Ekonomi

Emekli olan herkesi ilgilendiriyor: Promosyon engeli!

Abone Ol
Emekli maaşlarına zam yapan hükümet, bankaları da harekete geçirdi. Kendi işletmeleri emekli müşterileri çekmek isteyen bankalar, promosyon miktarlarında önemli değişikliklere giderek ödemeleri 8 bin liraya kadar çıkardı. Hal böyle olunca emekliler yüksek promosyon ödemesi almak için özel bankaların yolunu tuttu. 

Ancak bazı özel bankaların 'özel' şartları var. Bu şartları sağlamayan vatandaşlar ise 8 bin liralık promosyonu alamıyor. Peki böyle bir durumla karşılaşan emekliler ne yapmalı?

'BLOKE KOYAN BANKA HAKSIZ BULUNDU’

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: “Bankaların bu uygulaması Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından hukuka aykırı bulunarak bu konuda emsal bir karara imza attı. Emekli maaşı hacze tabi olmayan varlıklardandır. Bu nedenle Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emekliye kredi verirken maaşını teminat olarak değerlendirip bloke koyan bankayı haksız buldu.

‘EMEKLİLER İÇİN MÜJDELİ BİR HABERDİR’ Bu emsal karar maaşını aldığı bankadan kredi çekmiş bulunan tüm emekliler için müjdeli bir haberdir. Hiçbir bankanın kendisine borcu olduğu gerekçesi ile emekli maaşına bloke koyması, maaşı rehin alması, hukuken mümkün değildir.

‘BANKAYA YAZILI TALEPTE BULUNULMALI’

Taşınmaya izin vermeyen bankalardan önce yazılı olarak talepte bulunulmalı, talebi kabul görmediği taktirde CİMER üzerinden şikayet edilmelidir.

‘BDDK’YA ŞİKAYET EDİLMELİ’

Bu nedenle emekliler kredi borcu olduğu için promosyon vermeyen veya yeterince promosyon tutarını yükseltmeyen başka bankaya transferine de imkan tanımayan bankaları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) CİMER üzerinden şikayet etmeli, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak banka blokajının kaldırılmasına karar vermesini talep etmelidir.

‘İKRAMİYE BEDELLERİ HACZEDİLEBİLİR’

Emekli maaşı haczi mümkün olmamakla birlikte ikramiye ve promosyon bedelleri haczedilebilmektedir. Şayet emeklinin haciz takibine düşmüş borcu varsa ikramiyeleri bu borca mahsuben haczedilmesi söz konusu olup alacaklının alacak miktarında tenzil edilir. Emeklinin maaşına dokunulamıyor. Ama promosyon gibi ek paralar haciz kararı varsa haczedilir.

ÖZEL BANKALAR PROMOSYON VERİRKEN KREDİ KARTI GİBİ BAZI ŞARTLAR KOŞUYOR. BANKALARIN BU TARZ DAYATMALARINA KARŞI NE YAPILABİLİR?

Tamamen kanunsuzdur. BDDK’ya şikayet edilsin. Emekli maaşını taşıdığı banka kendisine otomatik fatura ödeme talimatı veya kredi kartı alma zorunluluğu gibi hiçbir ek hizmet almaya zorlayamaz.

‘KMH EKSİYE DÜŞTÜ DİYE HESAP BLOKE EDİLEMEZ’

Emeklilerin borçlarına karşılık maaşları teminat gösterilemez. Burada yegane ayrıntı promosyon ve ikramiye gibi ödemeler emekli aylığından sayılmadığı için haczi kabildir. Banka vadesinde ödenmemiş alacağı varsa bu bedelleri emekliye ödemeyerek alacağını tahsil edebilir. Kredili mevduat hesabında (KMH) eksiye düştü diye maaş bloke edilemez promosyonu vermemezlik yapılamaz. KMH sözleşmesinde hangi zamanda ödemesi gerektiği yazılı olup, zamanında ödeme yapılan borçluya herhangi bir işlem yapılamaz. KMH hesabı eksiye düştü diye emeklinin hesapları üzerinde hak iddia edilemez. Yeter ki ödeme zamanlarını aksatmadan ödemiş olsun.”