Dünya

G7 ülkelerinden 'tarihi' muahede: Çok uluslu şirketler en az yüzde 15 vergi ödeyecek

Abone Ol

İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya gelen G7 ülkeleri maliye bakanları Google, Amazon ve Facebook gibi çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi alanında 'tarihi' bir anlaşmaya vardı. Bakanlar, yüzde minimum 15'lik bir küresel kurumsal vergisi oranı üzerinde prensip olarak anlaştı.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya maliye bakanlarının bu uzlaşısı, diğer ülkelere de benzer bir önlem alma baskısı oluşturacak. Konu, önümüzdeki ay düzenlenecek G20 zirvesinde gündeme gelebilir.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, anlaşmanın küresel şirketlere eşit şartlar oluşturmak üzere tasarlandığını belirtti. Sunak "Yıllar süren müzakerelerin ardından, G7 maliye bakanları küresel vergi sistemini reformdan geçirmek ve dijital çağa uydurmak için tarihi bir anlaşma yaptı" dedi.

Hükümetler uzun süredir, birçok ülkede birden faaliyet gösteren küresel şirketlerin nasıl vergilendirileceği sorununu ele alıyordu. Zorluk, Amazon ve Facebook gibi dev teknoloji şirketlerinin ortaya çıkmasıyla daha da büyüdü. Şu anda şirketler, düşük kurumlar vergisi bulunan ülkelerde yerel şubeler açıp, karlarını buralarda beyan edebiliyor. Bu da, satışlar büyük ölçüde başka ülkede yapılsa da yerel vergi oranlarına tabi olmaları anlamına geliyor. Bu yasal ve sıklıkla başvurulan bir uygulama.

Anlaşma bu pratii, iki şekilde engellemeyi amaçlıyor. G7 ülkeleri ilk olarak, ülkelerin birbiriyle rekabetini önleyebilmek için minimum bir küresel vergi oranı istiyor. İkincisi de konulacak kurallarla, şirketlerin karlarını beyan ettikleri ülkelerde değil, mal ve hizmetlerini sattıkları ülkelerde vergi ödemesini sağlamayı amaçlıyorlar.

Çokuluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri yerlerde vergi ödemesi anlaşmanın 'birinci sütunu' olarak görülüyor ve en az yüzde 10 kar oranı bulunan küresel şirketlere uygulanacak. Sonuç bildirgesine göre bunun üzerindeki yüzde 20 ve üzerindeki kar, faaliyet gösterdikleri yerlere gönderilecek ve buralarda vergilendirilecek. Anlaşmanın 'ikinci sütunu' ise ülkelerin vergi oranlarında rekabet etmesini önlemek için yüzde 15'lik bir minimum küresel kurumlar vergisi öngörüyor. (BBC Türkçe)

ERTANHABER NEDENHABER