Bilinmeyen Araba Parçaları Ve Görevleri Nelerdir? Araba Parçaları

Yayınlama: 20.02.2021
41
A+
A-

Araba Parçaları Nelerdir?

Bilinmeyen Araba Parçaları Ve Görevleri Nelerdir? Araba Parçaları. Araba parçaları, motorlu araçlardaki birçok parçanın ve sistemin bir araya gelmesiyle oluşturdukları parçalara verilen genel addır. Bir arabanın çalışabilmesi için pek çok kısmın ve parçanın bir arada ve uyumlu bir şekilde çalışabilmesi gerekir. Bu parçalar mekanik, elektronik ve bilgisayar sistemleri sayesinde işlerlik kazanmaktadırlar.

bilinmeyen araba parçaları ve görevleri nelerdir? araba parçaları

Bilinmeyen Araba Parçaları Ve Görevleri Nelerdir? Araba Parçaları, araba parçalarının görevleri nelerdir, klima istemi nedir, araçların parçaları ne işe yarar, arabanın çalışmamasına sebep olan parçalar nelerdir, kalorifer sistemi ne ile çalışır, şasi sistemi nedir ve nasıl çalışır

Bu yazımızda araba parçaları ve bu parçaların görevleri hakkında bilgiler vereceğiz. Çoğumuz, her gün kullandığımız araçlarımızın bazı temel özellikleri dışında çok fazla bilgiye sahip değiliz. Bir sorunla karşılaştığımızda genelde oto servislerden ya da sanayideki ustalardan bilgi almadan sorun hakkında fikir sahibi olamıyoruz.

Hangi Araba Parçaları Hangi İşe Yarar?

Araba parçaları temel olarak 7 kategoride ele alınabilir. Bunlar:

  • Motor
  • Güç Aktarma Organları
  • Şasi
  • Gövde
  • Yürür Aksam
  • İklimlendirme Sistemi
  • Elektronik Sistem şeklinde sıralanabilir.

Motor

Yakıtın silindir içerisinde yakılmasıyla oluşan ısı enerjisini hareket enerjisine dönüştüren kısımdır. Motorun içerisinde yakıt enjeksiyon sistemi, hava emiş sistemi, egzoz emisyon sistemi, ateşleme sistemi, marş sistemi, şarj sistemi, yağlama sistemi, soğutma sistemi, supap sistemi, sensörler, altivatörler ve elektronik kontrol ünitesi gibi farklı sistemler bulunur.

Elbette her parçanın içerisinde küçük farklı parçalar da bulunmaktadır. Örneğin, araba motor parçaları hakkında bilgi vermek gerekirse yaklaşık 30 farklı parçadan bahsetmek gerekecektir.

Güç Aktarma Organları

Diğer bir adı araç tahrik sistemleri olan bu organlar, motor çalışırken hareketi sağlayan organlardır. Kavrama, şanzıman, diferansiyel ve aks gibi parçalardan oluşmaktadır.

  • Kavrama (debriyaj sistemi): Motorda üretilen hareketin şanzımana iletilmesini ve aktarımın kesilmesini sağlar. Vites değiştirme durumunda motorla şanzıman arasındaki enerji aktarımını keser.
  • Şanzıman (vites kutusu): Motor volanından kavrama sistemine iletilen dönüş hareketi, şanzıman aracılığıyla diferansiyele iletilir. Motor devrinin arttırılmasına ve istenen çekiş gücünün sağlanmasına yardımcı olur.
  • Diferansiyel: Arkadan itişli araçlarda arka dingilin tam ortasında, önden çekişli araçlarda ise vites kutusu ve diferansiyel bir arada bulunur. Şanzımandan alınan hareketi, hızı azaltmak kaydıyla fakat çekiş gücünü arttırarak tekerleklere iletir.
  • Aks: Diğer bir adı dingil olan aks, diferansiyelden aldığı hareketi tekerleklere iletir. Çelikten imal edilmektedir.

Şasi

Şasi, aracın iskelet sistemidir. Aracın tüm parçaları şasi üzerine monte edilir. Bir şasinin dayanıklı olması gerekir. Özellikle kaza anında çarpma şiddetini göğüsleyen ve gerekli noktalardan kırılarak yaralanma ve ölümleri engelleyen yapısı sebebiyle çok önemlidir.

Eskiden araçların şasi ve karoseri kısımları ayrı ayrı üretilir ve monte edilirdi. Yeni nesil araçlarda, artık bu uygulama yerine şasi ve karoseri bir arada üretilmekte, bu sayede aracın ağırlığı azalmaktadır. Ayrıca, aracın güvenliği açısından da daha iyi sonuçlar alınmaktadır.

