Bilinmeyen dinler, inanışlar - Farklı dinler

Abone Ol
Bilinmeyen dinler, inanışlar - Farklı dinler

İnsanoğlunun varlığının en başından beri tüm dünyada farklı farklı inançlar oldu. Bu listede gördüğünüz inançları belki daha önce duymuş veya fark etmemiş olabilirsiniz.

İnsan Evrimi ve Evrimin Zaman Çizelgesi, İnsanlar Nasıl Evrimler Geçirdi?

İnsanoğlunun varlığının en başından beri tüm dünyada farklı farklı inançlar oldu. Bu listede gördüğünüz inançları belki daha önce duymuş veya fark etmemiş olabilirsiniz. Zaten bazıları şuan hala günümüzde yok...

1-Raelizm

1-Raelizm Raelizm, ayrıca Rael olarak da bilinir, Claude Vorilhon tarafından kurulan bir UFO dinidir. Taraftarları kendilerine Raelyen demektedir. Fransız bir motorsiklet yarışı muhabiri ve şarkıcı olan Vorilhon, 1973'te bir uzay gemisiyle karşılaştığını ve bir uzaylıyla konuştuğunu söylemiştir. Taraftarlarına Raelyen adı verilen bu dini akımın öğretileri, yazımı 1974'te başlayan ve Erich von Daniken'in İncil ile ilgili olduğu söylenen "Tanrıların Arabaları" isimli eseriyle bazı benzerlikler taşıyan kitaptan yayılmaktadır.

2- Zerdüştlük

2- Zerdüştlük Zerdüştlük, Zerdüştçülük, Zerdüştilik, Mecusilik, Mazdayasna, dünyanın eski tek tanrılı dinlerinden biridir. Bazı batılı bilim insanları Zerdüştlüğü dualist bir din olarak tanımlarlar. Bu dine inananlar beden öldükten sonra dirilip Ahura Mazda'nın huzuruna çıkacağına ve orada sorgulanacaklarına inanırlar. Yaklaşık 3.500 yıl önce Zerdüşt tarafından İran'da kurulmuştur. M.Ö 600 ve M.S 650 yılları arası Pers İmparatorluğu'nun resmi dini olmuştur. Günümüzde Zerdüştlüğe dünya çapında inananların sayısının 190.000'den az olduğu tahmin edilmektedir.

3-Taoizm

3-Taoizm Düşünce okulu olarak Taoizm'in kurucusu Laozi'nın ardından Zhuangzi da bu akımın en önemli temsilcisidir. Çin dini geleneğine ait en orijinal öğretilerdendir. Taoculuğun ortaya koyduğu din anlayışı, Çin dini geleneğinin, daha çok metafizik içerikli öğretileri üzerine kurulmuştur. Bu onu Çin medeniyeti içerisinden çıkmış Konfüçyüsçülükten ayıran en büyük özellik olmuştur.

4-Mormonizm

4-Mormonizm Mormonluk veya Mormonizm, Joseph Smith, Jr. tarafından 1830'da başlatılan erken Latter Day Saint hareketi ve Brigham Young'dan başlamış modern mezheplerin dinsel, geleneksel ve kültürel unsurları içermektedir. Özellikle, Mormonluk, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi ve Mormon tutuculuğu ile ilgilidir. Bu terim, genellikle, Joseph'in eşi Emma Smith tarafından kurulan "tekrardan düzenlenmiş İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi" gibi Son Zaman Azizler hareketi'nin diğer şubelerini kastetmemektedir. Mormonluk terimi dini inanç dini metinlerinden Mormon Kitabı 'ndan türetilmiştir. Kitabın adına dayanarak kurucusu Joseph Smith Jr.'nun erken takipçilerine Mormon denilmiş ve onların inancı Mormonluk olarak adlandırılmıştır.

5-Paganizm

5-Paganizm Paganizm, kökenleri dünyanın kadim doğa dinlerine uzanan bir inanç biçimi ve bu dinlerin genel adıdır. 20. yüzyıldan itibaren paganizm terimi İbrahimi dinler öncesi eski pagan dinlerinin yeniden canlandırılmasıyla tanımlayıcı hale gelmiştir. Günümüzde Paganizmin geniş çeşitliliği içinde farklı teolojik yaklaşımlar bulunmaktadır.

