Kanser, kontrolsüz bir şekilde bölünen ve normal vücut dokusuna sızma ve yok etme yeteneğine sahip anormal hücrelerin gelişimi ile karakterize edilen çok sayıda hastalıktan herhangi birini ifade eder. Kanserin genellikle vücudunuza yayılma yeteneği vardır.

En yaygın kanser belirtisi bu makalemizde sizlerle. Kanser belirtileri nasıl başlar? 16 kanser belirtisi makalemizde. Kanser, dünyadaki ikinci en önemli ölüm nedenidir. Ancak, kanser taraması ve kanser tedavisindeki gelişmeler sayesinde, birçok kanser türü için hayatta kalma oranları iyileşiyor.

Yazı İçeriği

  • Bilinmesi Gereken 16 Kanser Belirtisi
    • Hafıza Kaybı
    • Cildinizdeki Değişiklikler
    • Kuru öksürük
    • Göğüs Değişiklikleri
    • Şişkinlik
    • İşeme Sorunları (idrar tutukluğu)
    • Şişmiş lenf bezleri
    • Tuvalet kullanırken kan gelmesi
    • Testis Değişiklikleri
    • Yutma güçlüğü, bozukluğu
    • Olağandışı Vajinal Kanama
    • Yorgunluk
    • Ağız Sorunları
    • Kilo kaybı
    • Ateş
    • Mide ekşimesi veya hazımsızlık
  • Ne zaman bir doktora görünmeli

Bilinmesi Gereken 16 Kanser Belirtisi

Kanserin gelişmesi onlarca yıl alabilir. Bu nedenle kanser teşhisi konan çoğu kişi 65 yaş ve üzerindedir. Yaşlı yetişkinlerde daha yaygın olsa da, kanser yalnızca yetişkin bir hastalık değildir. Kanser her yaşta teşhis edilebilir.

Kanserin neden olduğu belirti ve semptomlar, vücudun hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişecektir.

Kanserle ilişkili ancak spesifik olmayan bazı genel belirti ve semptomlar şunları içerir:

Hafıza Kaybı

Beyin Metastazı Belirtileri

Beyin tümörü semptomları, tümörlerin boyutuna, sayısına, konumuna ve büyüme hızına bağlı olarak değişir. Herhangi bir kanser türü beyne yayılabilir, ancak aşağıdaki kanser türlerinden birine sahip olmak sizi beyin metastazı riskinin artmasına neden olur: Akciğer kanseri, meme kanseri kolon kanseri böbrek kanseri, melanom.

Beyin metastazlarının belirti ve semptomları şunları içerir:

  • Baş ağrısı, bazen kusma veya mide bulantısı ile birlikte
  • Artan hafıza problemleri gibi zihinsel değişiklikler
  • Nöbetler
  • Baş dönmesi

Cildinizdeki Değişiklikler

Bilinmesi Gereken 16 Kanser Belirtisi

Cildinizde yeni bir leke, ben veya boyutu, şekli veya rengi değişen bir nokta cilt kanserinin bir işareti olabilir. Bir diğeri, vücudunuzdaki diğerleriyle aynı görünmeyen bir cilt lekeleri veya benlerdir. Olağandışı izleriniz varsa, doktorunuza cildinizi kontrol ettirin. Bir muayene yapacaklar ve kanser hücrelerini daha yakından incelemek için küçük bir parçayı (biyopsi adı verilen) çıkarabilirler.

Ciltte sararma, koyulaşma veya kızarıklık, iyileşmeyen yaralar veya mevcut benlerde değişiklikler gibi cilt değişiklikleri

Kuru öksürük

kanser belirtisi

Sigara içmiyorsanız, kuru bir öksürüğün kanser belirtisi olma ihtimali çok düşüktür. Genellikle geniz akıntısı, astım, asit reflü veya enfeksiyondan kaynaklanır. Ancak kan öksürürseniz özellikle sigara içiyorsanız doktorunuza görünün. Akciğerlerinizden mukusu test edebilir veya akciğer kanserini kontrol etmek için göğüs röntgeni çekebilirler.

Göğüs Değişiklikleri

kadınlarda kanser belirtisi

Göğüs değişikliklerinin çoğu kanser değildir. Yine de doktorunuza onlardan bahsetmek ve kontrol etmek önemlidir. Göğüslerinizdeki herhangi bir yumru, sertlik, meme ucu değişikliği, akıntı, kızarıklık veya ağrı gibi bir göğüslerde değişiklik fark ederseniz doktorunuza bildirin. Bir muayene yapacaklar ve bir mamografi, MRI veya belki bir biyopsi önerebilirler.

Şişkinlik

Diyetiniz ve hatta stresiniz nedeniyle şişkinlik hissi yaşayabilirsiniz. Ancak iyileşmezse, yorgunluk, kilo kaybı veya sırt ağrınız varsa, kontrol ettirin. Kadınlarda sürekli şişkinlik, yumurtalık kanseri belirtisi olabilir. Doktorunuz nedeni bulmak için pelvik muayene yapabilir.

İşeme Sorunları (idrar tutukluğu)

erkeklerde kanser belirtisi

Birçok erkek yaşlandıkça daha sık tuvalete gitme ihtiyacı, sızıntılar veya idrar tutukluğu gibi idrar sorunları yaşar. Genellikle bunlar prostat büyümesinin belirtileridir, ancak prostat kanseri anlamına da gelebilir. Bir muayene ve belki de PSA testi adı verilen özel bir kan testi için doktorunuza görünün.

