Sağlık

Dişim kırıldı ne yapmalıyım? Diş Kırılması Durumunda Ne Yapılmalı?

Abone Ol
Dişim kırıldı ne yapmalıyım

Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kırık diş tedavisi, hayatımızda hemen hemen bir kez dahi olsa yaptıracağımız bir diş tedavisidir. Kuşkusuz ki dişlerimiz, estetik görüntümüz açısından çok önemlidir. Rengi, duruşu ve boyutlarına ek olarak çatlak yada ucundan kırılmış olmaması da yine estetik görüntüyü tamamlayacaktır. Ancak; oldukça sağlam olan dişler, çeşitli sebeplerle kırılabilir, çatlayabilir ve hatta yerinden sökülebilir. Bu gibi durumlarda ise kırık diş tedavisi seçeneklerini değerlendirmeli ve en iyi çözüm önerilerini uzman diş hekimlerinden almalıyız. Dişim kırıldı ne yapmalıyım diye soruyorsanız endişelenmeyin. Diş kırılması durumunda ne yapılmalı: Sizin müdahale etmeniz mümkün değildir.

Diş Kırıklarının Sebepleri Nelerdir?

Yetişkinlerde, çocuklarda ve sporculardasık sık görülebilen diş kırılması, olağan bir durum olmakla birlikte “bazı diş ve diş eti sorunlarının da göstergesi” olabilmektedir.üKırık dişlerolgusunda dişin nasıl kırıldığı, ne kadar kırıldığı ve nerden kırıldığı önemli bulgular olabilmekte veükırık diş tedavisiseçenekleri arasında yer alan tedavi yöntemlerini doğru seçebilmeyi sağlayabilmektedir.

– Sert bir cismi ısırmak
– Dişlerin üstüne düşmek
– Çürük varlığı
– Dişte aşınmalara sebwep olabilecek durumların varlığı
– Künt bir cisimler ağza darbe almak gibi çeşitli sebeplerleükırık dişolgusu ile karşılaşabilmekteyiz.

Kırık Diş Ağrır Mı?

Kırık dişin ağrıyığ ağrımaması, kırıldığı yer ile doğrudan ilgilidir. Çoğunlukla dişte ağrı ve sızı oluşturan diş kırıkları, genelde dip kısımlarda görülür. Fiziksel görünüm ve kırığın dili rahatsız etmesi haricinde genel olarak diş kırıklarının olumsuz bir yönü yoktur. Ancak; dişin içerisinde yer alan sinirlere herhangi bir müdahale olursa (sıcak- soğuk) bu durumdadiş ağrısı veya sızlaması görülebilmektedir. Aralıklarla gelen ağrı dalgaları olarak nitelendirilen kırık diş ağrıları, geçici olabileceği gibi kalıcı da olabilir. Zira; çiğneme esnasında kırılan dişin olduğu kısımda baskı ve basınç olduğu için diş ağrısı görülebilir.

Kırık Diş Tedavisini Geciktirmeyin

Diş kırığını evde tedavi etmek mümkün olmamakla birlikte gerekli malzemeleri de bulmak zaten zor olacaktır.

Dişin dış görünümünde belli belirsiz kırık ve çatlaklarda ağrı ve hassasiyet oluşabilmektedir. Sürekli bir diş ağrısına dönüşebilen bu diş kırıkları, diş sinirlerine ve dişi besleyen kan damarlarına olumsuz etki ettiği için bu negatif semptomları tetikleyebilmektedir. Bu nedenle, diş hekimine gitmeli ve kırık dişi “kozmetik ve tıbbi gereçlerle” düzelttirmelisiniz.

Kırık diş tedavisi için doktorunuza gitmeden önce diş kırığı olan bölgeye soğuk pres uygulayabilir ve ağızdaki şişliği minimum derecede tutabilirsiniz. Eğer ki, kırılan diş parçanızı bulduysanız eczaneye giderek diş dolgusu alabilir ve dişinizin canlılık süresini uzatabilirsiniz. Diş kırığından sonra yaşanacak kanamalar içinde tampon yapmalı ve diş hekiminize gitmelisiniz.

Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişiniz kırıldıysa ve dişinizle ilgili “ağrı, üşüme” gibi negatif semptomlar da yaşıyorsanız ilk fırsatta diş hekiminize gitmeniz uygun olacaktır. Diş kırığının sebebini araştıran diş hekiminiz, sizin için en iyi tedavi seçeneğini belirledikten sonra diş kırığınızı tedavi edecektir. Zira; diş kırığının kavite yani diş çürükleri oyuklarından kaynaklanıp kaynaklanmadığına ek olarak kırığın sinirlere ulaşıp ulaşmadığına da bakılarak tedavi planı yapılabilecektir.

Diş Çatlakları

Diş çatlakları da diş kırılması olarak değerlendirilir ve ilerde tamamen kopması göz önünde bulundurularak tedavi edilir. Diş çatlamasının çeşitlerine göre ise kırık diş tedavisi uygulamaları yapılır. Dişim kırıldı ne yapmalıyım

Küçük çaplı diş çatlakları

Dişte ince bir çatlak izi söz konusu ise bu çatlağın türü küçük çaplı diş çatlaklarıdır. Enamel adı verilen diş yüzeyinde görülen küçük çaplı diş çatlakları, yüzeysel çatlaklar olarak değerlendirilir ve tedaviyi zorunlu kılmaz. Herhangi bir şikayete sebep olduğunda ise yüzeysel çatlaklar çeşitli yöntemlerle yok edilebilir ve cilalanabilir.

