Sağlık

Diş ağrısına karanfil uygun gelir mi? Diş ağrısını hafifletmek için kuru karanfil uygulaması...

Abone Ol

Birçok sıhhat sorunu konutta yapılan doğal usullerle tedavi edilmektedir. Bilhassa günümüzde yaygın olan kronik ağrıların acilen geçmesi için bitkisel tahlillere sıkça başvurulmaktadır. Toplumumuzda çok sık görülen diş ağrısı ise birçok kişinin ötelediği ve yeteri kadar dikkate almadığı sıhhat meselelerinin başında gelmektedir. Çok ileri düzey olmadığı sürece ve altta yatan önemli bir neden bağlı olmadan görülen diş ağrıları sarımsak, karanfil, tuzlu su, karabiber, çörek otu üzere bitkisel tedavi formüllerine başvurulabilmektedir. Bilhassa halk ortasında ağız ve diş sıhhati için yaygın kabul edilen görüş ise karanfil, karanfil yağı, karanfil tozunun diş ve diş eti ağrısını anında kestiğidir. Karanfil diş etlerini korumakla birlikte ağız kokusu, iltihap üzere problemlere da doğal olarak tahlil olmaktadır. KARANFİLİN YARARLARI NELERDİR?

Karanfil bir baharat çeşidi olmakla birlikte Doğu Afrika ve Endonezya kökenli bir bitkidir. Değişik ve kendine has aroması sayesinde yemeklere farklı bir lezzet sunan karanfil, diş ve dişeti hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Doğal diş macunu yaparken dahi kullanılan karanfil yağı, ağrıların çarçabuk geçmesini sağlayarak diş etlerinde meydana gelen iltihabı kurutmaktadır. Karanfilin ağız sıhhati başta olmak üzere yararları şöyledir:

- Şiddetli diş ağrısını kısa müddette keser. - Ağız kokusuna âlâ gelir. - Diş eti iltihaplarının kurumasını sağlar. - Ağızda meydana gelen bakteri ve mikropları temizler - Mide bulantısı ve hazımsızlığa uygun gelir - Antioksidan kaynağı olmasından kaynaklı bedendeki toksinlerin atılmasını sağlar. - İçerdiği antioksidanlar sayesinde iç organ sıhhatini korur.  - Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. - Diş ağrısı dışında birçok ağrının kısa süredegeçmesine yardımcı olur. KARANFİL DİŞ AĞRISINA ÂLÂ GELİR Mİ?

Antioksidan ve antibakteriyel olmasına bağlı olarak diş ve diş etlerinde meydana gelen iltihap, yara, bateri vs üzere nedenlerden kaynaklı ağrıların kısa müddette geçmesini sağlar. Bilhassa karanfil yağı ile yapılan gargara, diş macunu diş eti sıhhatini koruyarak diş çürümeleri başta olmak üzere, berbat nefes, ağrıyı kısa müddette tedavi etmektedir. 

DİŞ AĞRISINDA KARANFİL NASIL KULLANILIR? 1- Doğal Diş Macunu: Diş etlerini müdafaası, iltihap ve bakteri oluşumunu engellemek için karanfil yağı ile hazırlanan diş macununu sistemli kullanılması tavsiye edilmektedir. 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ve 7-8 damla karanfil yağı karıştırılarak hazırlanan diş macunu diş etlerine ziyan vermeden korunmasını sağlamaktadır.  2- Gargara: Gün sonunda diş paklığı yaparken yarım çay bardağı ılık suyun içerisine 3-4 damla karanfil yağı damlatıp gargara yapılabilir. Hazırlanan gargara gün içinde oluşan bakterilerin temizlenmesini sağlarken diş ağrılarının geçmesini hızlandırmaktadır. 3- Karanfil Çiğnemek: Halk ortasında en yaygın kullanım formudur. Diş etlerini temizleyerek bakteri ve iltihap oluşumuna mani olmaktadır. Ayrıyeten berbat nefesin tazelenmesini sağlayarak ferahlık hissi verir. Yemeklerden sonra 1-2 adet karanfil ağza atılarak 5-10 dakika çiğnenebilir.  KARANFİL FARKLI KULLANIM ALANLARI Karanfil Yağı: Diş bakımında yaygın olarak kullanılan karanfil yağı, ağız sağlının korunmasında ve mikropların kırılmasında tesirlidir. Diş fırçalarken macun yerine karanfil yağı kullanarak ağzın dezenfekte edilmesi sağlanabilir. Hindistan cevizi yağı ve karanfil yağı karıştırılıp pamuk yardımıyla yüz temizlenerek sivilce oluşumuna pürüz olur. Yaralara ve enfeksiyonlara sürüldüğü takdirde yaraların çarçabuk tedavi olmasını sağlar. Karanfil yağı, gözlerde oluşan iltihaplara sürüldüğünde iltihapların hemen geçmesine yardımcı olmaktadır. Bir çay bardağı ılık suyun içerisine birkaç damla karanfil yağı eklenip sabah akşam pamuk yardımıyla yüz temizlenir. Doğal tonik vazifesi gören bu karışım cildin daha canlı görünmesini sağlarken kırışıklık oluşumunu geciktirir.

Karanfil Çayı: Bir bardak kaynamış suyun içerisini 10-15 tane karanfili attıktan sonra 5 dakika demlenmesi beklenir. Ilıdıktan sonra süzülüp içilir. Anından güç veren karanfil çayı, metabolizmanın süratli çalışmasını sağlayarak daha süratli kilo verdirir. Antioksidan özelliği ile bedenin toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Soğuk haldeki karanfil çayı uygulandığında saç dökülmelerine karşı önleyicidir. Tıpkı vakitte hudut ve gerilimi de hafifleterek bireylerin daha rahat ve sakin uyumalarını sağlar. 

Karanfil Tozu: Toz halinde aktarlardan temin edilebilen karanfil tozu bal ile karıştırılıp tüketildiğinde sindirim bozukluklarını önleyerek sindirim sisteminin tertipli çalışmasını sağlar.