Genel

Dünyanın En Nadir Görülen ve En Zor Geçen Hastalıkları Nelerdir?

Abone Ol

Dünyanın En Nadir Görülen ve En Zor Geçen Hastalıkları Nelerdir? İlginç hastalıklar ile karşılaştığımız zaman, kendi sağlığımıza şükrediyoruz öyle değil mi? Etmeliyiz de zaten. Çünkü dünyanın en nadir görülen hastalıkları, insanı hayattan soğutur, öldürmez ama süründürür. İşte sizler için hazırladığım dünyanın en garip ve ilginç hastalıkları hakkında bilgiler;

Dünyanın En Nadir Görülen ve En Zor Geçen Hastalıkları Nelerdir, Nadir Görülen Hastalıklar, En Kötü Hastalıklar, Dünyanın En Kötü Hastalıkları, Değişik Hastalıklar, Bilinmeyen Hastalıklar

İlginç hastalıklarühakkında ne kadar bilginiz var? Genellikle internette karşılaştığımız bu hastalıklar,üdünyanın en nadir görülen ve zor geçen hastalıklarıüolarak görünülüyorlar. O yüzden bugün sizler için hazırladığım yazı; özellikle halinden memnun olmayanlar, burnum büyük, boyum kısa diye şikayet edenler için!

Sivrisinek larvalarının deriyi mesken tutması mı dersiniz, vücuttaki tüm kasların kemikleşerek taşa dönmesi mi, yoksa uzuvların bir ağaç kökünü andırması mı? Öyle hastalıklar var ki, insan haline şükretmeden edemiyor. Bazıları milyonda bir kişide meydana geliyor ama, bu sizin başınıza gelmeyeceği anlamı taşımıyor.üDünyanın en ilginç ve en zor geçen hastalıklarıükonusunda yaptığım araştırmaları sizin için derledim. Muhtemelenüdaha önce hiç duymadığınızüdünyanın en garip ve nadir görülen hastalıkları konusunda hazırladığım bu yazıüibretlik görüntülerüiçeriyor.

Elefantiyazis (Fil Hastalığı)

Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen elefantiyazis veyaülenfödemüdaha çokütropikalübölgelerde yaşayan insanlarda görülür. Bir tür ipliksi solucanın larvalarının, sivrisinekler tarafından taşınarak insanlara bulaştırılması şeklinde oluşur. Farklı solucan türleriyle bulaşsa da,üWuchereria bancroftiüveüBrugia malayiüadındaki ipliksi solucanlar hastalığın en büyük etkenidir. Bu şekilde oluşan hastalık lenf damarlarının tıkanıp, iltihaplanmasıyla ilerler. Hastalık aynı zamandaükanser dokusunun lenf yollarını tıkamasıüveya ameliyat esnasında lenf yollarının hasar görmesiyle de oluşabilir.

Her iki şekilde de, ilk olarak el ve ayaklarda şişme görülür. Daha sonra bacaklarda, üreme organı etrafında ve kollarda çok ciddi boyutta şişlikler oluşur. Bu şişlikler ağrılıdır ve parmağınızla bastırırsanız tıpkı ödemde olduğu gibi bir çukur kaldığını görürsünüz. Hastalık ilerledikçe derinin kalınlaşarak fil derisini andırdığı gözlemlenir. El ve ayak parmaklarının hareket kabiliyeti kısıtlanır. Deride gerginlik hissi ve renginde değişim oluşur. Dünyanın en ilginç hastalıkları arasında yer alan fil hastalığının görülme oranı ne yazık ki bir hayli fazla. Birçok nedenle oluşan hastalık en çok kanser dokusunun lenf yollarını tıkaması ve ameliyat sonrasında lenf yollarının zarar görmesiyle meydana gelmektedir.

