Psikoloji

Distimi Nedir? Distimi Neden Olur? Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Abone Ol

Distimi Nedir? Distimi Neden Olur? Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır? Kendinizi genel olarak yetersiz mi hissediyorsunuz? Gündelik yaşantınızda en sevdiğiniz aktivitelere karşı olan ilginizi bile sık sık kaybediyor, karşılaştığınız her olay ve duruma umutsuzca mı yaklaşıyorsunuz? O halde distimi nedir sorusunun yanıtını mutlaka öğrenmeniz gerek.

Sözünü ettiğimiz gibi, uzun bir süredir karamsar bir ruh hali içindeyseniz ve kendinize olan güveninizle birlikte öz saygınızı da yitirdiğinizi fark ediyorsanız bunun arkasında yatan ana sebep distimi bozukluk olabilir.

Online terapi platformu Evimdeki Psikolog ailesi olarak sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde distimi nedir sorusunu mercek altına alarak; nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilmeniz gerekenleri sıralıyoruz.

Distimi Nedir?

Toplumda kronik depresyon olarak da bilinse; distimi nedir sorusunu, uzun süredir devam eden ve artık kalıcı hale gelmiş bir depresyon çeşidi olarak yanıtlayabiliriz. Depresyon, bir diğer ismiyle majör depresif bozukluk ile aralarında pek çok yönden benzerlik bulunan distimi, tedavi edilebilir bir rahatsızlık olarak yorumlanabilir.

Distimi yaşayan kişilerde görülen semptomlar, diğer depresyon türlerindeki belirtilerle hemen hemen aynı olsa da aralarındaki en temel fark, distimi belirtilerinin çok uzun bir süre boyunca devam etmesidir.

Bu doğrultuda zamanla kronik hale gelen bir rahatsızlık olduğu düşünüldüğünde, distiminin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediği çıkarımında bulunmak mümkün. Eğer distimi hastasıysanız, okulda arkadaşlarınızla kurduğunuz iletişim; aile ve arkadaşlık ilişkileriniz de bundan etkilenebilir.

Her ne kadar majör depresyon distimiye göre daha ağır belirtiler gösterse de zaman zaman distiminin etkileri çok daha yıkıcı olabilir. Bu sebeple distimi, belirtileri görülmeye başlandıktan sonra mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızlıktır.

Distiminin ortaya çıkmasında genellikle genetik faktörler, nörolojik bozukluklar, çocuklukta; ergenlikte ya da yetişkinlik döneminde yaşanan travmatik olay ve durumlar etkilidir. Buna ek olarak yaşanılan bu rahatsızlığın ortaya ilk çıktığı zamanlarda tedavi edilmemesi, derinleşmesine ve kendini daha güçlü bir şekilde hissettirmesine neden olabilir.

Peki, içinde bulunduğunuz tüm mutsuz ve umutsuz durumlarda, konsantrasyonunuz gerçek manada zayıf olduğunda ya da karşılaştığınız bazı olaylara karşı olumsuz tepkiler gösterdiğinizde aklınıza “ben distimi miyim” sorusu gelmeli mi?

Dilerseniz bunu öğrenmek için içeriğimizin devamını okuyarak distimi hastalarında görülen en temel belirtilerin hangileri olduğunu öğrenebilirsiniz.

Dikkate Alınması Gereken Distimi Belirtileri Nelerdir?

Hepimiz içinde bulunduğumuz zor zamanlarda daha stresli ve gergin bir ruh hali içerisinde olabilir; kendimizi çok çaresiz ve yalnız hissedebiliriz. Elbette aşırıya kaçmadığı sürece bu, hayatı boyunca bir kez de olsa herkesin karşısına çıkabilecek son derece olağan bir durumdur.

Ancak içinde bulunduğunuz bu ruh hali sizi çemberinin içine aldıysa ve bu durumdan kurtulamıyorsanız; kendinizi dinleyerek vücudunuzun, aklınızın ve ruhunuzun size söylediklerini dikkate almakta fayda vardır.

Distimi belirtileri, bu hastalığı yaşayan herkeste aynı şekilde görülmeyebilir. Bunun yanı sıra semptomların hemen hepsi zamanla değişiklik gösterebilir. İşte en belirgin 5 kronik depresyon belirtisi…

1. Kalıcı Depresyon Hali

Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi distimi ya da kronik depresyonun en önemli belirtisi, uzun bir süredir devamlılığını sürdüren ve artık sizin için kalıcı hale gelmiş bir depresyon durumudur.

Uzun bir süredir zamanınızın neredeyse tümünü gergin ve üzüntülü bir ruh hali ile geçiriyorsanız kalıcı bir depresyon sürecine girmiş olabilirsiniz.

2. İştahsızlık ve Aşırı İştah

Gün içerisinde karnınız aç olmasa bile sürekli yemek yemek istiyor ya da açken dahi ağzınıza bir lokma bile yemek almak istemiyorsanız bunun sebebi distimi olabilir.

Distimi hastaları yaşadıkları olumsuz ruh halini bastırmak adına daha fazla yemek yemeye yönelebilirler. Bunun yanı sıra içinde bulundukları durum, kendilerini iştahsız hissetmelerine neden olabilir.