Ortadan ikiye bölünen diş çatlakları

Genelde azı dişlerde meydana gelen “ortadan ikiye bölünen diş çatlakları”, dolgu malzemeleri ile tedavi edilen diş kırıklarındandır. Dişin üst kısmından başlayan ince bir çizgi halinde olabilen bu çatlaklar, ileriki aşamalarda ortadan ikiye ayrılmaya da sebep olabilir. Dişin taç kısmının korunmasını gerekli kılan kırıklar arasında gösterilen bu kırık tipi, ilerde çürüklere de sebebiyet verebilmektedir. Eğer ki pulpa bölgesi zarar gördü ise kanal tedavisi de sonuç vermeyecek, başka tedavi seçeneklerini denemek gerekecektir.

Diş ucu kırıkları

Hayatımızda hemen hemen bir kez dahi olsa dişimizin ucu mutlaka kırılmıştır. Küçük çaplı diş kırıkları arasında yer alan diş ucu kırıkları, genelde tedavi gerektirmemektedir. Ancak, görünümü bozan diş ucu kırıkları için dolgu tedavileri uygulanabilmektedir.

Diş kenarı kırıkları

Ağrı sızı açısından problem oluşturmayan diş kenarı kırıkları, genelde azı dişleri etkiler. Dişin taç tabakasının hasar gördüğü bu kırılmalarda bazen dolgu gerekebilmektedir.

Ciddi diş kırıkları

Dişin sinirlerini uyarabilecek kadar derinlere ulaşabilen ciddi diş kırılmaları, genelde kanama ile sonuçlanır. Kanal tedavisini gerektiren bu diş kırıklıklarının tedavisi esnasında dişin taç tabakası tamir edilecektir.

Diş çürüğüne bağlı kırıklar Dişim kırıldı ne yapmalıyım

Çürüğün sebep olduğu diş kırılmalarında dişlerin çoğunlukla kurtulması mümkün değildir ve diş çekimi ile sonuçlanır. Dolgu, kanal tedavisi ve porselen kaplama gibi tedavi seçenekleriyle diş çürüğüne bağlı kırıklar düzeltilebilmektedir.

Diş kırıklarının tedavisi için diş kırığının boyutu, derecesi ve nerede olduğunun önemli olduğunu az önce vurgulamıştır. Arka bölgelerde yer alan kırık dişlerin tedavisi ise ön dişlere nazaran daha da farklılık gösterecektir. Zira; arkadaki bir azı dişinin kırılması sonucunda porselen kaplama yapılması gerekebilir.

Diş çürümesi yada dolgunun yerinde durduğu ancak dişin kırıldığı durumlarda istinasız diş çekimi gerekecektir. Reimplante dişin bulunamaması, çürük diş kayıpları, periodontititis, imfalamatuar nedenlerle diş anatomik ve fzyolohij işlevselliği bozulması sebebiyle tedavi dişim kırıldı seçenekleri de sınırlandırılacaktır. Bu gibi durumlarda ise çene kemiğine implante edilecek krom kaplamalı diş implantları tercih edilebilir. İmplant tedavisi dışında ise köprü protez kaplama uygulamasına da başvurulabilir. Sağlam dişlerin kesilmesi, yontulması ve üzerinden geçirilecek köprü protez kaplama uygulaması ile kayıp olan dişin yeniden muadil olacak şekilde o bölgede konumlandırılması sağlanabilir.

Kırık Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kırık bir dişin tedavi süresi; hastaya, yapılacak olan işleme ve hekime göre değişiklik gösterecektir. Diş etinde herhangi bir iltihaplanma yada aşırı bir kanama söz konusu ise gerekli tedavilerin sağlanıp daha sonra kırık diş tedavisi planlanması diş hekimi tarafından önerilebilir.

Basit bir kırık dişi 20 ila 30 dakika gibi bir sürede tedavi edilebilirken “kökten kırılmış, ağrılı” dişlerin tedavi edilmesi ise 1 saat sürebilmektedir. Ancak; az önce de belirtildiği gibi kırık dişe yapılacak olan işlemlere ( kanal tedavisi vb.) göre tedavi süresinde değişiklikler gözlemlenebilir.

Kırık Diş Tedavisi Ücretleri Ne Kadar?

Diş tedavilerinde kırık diş tedavisi, çeşitli teknikler içermekte ve dişin yeniden konumlandırılması ve estetik görünüme kazandırılmasını amaçlamaktadır. Kaplama, dolgu ve kanal gibi çeşitli tedavi seçenekleriyle yeniden düzenlenen kırık dişler, bazen çekiledebilir. Bu nedenle, kırık diş tedavisinde çeşitli teknikler kullanılacağı için fiyatlarda değişiklik gösterebilmektedir. Kırık diş tedavisi fiyatlarıhakkında en net bilgiyi diş hekiminizin muayenesinden sonra alabilir ve tedavininiz için ne kadar ödeyeceğiniz bilgisine hemen ulaşabilirsiniz.

Dişim kırıldı ne yapmalıyım diye soruyorsanız endişelenmeyin. Diş kırılması durumunda ne yapılmalı: Sizin müdahale etmeniz mümkün değildir.