Bazı paganlar politeist inançlara sahip olup isimleri Avrupa folklorü ve mitolojisinden de tanıdık olabilen çok sayıda Tanrı ve Tanrıçaların izinden giderken, diğerleri monoteist inançlara sahip olup Tanrı ve Tanrı'nın ötesinde cinsiyeti belirgin olmayabilen tek bir yaratıcı güce inanır ve yine başkaları duoteist inançlara sahip olup kendilerini kozmik bir çifte adar.

6- Candomble

6- Candomble Brazilya'da ve Güney Afrika yerlileri tarafından ibadet ediliyor. İnancın başlangıcı 19. yüzyılda görülüyor. Candomble, 'Tanrının emrine dans' anlamına geliyor. Bu dine hala inanmakta olan 2 milyon kişi var. Bu dinde, Katolik inancıyla ve diğer inançların kombinasyonunu görmeniz mümkün. Seremonilerinde müzik ve dans en önemli faktör.

7- Bahailik

7- Bahailik- 19. yüzyılda doğmuş, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde inananı olan bir din. Dünya vatandaşlığı idealine sahip bir inanç olup dünyada 7 milyonun üzerinde [1][2] mensubu vardır.

1800'lerde İran'da Mehdi inancının uzantısı olarak doğan bir dindir. Bahâîlik İran ’da ortaya çıkan bir dindir ve ortaya çıkışında İran toplumunun içinde bulunduğu sosyal ve kültürel şartların önemli bir yeri vardır. 19. yüzyılın başlarında İran’da kurtarıcının beklendiği bir dönemdir. İran’da idarenin son derece baskıcı bir yönetim anlayışı içinde olması ve kitlelerin ekonomik olarak giderek ezilmesi gibi hususlar, insanların kendilerini adalete kavuşturacak bir kurtarıcı beklemesine neden olmuştur.

8- Sabilik

8- Sabilik Âdem, Nuh ve Vaftizci Yahya'yı peygamber kabul eden, ancak İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed'i reddeden tektanrılı bir dindir. Eskiden mensupları çoğunlukla Irak ve Suriye'de bulunurdu. İslam'ın ortaya çıkışından sonra iyice azalmışlardır ve zamanla bu inanç yok olma noktasına gelmiştir.

Günümüzde ise Dünya üzerinde 60.000 ile 70.000 kadar Sâbiî olduğu tahmin edilmektedir. Ancak Orta Doğu'daki mensupları Dünya'nın geri kalanına oranla az sayıdadır. Dürzilik mezhebinin bu dinden ve Yezidilik'ten yoğun ölçüde etkilendiği düşünülmektedir.

9-Satanizm

9-Satanizm Satanizm, Şeytan 'ı veya şeytan simgesini yücelten, ve bazı mezheplerinde şeytana tapmayı emreden öğreti. Satanizm, teistik satanizm ve ateistik olmak üzere ikiye ayrılır. "Teistik satanizm" Şeytan'ın ruhani varlığına tapınılan, orta çağ kökenli satanizm türüyken; "ateistik satanizm" şeytan'ın sembol veya felsefi bir simge olarak kabul edildiği, ve bu simgenin dini inançlar başta olmak üzere; ortak değerlere karşı yüceltildiği satanizm türüdür.

10-Jedism

10-Jedism Bu inanç Hristiyanlık'a biraz benzerken, İslam'a çok mesafeli. Bu dinin takipçileri kendilerini Yıldız Savaşlar'ındaki Jedi Şövalyeleri olarak tanımlar, güç varlığına ve bu güce karşı etkileşim kurmanın mümkün olduğuna inanırlar.

Jedi dininin mensupları, kurgusal Jedi'nin kendilerine gösterdikleri yolu takip ederek onun öğrettiği ahlak değerleri ile kendilerini terbiye ederler. Jedi kilisesi inançlarının senkretik bir din olduğuna ve Hıristiyanlık Budizm Taoizm Şintoizm dinlerden inanırları birleştirip bir araya getirdiğine dair açıklama yapmıştı

İnsan Evrimi ve Evrimin Zaman Çizelgesi, İnsanlar Nasıl Evrimler Geçirdi?