Muğla'nın kış nüfusu normalde 170 bin olan ilçesi Bodrum'da, koranavirüs vakalarında yaşanan artış nedeniyle yazlıkçılar evlerine dönmeyi erteleyince bu rakam 600 bine kadar ulaştı.
Pandemi nedeniyle büyükşehirlerden kaçarak ilçeye yerleşenler de nüfus artışına neden oldu.
İzmir'de yaşanan deprem, yine İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde beklenen depremlerin çok katlı binalardan daha az katlı binalara yönelimi artırması da Bodrum'un nüfusunun artmasında etkili oldu.
Bodrum'a olan bu talep ev fiyatlarının geçen yıllara oranla iki katına kadar çıkmasına neden oldu.
HAVUZLU VE BAHÇELİ EVİN KİRASI 10 BİN LİRADAN BAŞLIYORPandemi nedeniyle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerden kaçan vatandaşlar ilçe merkezinde fiyat bakımından kendilerine uygun ev bulmakta zorlanıyor.
İlçede 1+1 evler 1500 ile 1800 lira, 2+1 evler 2 bin ile 2 bin 500 lira, 3+1 evler ise 3 bin ile 5 bin lira arasında değişen fiyatlarla kiraya veriliyor.
Havuzlu, bahçeli 100 metrekarelik bir evin kirası 10 bin liradan başlıyor.
Geçen yıl 200 bin lira olan 75 metrekarelik 1+1 bir evin satış fiyatı ise kalitesine ve mevkisine göre 300 bin ile 500 bin liraya kadar çıkıyor.
2+1 ve 3+1 evlerde ise fiyatlar 500 binden başlıyor evin durumuna göre 1 milyon liraya kadar ulaşıyor.
Özellikle ilçe merkezinde kiraların yüksek olması nedeniyle devlet memurları Bodrum'a tayin olmak istemiyor. Olanlar ise kiraların yüksekliği nedeniyle, her gün kilometrelerce yol gitmeyi göze alıp, ilçeye uzak olan Mumcular Mahallesi ya da diğer kırsal mahallelerde ev kiralıyor.
6 AYLIK KİRAYI PEŞİN ALIYORLARBirçoğu ise kısa bir süre görev yaptıktan sonra başka ilçe ya da şehirlere tayinini istiyor.
Ev sahiplerinin 6 aylık kirayı peşin istemesi, depozito alması ve eğer emlakçı vasıtası ile ev bulunduysa emlakçıya ödenen genelde 1 aylık kira bedeli kadar olan para da Bodrum'a tayin olan memurlar ya da pandemi nedeniyle burada yaşamak isteyenleri kaygılandırıyor.
Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Can Tayhan, pandemi nedeniyle büyük bir göçün yaşandığı belirterek, şunları söyledi:
“Büyükşehirlerden Fethiye, Marmaris'e olduğu gibi Bodrum'a da büyük bir göç yaşandı. İzmir'deki deprem sonrası ve deprem uzmanı bilim insanlarının İstanbul'da beklenen deprem ilgili açıklamaları Bodrum'da başta konut ve arazi alımlarının artmasına neden oldu. Bodrum'a yerleşmek arzusu yoğunlaştı. Müteahhitlerin kat karşılığı arazi alımlarında da bir artış söz konusu. Yoğun talep kiralarda artışa neden oldu. Tüm ilçelerde ev fiyatlarında yüzde 50 ile yüzde 100 arasında bir artış var. Özelikle Yalıkavak, Gündoğan ve Göltürkbükü mahallelerinde yüzde 70 ve yüzde 100'e varan kira artışları söz konusu. Ancak bunun sorumlusu kesinlikle emlak komisyoncuları değil. Fiyatlardaki artış tamamen ev sahiplerinin taleplerinden kaynaklanıyor." “SERBESTÇE BELİRLEME HAKKINA SAHİPTİR”Avukat Ersin Uslu da özellikle pandemi döneminde Bodrum'da yaşamayı tercih edenlerin konut ihtiyacının artması nedeniyle yeni kira bedellerinde büyük oranda artışlar görüldüğüne dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Esasen bu durum mevcut kira sözleşmelerini de emsal kira bedeli yönünden olumsuz etkilemektedir. Mevcut kira sözleşmelerindeki kira bedeli Türk Borçlar Kanunu (TBK) 344’üncü maddesine göre, en fazla bir önceki yıl TÜFE ortalaması miktarında artabilir. Bununla birlikte, ilgili sözleşmede, taraflarca daha düşük oranda bir artış yapılması öngörülmüş ise kira artışı belirlenen oran üzerinden yapılabilir. Yeni düzenlenecek kira sözleşmelerinde taraflar kira bedelini sözleşme serbestisi ilkesi gereği serbestçe belirleme hakkına sahiptir.