backlinkler için kolayca bir reddetme dosyası hazırlayabilirsiniz.

Semrush Backlink Denetimi

Web sitenizin backlinklerini analiz etmenin bir diğer yolu da, Semrush’un geri bağlantı denetim aracını kullanmaktır. Çalışma şekli oldukça basit ve kullanışlı. Yapmanız gereken, öncelikle Search Consol ve Google Analytics hesabınız için Semrush’a tam erişim vermek.

Semrush buradaki verileri kalite açısından kontrol eder ve daha sonra, web sitesinin toksik değerini belirleyen ve size bu alanın reddedilip reddedilmeyeceği konusunda bir gösterge olarak hizmet etmesi gereken 0 ile 100 arasında bir değer verir. Disavow links google webmaster tools

Toksisite göstergeleri genellikle şunları içerir:

  • Bir alanın şüpheli dofollow/nofollow ilişkisi
  • Web sitesinin kötü düzeni
  • Yansıtma sayfaları (çoğaltılmış web sayfaları)

Bu şekilde belirlenen zararlı linkleri reddetmek içinü“Sil”üdüğmesine tıkladığınızda, bu bağlantılar Semrush tarafından doğrudan Google’ın Disavow aracına yüklenir. Böylece backlink reddetme işlemi sizin için son derece basit ve hızlı hale gelmiş olur. (Semrush’un ücretli bir araç olduğunu da belirtmiş olalım.)

3. Google disavow ile zararlı backlinkleri reddetme/temizleme

Disavow Tool, web sitenize gelen kalitesiz bağlantıların Google tarafından göz ardı edilmesini talep edebileceğiniz ücretsiz bir Google ürünüdür.

Malumunuz üzere, sitenizi işaret eden tüm bağlantılar iyi geri bağlantılar değildir ve zararlı bağlantıları Google Disavow Tool (Reddetme Aracı) ile reddetmek genellikle zarara uğramamak için atılabilecek iyi bir adımdır. Bağlantı reddetme aracı ile belirttiğiniz bağlantıların Google tarafından göz ardı edilmesini istersiniz. Ancak, Google’ın bağlantıları reddetme isteğinizi yerine getirmek zorunda olmadığını unutmayın (yani buna karar verecek olan yine Google’dır.)

Zararlı geri bağlantıları temizleme veya reddetme işlemini uygularken çok dikkatli olmak gerekir, çünkü bu gerçekten ciddi bir eylemdir. Yanlış bir şey yapmanız durumunda arama sıralamanız önemli ölçüde etkilenebilir. Bu nedenle reddetmek istediğiniz linklere çok dikkat etmeli, titizlikle analiz etmelisiniz. Zararlı Bağlantıları Kaldırma

Reddetmek istediğinizden emin olduğunuz bağlantıları belirledikten sonra, Google Disavow aracına yükleyebileceğiniz bir metin dosyası (.txt) oluşturmanız gerekecek. Aşağıdaki kurallar doğrultusunda reddetmek istediğiniz bağlantıları ekleyebilirsiniz.

  • Bir siteden gelen ve ileride gelebilecek olan tüm bağlantıları reddetmek için, disavow dosyanıza site alanının tam url’sini şu şekilde ekleyin:

domain:siteadi.com

  • Bir sitenin sadece beli sayfalarından gelen bağlantıları eklemek isterseniz, o zaman da o sayfaya ait url’yi eklemeniz gerekir. Yani şu şekilde:
  • Ayrıca, bağlantıları eklerken, bu bağlantılarla ilgili notlar da girmek isteyebilirsiniz. Notları # işareti ekledikten sonra girin. Örneğin:
# Domains to disavow
domain:siteadi.com
# Pages to disavow
https://siteadi.com/zararli-backlink-sayfasi

Tüm bağlantıları dosyaya ekledikten sonra dosyayı kaydedin. Ardından,üGoogle Disavow aracınaügidin ve sitenizi seçtikten sonra .txt dosyanızı yükleyip gönderin.

Reddedilen bağlantıları daha sonra geri almak mümkün müdür?

Mevcut reddetme dosyanızı her zaman indirebilir ve gereksinimlerinize göre yeniden düzenleyebilirsiniz. Bu da, daha önce eklediğiniz bağlantıları silebileceğiniz ve gerekirse yeni bağlantılar ekleyip tekrar incelemeye gönderebileceğiniz anlamına gelir.


*** Google’ın da önerdiği üzere, Disavow aracını başka seçeneğiniz kalmadıysa kullanın. Bağlantıları reddetmek için önce mümkünse link çıkışı yapılan site yöneticisine ulaşıp backlinkleri kaldırmasını istemeli, bu durum sonuçsuz kaldığında Disavow aracı ile Zararlı Bağlantıları Kaldırma kalitesiz, zararlı veya diğer bir deyişle toksik bağlantıları reddetmelisiniz.

Google, bağlantı spam’ına ve bağlantı ağlarının tespit edilmesine karşı sürekli çaba harcıyor. Sistem, algoritmaları kendi çıkarları için kötüye kullanmak veya başkalarına zarar vermek isteyen kişileri hızlı bir şekilde tespit etmede son derece iyi hale gelse de, ne yazık ki bu sistemler hala mükemmel değil. Bu nedenle backlink profilinizi yılda en az bir kez kontrol etmeniz ve olası zararlı backlinklerden arındırmanız oldukça önemli.

Anahtar Kelimeler: Web siteden kötü backlinkleri kaldırma, Web siteden zararlı backlinkleri kaldırma, Google Disavow Tool ile Zararlı Bağlantıları Kaldırma, geri bağlantılar, backlink, zararlı bağlantılar, Google Disavow, Disavow links google webmaster tools