Aile, Çalışma ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı’nın engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıran tasarım ve eserleri, proje ve uygulamaları desteklemek hedefiyle yapılan “Erişilebilirlik Ödülleri” bu yıl ağır ilgi gördü. Erişilebilirlik mükafatlarına toplam 1075 müracaat yapılırken; en çok müracaat “Erişilebilirlik Toplumsal Sorumluluk Projeleri”, “Erişilebilir Dizaynlar ve Ürünler” ve “Erişilebilir Kamu Kurum ve Kuruluşları” kategorilerinde yapıldı. 9 KATEGORİDE MÜRACAATLAR ALINDI
Müracaatlar; "Erişilebilir Dizaynlar ve Eserler, Erişilebilir Dijital Uygulamalar, Erişilebilir Kamu ve Kurum Kuruluşları, Erişilebilir Üniversiteler, Erişilebilir Mahallî İdare Hizmetleri, Erişilebilir İşyerleri, Erişilebilirlik Toplumsal Sorumluluk Projeleri, Erişilebilirlik Alanında Bilimsel Çalışmalar ve Projeler ve Erişilebilir Medya İçeriği" kategorilerinde alındı.
1075 MÜRACAAT YAPILDISistem üzerinden toplam 1075 müracaat yapıldı. En çok müracaat “Erişilebilirlik Toplumsal Sorumluluk Projeleri”, “Erişilebilir Dizaynlar ve Ürünler” ve “Erişilebilir Kamu Kurum ve Kuruluşları” kategorilerinde yapıldı.
Akademisyenler, ilgili kamu kurumları ve kuruluşları ve engelliler ve yaşlılar ilgili sivil toplum kuruluşlarında misyon yapan bireylerden oluşan heyet üyeleri, müracaat formlarını incelemeye başladı.
“ERİŞİLEBİLİR TÜRKİYE, MANİSİZ ÖMÜR İÇİN BEN DE BURADAYIM”Öte yandan Erişilebilirlik Mükafatları kapsamında tanıtım kampanyası düzenlenerek büsbütün erişilebilir (işaret lisanı çevirili, yazılı ve sesli betimlemeli) gönderilerle toplumsal medya hesaplarından paylaşımlar yapılıyor. Hazırlanan basılı/dijital afiş ve bilboardlar tüm vilayetlerde asıldı, ayrıyeten futbol, voleybol ve basketbol karşılaşmalarında basılı/dijital pankartlar yayınlandı. TV ve radyo spotları RTÜK aracılığıyla yayın kanallarına iletilmek suretiyle kamuoyu tanıtımı gerçekleştirildi ve yayınlanmaya başlandı. Bu tanıtımlar kapsamında ünlü oyuncular ve sunucuların “Erişilebilir Türkiye, Manisiz Hayat için ben de buradayım” görüntüleri çekerek katkıda bulunmaları sağlandı. İsteyen herkes “Erişilebilir Türkiye, Manisiz Hayat için ben de buradayım” diyerek çekip toplumsal medyasında paylaşacağı görüntülerle kampanyaya iştirak sağlayabiliyor.
GÖRÜNTÜLER HALK OYLAMASINA AÇILDIMüracaat sırasında halk oylamasına iştirak talebi bulunup bulunmadığı da müracaat yapanlara soruldu. Katılmak isteyenlerin sisteme eklediği görüntüler halk oylamasına açıldı. 31 Aralık’a kadar devam edecek olan halk oylaması için müracaatlara ilişkin görüntüler Erişilebilirlik Mükafatları web sayfası olan erisilebilirlik@ailevecalisma.gov.tr adresinde kamuoyuna sunuldu. Dört günlük müddette ağır ilgi gösterilen halk oylamasında 50 bini aşkın oy kullanıldı.