  Konuşanlar 115.Bölüm 3.Sezon 5.Bölüm Full izle

Gövde (Kaporta)

Aracın tavanı, kapılar, bagaj kapağı, motor kaputu, ön ve arka çamurluklar, tamponlar, ızgara, spoiler, camlar ve aynalar gövdeyi bir araya getiren parçalardır. Özellikle ikinci el araç alınırken motordan sonra en çok dikkat edilen kısımdır.

Kavrama (Debriyaj) Sisteminin Görevleri

Motorda üretilen dönüş hareketini şanzımana ileten veya aktarmını kesen motor parçasıdır. Şanzıman nedir sayfasında da anlatıldığı gibi arabalarda kullanılan bir çok çeşit şanzıman tipi vardır. Ama hepsinde vites geçiş sistemleri mevcuttur. Şanzımanlar, vites değiştirmeler sayesinde motor devri çok yükselmeden yüksek hızlara çıkmamızı sağlar. Bu vites geçişlerinde motor ile şanzımanı birbirinden ayıran parça debriyaj sistemi diğer adı kavrama sistemidir. Debriyaj sistemi hakkında daha ayrıntılı bilgi için debriyaj nedir sayfasına gidebilirsiniz. Kavrama çeşitleri içerisinde bulunan
– Mekanik (kuru) kavrama (klasik baskı-balata),
– Hidrolik kavrama (tork konvertörü),
– Çok diskli çift kavrama (DSG),
– Çift kavrama diskli kuru kavrama (DSG-Powershift),
en yaygın kullanılan kavrama (debriyaj) sistemi türleridir.

Şanzıman’ın (Vites Kutusu) Görevleri

Şanzıman yada vites kutusu, motordan, baskı balata (kavrama) ile aldığı hareketi istenilen tork değerinde, şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır. Şanzıman motordan aldığı dönme enerjisini arabanın tekerleklerine ileten araba parçasıdır. Sadece motorun çalışması arabayı hareket ettiremeyeceği için şanzımanlar büyük görev üstlenirler. Günümüz otomobillerde bir çok çeşit şanzıman tipi kullanılmaktadır. Şanzıman çeşitleri
– Manuel Şanzıman
– Yarı Otomatik Şanzıman / Tek Kavramalı Şanzıman
– Tam Otomatik Şanzıman / Tork Tonvertörlü Şanzıman
– DSG Şanzıman / Çift Kavramalı Otomatik Şanzıman
– CVT Şanzıman (Sürekli Değişken Şanzıman)
gibidir. Şanzıman nedir sayfasında şanzıman çeşitlerinin çalışma prensiplerini görebilirsiniz.

Şanzımanlar motor rolanti devrinde çalışır vaziyetteyken arabanın sabitdurmasını sağlarken motorun aynı devirlerinde çeşitli hızlarda seyretmemizi sağlar. Ve aynı şekilde arabanın geri hareket etmesini de sağlayan şanzımandır.

Diferansiyel’in Görevleri

Diferansiyel arkadan itişli ve önden çekişli arabalarda kullanılmaktadır. Aralarındaki fark ise arkadan itişli araçlarda diferansiyel arka dingilde ortada bulunur. Önden çekişli araçlarda ise diferansiyel vites kutusu ile bir arada tek bir gövdede bulunmaktadır. Diferansiyelin görevi şanzımandan aldığı dönüş hareketini hızı azaltıp, torku yükselterek tekerleklere iletmektedir. Ayrıca diferansiyel, iki tahrik tekerleğinin faklı hızlarda (virajlarda-dönüşlerde) dönmesini sağlar. Bunu istavroz dişlileri sayesinde yapar. Lüks veya arazi araçlarında, kilitlenebilir diferansiyel kullanılmaktadır, böylece düşük hızlarda her iki tekerleği bir birine kilitleyerek aynı hızda dönmesini ve patinajdan kurtulmasını sağlar.

Aks Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Diferansiyelden aldığı dönüş hareketini, tekerleğe ileten çelik mildir. Dingil yada aks yalnızca eğilme gerilmelerinin etkisinde kalan, burulma gerilmelerinin etkisinde olmayan yani herhangi bir güç aktarmayan destekleme elemanıdır. Burulmaya da zorlanan makine elemanlarına mil denir. Önden çekişli araçlarda kullanılan akslarda iki adet sabit hız mafsalı bulunur. Çünkü ön tekerlekler direksiyon ve süspansiyon hareketi yapmaktadır.

Araba Parçaları – ŞASİ

Motorlu araçların gövdeleri iki temel kısımdan oluşur: Şasi ve karoseri.

  Mervelerdeyiz Tekel Nerede? Konumu ve Adresi

Araç İç Donanımları ve Görevleri Nelerdir?