Dünyada en çok Kenya, Tanzanya, Uganda, Sudan ve Etiyopya gibi ülkelerde görülen hastalık ülkemizde; Alanya, Elazığ ve Samsun illerinde rastlanmaktadır. Cerrahi ve fizyoterapi gibi iki tür tedavi yöntemi olan hastalıkta hijyenin dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı olduğu belirtiliyor. Eğer solucan larvaları nedeniyle oluştuysa, vücuttaki yetişkin solucanların ölmesini sağlayacak ilaçlar veriliyor. Cerrahi tedavide ise fazla derinin alınması sağlanıyor.

Ağaç Hastalığı (Ağaç Adam Sendromu)

Dünyanın en nadir hastalıklarından biriüolan ağaç hastalığı bir tür deri hastalığıdır. Hastalığın etkeni insanda siğil benzeri yapıların oluşmasına sebep olanühuman papilloma virüsü(HPV) Çok azügörülen hastalıkta, bu siğil benzeri yapılar zamanla tıpkı birüağaç köküühalini alıyor. El ve ayaklarda oluşan siğiller o kadar büyüyor ki, kişi bir süre sonra bu uzuvlarını kullanamaz hale geliyor. Hastalığın etkeninde genetik yatkınlık olsa da, uzmanlar asıl sebebinin az önce de belirttiğim gibiüHPVüadı verilen bir tür virüs olduğunda hemfikirler.

Hastalığın dünya çapında duyulmasını sağlayan kişi Endonezya’da yaşayanüDede Koswaraüadında bir adam. Koswara 15 yaşındayken bir kaza geçiriyor ve dizinde bir yara oluşuyor. Zamanla bu yara bir mantar şeklinde farklı uzuvlarında da oluşmaya başlıyor. Ve tahmin edersiniz ki bir süre sonra kendi yemeğini dahi yiyemez hale geliyor. Koswara’nın vücudundan, yapılan ameliyatla yaklaşık 7 kilo mantar alınmış. Doktorlar hastalığın tamamen geçmesi konusunda bir şey söyleyemiyor.üDünyada sadece 3 kişideügörülen bu hastalık bir de BangladeşliüAbul Bajandarüisimli birinde bulunmaktadır. Hastalık öldürmüyor fakat günlük yaşamı neredeyse imkansız hale getiriyor.

Progeria (Erken Yaşlanma Hastalığı)

Halk arasındaüyaşlılık veya erken yaşlanma hastalığıüolarak bilinen progeria, bir tür genetik hastalık.ü8 milyonda 1 kişideügörülen hastalık DNA’nın yapısındaki telomer zincirinin kısalmasından kaynaklanıyor. Tıp dünyasında fareler üzerinde yapılan deneylerle, gen değişimi gibi yöntemler denense de, hastalığın şu an etkili birütedavi yöntemi bulunmuyor.üProgeria hastalığının teşhisi ise oldukça kolay; saçların tamamı veya bir kısmı dökülmeye başlıyor, kel kalan kafa derisinde damarlar belirgin bir şekilde fark ediliyor.

Yüz ifadesi asla bir çocuğu andırmıyor ve tıpkı 70-80 yaşındaymış izlenimi veriyor. Çene ve diş yapısı az geliştiğinden, dişlerde çürükler meydana geliyor. Hastada herhangi bir zeka geriliği veya konuşma güçlüğü gözlenmiyor. Dışarıdan büyüme hormonları verilse de bunlar hiçbir işe yaramıyor ve hasta cinsel aktivitelerini sağlayacak gelişimini tamamlayamıyor. Bu hastalığa yakalanan çocukların ortalama yaşam ömrüü12-13 yıldır.

Baloncuk Hastalığı

Dünyada sadece birkaç kişide olan baloncuk hastalığı bir tür deri hastalığıdır. Deri üzerinde meydana gelen tümörler öyle fazla ve yoğun bir hal alıyor ki, bir süre sonra normal deri görünemez oluyor. Bu tümörlerin cerrahi yöntemle alınması mümkün olsa da, ne yazık ki tekrarlamasının önüne geçilemiyor. Dolayısıyla hastalığın etkin bir tedavisi bulunmamaktadır.

Hipertrikoz (Kurt Adam Sendromu)

Ambras sendromuüolarak da bilinen hastalıkta,üvücuttaki kıllar anormal şekilde yoğun ve uzundur.üVücudun her tarafını kıl kaplamasının yanında, hastanın yüzü başta olmak üzere fiziksel özellikleri değişerek, kurt adama benzediğinden bu ismi almıştır. Kıllar bazen vücudun tamamında bazen de belirli bir bölgede oluşur. Buna göre iki tür hipertrikoz olduğunu söyleyebiliriz.

Deri hastalığıükategorisine giren bu hastalığın hayati tehlikesi olmasa da, psikolojik etkileri çok fazla. Kendini dış dünyadan soyutlayan kişi çok ciddi psikolojik tramvalar yaşamaktadır.üTedavisi bulunmayanühastalığa fazlaüandrojen hormonuüsalınımının etken olduğu düşünülüyor. Öte yandan Hindistan’da yaşayan üç kız kardeşte de kurt adam sendromunun görülmesi, hastalıkta genetik yatkınlığın etkisi olabileceğini akıllara getiriyor. Dünyanın en ilginç hastalıkları arasında yer alan kurt adam sendromuüşimdiye kadar 50 kişideügörülmüş.

Akromegali (Büyüme Hastalığı)

Devliküveya büyüme hastalığı olarak da bilinen akromegalinin nedeni; beynin hipofiz bezininüçok fazla büyüme hormonu salgılamasıdır.üHastalık büyüme çağı tamamlanmadan önce ve sonra olmak üzere iki şekilde oluşur. Eğer büyüme çağı tamamlanmadan meydana gelirse bunun adınaügigantizmüdenir ve dev bir görünüm ortaya çıkar. Büyüme yani ergenlik dönemi tamamlanıp, kişinin boy uzaması tarzında vücut gelişimi tamamlandıktan sonra meydana gelirse; sadece çene, burun, el ve ayaklarda büyüme gözlenir. Ayrıca sesin de çok kalınlaşması hastalığın belirtileri arasındadır.

Hastalığın insidansına yani görülme sıklığına baktığımızda,ü1 milyonda 60-70 kişiüolduğunu söyleyebiliriz. Hastalığın seyrinde saç tellerinde kalınlaşma, diş aralarının ayrılması, çenenin öne doğru büyümesi, dudakların kalınlaşması, kafa tasının özellikle arka kısmında büyüme ve dışa doğru genişleme gözlenir. Tedavisi mümkün olan hastalıkta cerrahi müdahale ile büyüyen kemiğin küçültülmesi sağlanabildiği gibi, ilaç tedavisiyle hormonlar kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.

Erken tanı sayesinde tedavisi kolaylaşan bir hastalık olan akromegali, eğer kalp büyümesi veya diğer organlarda büyümeye sebep olursa hayatı tehdit eden bir durum haline geliyor. Tarihte çok ciddi büyüklüğe ulaşan akromegali hastaları olduğu gibi, daha az oranda büyüme gösteren ve vücudun bazı kısımlarının büyüdüğü hastalar da bulunmakta. Bunlardan biri ise hepimizin bildiği bir isim. Ünlü animasyon karakteriüShrek‘e ilham kaynağı olanüMaurice Tilletüadındaki bir Rus. Dünya Ağırsiklet Şampiyonu olan Tillet, iri görünümüne rağmen çevresinde çok sevilen, hatta melek lakabıyla tanınan biriydi. Ancak 51 yaşında, hem kalp rahatsızlığı hem de orantısız kemik büyümesine bağlı olarak hayata veda etti. Ülkemizde hastalığa farkındalık kazandırmak adına,ü15 Nisanütarihi,üTürkiye Akromegali Günüüolarak kabul edilmiştir.

Nörofibromatozis Hastalığı

Genetikübir hastalık olan nörofibromatozis, genel olarak sinir uçlarında ve deride oluşan doku bozukluklarıdır. 8 türü bulunan nörofibromatozisin en sık görülen türü tip 1 ve tip 2’dir. Hastalığın türlerinin bazısında derideükahverengi lekelerüoluşurken, bazılarındaübüyümesi engellenemeyen tümörlerüoluşur. Tip 1ü3000 doğumdaübirügörülürken, tip 2 daha nadir olarakü50.000 doğumda birügörülmektedir. Ancak hastalığın daha ağır seyirli olan türü nörofibromatozis tip 2’dir.

Bu hastalığı geçtiğimiz günlerde okuduğum bir haberden yola çıkarak açıklamak istiyorum.üYüzünde 15 kilo tümörle yaşayan Huang Chuncaiüadındaki Çinli, haberini sanırım siz de okumuşsunuzdur. Evet yanlış duymadınız tam 15 kilo! Genç adamın daha 4 yaşındayken yüzünde bir tümör oluşuyor ve büyümeye başlıyor. Ancak bu büyüme yapılan müdahalelere rağmen engellenemiyor. Şimdiye kadar 4 kez ameliyat olan Chuncai yüzündeki tümörün küçülmesini sağlamış ancak doktorlar tümörün büyümesini durdurmak adına etkili bir tedavi bulamadığını belirtmiş.

Hyperdontia (Çok Dişlilik)

Adından da anlaşılacağı gibi ağızda çok fazla dişin oluşması ile karakterize olan hastalık oldukça nadir görülüyor. Normal bir insanda 32 olan diş sayısı hyperdontia hastalarında bir hayli fazla. Bu vakanın en ağır şekilde görüldüğü kişi ise, Hindistanlı bir genç. Geçtiğimiz yıllarda okuduğumuz habere göre, şiddetli ağrı şikayetiyle diş hekimine giden 17 yaşındaki genç, 6 saat süren bir ameliyata giriyor. Ameliyat sonrasında çıkan sonuç ise oldukça şaşırtıcı. Gencin ağzından tam 232 adet diş çıkarılıyor. Elbette bu dişler derinin altına gizlendiğinden kişinin bunu kendi kendine gözlemlemesi mümkün değil. Ancak dişlerin özellikle üst çene ve damakta net bir şekilde görüldüğü vakalar da var. Kalıtsal olduğu düşünülen hastalığın tedavisi ise ömür boyu diş kontrolüne gitmek ve gerektikçe fazla olan dişleri aldırmak.

Sirenomelia (Deniz Kızı Sendromu)

Dünyanın en ilginç hastalıkları listemizde geliyoruz dokuzuncu sıraya… Dünyanın en nadir görülen hastalığı olarak adlandırılan sirenomeliada çocukların bacakları doğuştan yapışık oluyor. Bu haliyle de tıpkı deniz kızı görüntüsünü andırıyor. Hastalık iyi ki çok ender görülüyor çünkü bu şekilde doğan çocuklar kısa bir süre sonra ölüyorlar. Bacakları cerrahi operasyonla ayrılsa bile, böbrek ve boşaltım sistemleri yeterince gelişmediğinden hayata devam etmeleri güçleşiyor. Ayrıca cinsel organ içeride kaldığından görünmüyor. Son derece zor ve zalim bir hastalık olan sirenomelianın asıl nedeni bilinmemektedir. Tedavisi için cerrahi operasyon denense de başarı elde edilen vaka sayısı sadece 2’dir.

Dünyanın En Nadir Görülen ve En Zor Geçen Hastalıkları Nelerdir, Nadir Görülen Hastalıklar, En Kötü Hastalıklar, Dünyanın En Kötü Hastalıkları, Değişik Hastalıklar, Bilinmeyen Hastalıklar

-