3. Öz Güven Eksikliği

Distimi hastalarında görülen en genel belirtilerden bir diğeri de zamanla azalan öz güven ve öz saygı eksikliğidir. Kaygılı ve umutsuz bir ruh halinin devamında getirdiği bu durum, sizi bir çıkmaza sürükleyebilir.

Örneğin sizin için önemli olan bir topluluğun önünde konuşmadan önce kendinizi heyecanlı ve gergin hissetmeniz son derece olağandır. Fakat bu durum sürekli tekrarlanıyor ve bir noktadan sonra başarısız olacağınıza inanarak kendinizi geri çekiyorsanız distimi semptomu gösteriyor olabilirsiniz.

SİZİN İÇİN: Epizod Nedir? Epizod Tedavisi Nasıl Yapılır? Epizod İnsanı Nasıl Etkiler?

4. Uykusuzluk ve Aşırı Uyku Hali

Eğer geceleri uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız ya da gün içerisinde kendinizi sürekli bitkin ve uykusuz hissediyorsanız elbette bunun pek çok farklı nedeni olabilir. Distimi de bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilecek faktörlerden bir tanesi.

Eğer günlük hayatınızdaki en basit aktiviteleri bile gerçekleştirmenize engel olacak ölçüde bir uyku problemi ile karşı karşıyaysanız, yaşadığınız bu durumu distimi ile ilişkilendirerek buna göre değerlendirmenizde ve gerekli önlemleri almanızda fayda var.

5. Kararsızlık

Konsantrasyon eksikliği ve bir durum ya da olay karşısında hangi tepkinin verilmesi gerektiği konusunda süreklilik kazanmış bir kararsızlık hali de distiminin temel belirtileri arasında yer almaktadır.

Örneğin; hangi kıyafeti alacağına ya da hangi yemeği yiyeceğine karar verememek son derece insani bir durumdur ve zannediyoruz ki en az bir kereliğine de olsa hayatı boyunca herkesin başına gelmiştir.

Sözünü ettiğimiz kararsızlık eyleminin ise bundan çok daha farklı, en küçük seçimlerde bile kendisini gösterebilen türden olduğunu söyleyebiliriz.

Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Distimi nedirüsorusunu yanıtladığımız içeriğimizde distimi belirtilerine de kısaca değindikten sonra arzu ederseniz distiminin nasıl tedavi edilebileceğini de inceleyelim.

Distimi tedavi edilmediği takdirde, diğer depresyon türlerinde olduğu gibi hayatı pek çok yönden zorlaştırabilir. Peki distimi tedavisi nasıl yapılabilir?

İlk olarak, daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi distimi uzun süreli bir psikolojik problemdir. Bu nedenle distimiden şüpheleniyorsanız sözünü ettiğimiz belirtilerin uzun bir süredir devam ediyor olduğundan emin olmanız gerekir.

Tabii yetişkin, çocuk ve gençlerde distimi süreci birbirinden farklı işler. Artık bir yetişkinseniz ve distimi belirtileri en az iki yıldır günün büyük bir bölümünde peşinizi bırakmıyorsa alanında uzman bir psikoloğa başvurabilirsiniz.

Distimi Nedir, Distimi Neden Olur, Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır, distimi hastalığı kendini nasıl belli eder, distimi kimlerde olur, duygularla başa nasıl çıkılır, distiminin tedavi aşaması nedir, distimi kronik hastalıkları neden olur, distimi rahatsızlığının altında yatan sebepler nelerdir, distimide hangi ilaçlar kullanılır, distimi uyku bozukluğu yapar mı, distimi çocuklarda kendini nasıl belli eder

Ek olarak çocuk ve genç yaştaki bireylerde distimi belirtilerinin en az bir yıl boyunca devam etmiş olması gerekmektedir.

İlaçlar ya da konuşma terapisi ile devam eden distimi tedavi sürecinde istekli olmanız ve size söylenenlere uygun olarak hareket etmeniz, tedavinin olumlu sonuçlanması açısından çok önemlidir.

Terapi sürecinde duygu ve düşüncelerini açık ve net bir şekilde ifade ettiğinizde psikoloğunuzun sizi daha iyi anlaması ve yardımcı olması kolaylaşacaktır.

Buna ek olarak konuşma terapisinde yaşadığınız duygularla başa çıkmayı öğrenebilir, bedeninizin gösterdiği distimi semptomlarını çok kısa sürede hafifletmeyi başarabilirsiniz.

Bunun yanı sıra kendinize inanarak yaşadığınız duruma ve içinizde olan bitene karşı kontrol mekanizmanızı geliştirebilir, hedeflerinize sorunsuz ulaşabilirsiniz.

Distimi kronik bir rahatsızlık olduğundan ötürü bazı insanların tamamen iyileşmesi mümkün olmayabilir. Fakat konuşma terapileri yaşadığınız semptomları yönetmenize yardımcı olacaktır.

Distimi Nedir, Distimi Neden Olur, Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır, distimi hastalığı kendini nasıl belli eder, distimi kimlerde olur, duygularla başa nasıl çıkılır, distiminin tedavi aşaması nedir, distimi kronik hastalıkları neden olur, distimi rahatsızlığının altında yatan sebepler nelerdir, distimide hangi ilaçlar kullanılır, distimi uyku bozukluğu yapar mı, distimi çocuklarda kendini nasıl belli eder