Direksiyon, gösterge paneli, göstergeler, ön panel (ön göğüs), ön konsol, torpido gözü, vites kolu, orta konsol, kolçak (kol desteği), dikiz ayna, sürücü ve yolcu koltukları, müzik sistemi, klima sistemi, yol bilgisayarı ve navigasyon sistemi gibi parçalar araç iç donanımlarını oluşturmaktadır. Arabaların paketlerine göre eklenen özellikler içerisinde bu sistemler ve parçalarda bulunmaktadır. Araba sürücüsü için en önemli kısımdır. Çünkü araba kullanırken gördüğünüz aslında iç dizayndır. Bu nedenle araba alımlarında dikkat edilen bir diğer kısımdır.

Araba Parçaları – YÜRÜR AKSAM

Süspansiyon(yay ve amortisör), fren, direksiyon, aks milleri, rot kolları, salıncaklar, rot kolları, rot başları ve rotillerin tümüne yürür aksam denir. Ülkemiz yol şartlarında ömürleri kısalmakta olup düzenli bakımları ve kontrolleri yapılması gerekmektedir. Konfor için önem teşkil eden yürür aksam araba parçaları rahat sürüşler için kalitesi önem kazanmaktadır.

Süspansiyon Sistemi Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Yoldan gelen darbe ve titreşimlerin, sürücü ve araç gövdesine geçmesini engelleyen, darbe ve titreşimleri sönümleyen, aracın ağırlığını üzerinde taşıyan, aracın yol tutuşunu, lastikleri yola sürekli temasını ve sürüş güvenliği sağlayan sistem süspansiyon sistemidir. Aracın konfor ve güvenlik gereksinimi süspansiyon sistemiyle karşılanır. Yaylar darbe ve titreşimleri üzerine alırken, amortisörler yayın salınımını sönümler. Bu nedenle arabayı alçaltmak için kullanılan yöntemlere dikkat edilmesi gerekir. Yanlış uygulanan yöntemler aracın güvenliğini tehlikeye atmakla beraber içerisindeki yolcularıda tehlikeye atmaktadır. Şunu unutmayın modifiye ucuz bir uygulama değildir. Ucuz olsun diye yapılan yöntemler sizi tehlikeye atmaktadır.

Fren Sisteminin Görevi Nedir?

Fren sistemi, motorlu araçların hızı azaltmak, durdurmak, duran aracı sabitlemek için kullanılır. En yaygın kullanılan fren sistemi hidrolik fren sistemidir. Kampanalı ve diskli fren mekanizmaları, hidrolik basınç, hidrolik piston, fren balatasıyla, tekerleği yavaşlatır ve durdurur. Fren sistemi, balataları diske sürterek, hareket enerjisini ısı enerjisine çevirir. Ayrınca pnömatik (havalı) fren sistemleri, ağır yük taşıyan ticari araçlarda kullanılmaktadır.

Tekerleğin Görevi Nedir?

Tekerlek, jant ve lastiklerden oluşur. Aracın tüm yükünü üzerine alır, yuvarlanarak aracın hareket etmesini sağlar. Lastikler araç güvenliğinde en önemli etkenlerden bir tanesidir. Aracın yola tutunma görevini tek başına üstlenir. Bu nedenle lastik seçimine dikkat edilmesi ve hava şartlarına göre belirlenmesi gerekmektedir.

Araba Parçaları – ARAÇ İKLİMLENDİRME SİSTEMİ

Aracın iç havasının, sıcaklığının, neminin ve temizliğinin ayarlandığı sisteme araç iklimlendirme sistemi denir. Araçta bu görevleri, klima ve kalorifer sistemi yerine getirir. Klima sistemi sıcak havalarda arabanın içerisini soğuturken kalorifer sistemi soğuk havalarda arabanın içinin ısınmasını sağlamaktadır.

Araba Parçaları – OTO ELEKTRİK

Araba parçaları ve görevleri sayfasında aslında en önemli kısım olan motor elektrik sistemleridir. Hemen hemen her parçayı kontrol eden ve gerekli bilgileri toplayan sistemlerdir. Motorlu araçlarda çalışan tüm elektrikli donanımların ve elektronik donanımların çalışmasını düzenleyen sistemlerdir.

Bilinmeyen Araba Parçaları Ve Görevleri Nelerdir? Araba Parçaları, araba parçalarının görevleri nelerdir, klima istemi nedir, araçların parçaları ne işe yarar, arabanın çalışmamasına sebep olan parçalar nelerdir, kalorifer sistemi ne ile çalışır, şasi sistemi nedir ve nasıl çalışır

Ax Medya
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat