Spor

Glutamin Kullanım Zamanı Nedir?

Abone Ol

Glutamin Kullanım Zamanı ne zamandır? Esansiyel olmayan bir amino asit olan glutamin, vücut geliştirme dünyasında en iyi supplementlerden biri olarak bilinmektedir.

Glutamin Kullanım Zamanı ne zamandır?

Glutamin, vücut geliştirme dünyasında en iyi supplementlerden biri olarak bilinmektedir. Vücut tarafından üretilebilen Glutamin, antrenman ve performans neticesinde çok hızlı tüketildiği için, spor yapanlar tarafından takviye olarak da alınması önerilen bir amino asittir. Vücuttaki glutaminin %60’ı iskelet kaslarında, geri kalanı ise akciğer, karaciğer ve midede bulunur. Glutaminin kendine has bir molekül yapısı bulunmaktadır; her iki ucunda nitrojen zincirleri bulunur. Bu da glutamini kas hücrelerine nitrojen taşıyan bir numaralı aracı yapar.

Kendinizi Spora Teşvik Etmenin Yolları Nelerdir? Motive Etmenin Yolları

Glutaminin ne olduğunu detaylı bir şekilde öğrenmek için “Glutamin Nedir?” makalemize mutlaka göz atın!

Glutamin Kullanım Zamanı

Vücudun glutamin seviyesi azaldığında glutamin desteği kullanmanız gereklidir. Glutamin seviyesinin en az olduğu zaman da yoğun egzersiz sonrasıdır. Antrenmandan sonra 30 dakika içerisinde glutamin desteği alınmalıdır. Bu kasların iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Çoğu sporcu glutamin desteklerini antrenman sonrası içtikleri protein shake’e eklemektedir. Glutaminin belirgin bir tadı yoktur.

Fitness Program Rehberi – Fitness Beslenme Programı

Glutamin yatmadan önce de kullanılabilir. Araştırmalar, yatmadan önce alınan 5 gr. glutaminin büyüme hormonu seviyesini yükselttiğini söylemektedir.üSabah uyanır uyanmaz glutamin almak da iyi bir seçenektir. 6-8 saat boyunca “aç” kalan kaslarınızın gıdaya ihtiyacı vardır.

Son yıllarda glutaminin protein sentezleme (kas geliştirme), anti-katabolik özellikler gösterme (kas erimesini önleme) ve büyüme hormununda artış sağlama gibi özelliklere sahip olduğu keşfedilmiştir. Bu yetenekleri sayesinde glutamin, kas hücrelerinin iyileşmesinde önemli bir role sahiptir. Normal şartlarda vücudumuz yeteri kadar glutamin üretebilir; ancak grip, cilt yanıkları, ameliyat gibi bazı durumlarda vücudumuzdaki glutamin stokları hızlıca tükenebilir. Glutaminin hızla tükenmesine yol açan durumlardan biri de yoğun egzersizlerdir.

Glutamin proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Yan zincirinde karboksamit grubu içerir. Polar özelliktedir, ancak fizyolojik pH'da yüksüzdür. Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir deyişle doğada var olan isomeri L Glutamin’dir.