Şişmiş lenf bezleri

kanserin ilk belirtisi

Boynunuzda, koltuk altlarınızda ve vücudunuzun diğer yerlerinde bu küçük, fasulye şeklindeki bezler var. Şiştiklerinde, genellikle soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı gibi bir enfeksiyonla savaştığınız anlamına gelir. Lenfoma ve lösemi gibi bazı kanserler de bu tür şişliklere neden olabilir. Nedeni tam olarak belirlemek için doktorunuzla konuşun.

Tuvalet kullanırken kan gelmesi

kanser belirtileri nelerdir

Gittikten sonra tuvalette kan görürseniz, doktorunuzla konuşmak iyi bir fikirdir. Kanlı dışkı muhtemelen hemoroit adı verilen şişmiş, iltihaplı damarlardan gelir, ancak kolon kanseri olma ihtimali vardır. Çişinizdeki kan, idrar yolu enfeksiyonu gibi bir sorun olabilir, ancak böbrek veya mesane kanseri olabilir.

Testis Değişiklikleri

erkeklerde kanser belirtileri

Testislerinizde bir yumru veya şişlik fark ederseniz, hemen doktorunuzu görmeniz gerekir. Ağrısız bir yumru, testis kanserinin en yaygın belirtisidir. Bazen erkeklerin karınlarının alt kısmında veya testis torbalarında ağır bir his olabilir veya testislerinin daha büyük olduğunu düşünebilir. Doktorunuz bölgenin fizik muayenesini yapacak ve bir tümör veya başka bir sorun olup olmadığını görmek için ultrason taraması yapabilir.

Yutma güçlüğü, bozukluğu

Kanser çeşitleri ve belirtileri

Soğuk algınlığı, asit reflü veya hatta bazı ilaçlar, arada bir yutmayı zorlaştırabilir. Zamanla veya antiasitlerle iyileşmezse, doktorunuza görünün. Yutma güçlüğü, boğazınızda veya ağzınızla mideniz arasındaki yemek borusu adı verilen boruda bir kanser belirtisi olabilir. Doktorunuz bir muayene ve baryum röntgeni gibi boğazınızı daha net göstermek için kireçli bir sıvıyı yuttuğunuz bazı testler yapacak.

Olağandışı Vajinal Kanama

kanser belirtileri kadın

Normal döneminizin bir parçası olmayan kanamanın, miyomlar ve hatta bazı doğum kontrol türleri gibi birçok nedeni olabilir. Ancak dönemler arasında kanamanız varsa, seksten sonra veya kanlı akıntınız varsa doktorunuza söyleyin. Rahim, rahim ağzı kanseri olabilir. Menopozdan sonra kanamanız olup olmadığını onlara bildirdiğinizden emin olun. Bu normal değil ve hemen kontrol edilmelidir.

Yorgunluk

kanser

Pek çok şey sizi çok yorabilir ve bunların çoğu ciddi değildir. Ancak yorgunluk, lösemi gibi bazı kanserlerin erken belirtilerinden biridir. Bazı kolon ve mide kanserleri göremediğiniz kan kaybına neden olabilir ve bu da sizi çok yorgun hissettirebilir. Her zaman bitkin hissediyorsan ve dinlenmek yardımcı olmuyorsa, doktorunla konuş.

Ağız Sorunları

kanser semptomları

Ağız kokusundan aft yaralarına kadar, ağzınızdaki çoğu değişiklik ciddi değildir. Ancak ağzınızda birkaç hafta sonra iyileşmeyen beyaz veya kırmızı lekeler yaralar varsa özellikle sigara içiyorsanız doktorunuza görünün. Ağız kanserinin bir işareti olabilir. Bakılacak diğer şeyler; yanağınızda bir yumru, çenenizi hareket ettirmede güçlük veya ağızda ağrı.

Kilo kaybı

kilo kaybı kanser belirtisi mi

Tabii ki yemek yeme veya egzersiz yapma şeklinizi değiştirdiğinizde zayıflayabilirsiniz. Stres veya tiroid problemi gibi başka sorunlarınız varsa da olabilir. Ancak denemeden 10 kilo veya daha fazla kilo vermek normal değildir. Pankreas, mide, yemek borusu, akciğer veya diğer kanser türlerinin ilk belirtisi olma ihtimali var.

Ateş

Kanser belirtileri nasıl başlar

Ateş genellikle kötü bir şey değildir. Bazen vücudunuzun bir enfeksiyonla savaştığının bir işaretidir. Bazı ilaçların yan etkisi de olabilir. Ancak kaybolmayan ve bariz bir nedeni olmayan biri, lösemi veya lenfoma gibi bir kan kanserinin işareti olabilir.

Mide ekşimesi veya hazımsızlık

Vücutta tümör nasıl anlaşılır

Hemen hemen herkes bazen yediklerinden veya stres nedeniyle bu yanma hissine sahiptir. Yaşam tarzı değişiklikleri işe yaramazsa ve hazımsızlık durmazsa, doktorunuz bir neden aramak için bazı testler yapmak isteyebilir. Mide kanseri belirtisi olabilir.

Ne zaman bir doktora görünmeli

Kanser hastası olduğunu nasıl anlarsınız

Sizi ilgilendiren kalıcı belirti veya semptomlarınız varsa doktorunuzdan randevu alın.

Herhangi bir belirti veya semptomunuz yoksa ancak kanser riskiniz konusunda endişeleriniz varsa, endişelerinizi doktorunuzla görüşün. Sizin için hangi kanser tarama testleri ve prosedürlerinin uygun olduğunu sorun.

Aile geçmişiniz: Kanserlerin sadece küçük bir kısmı kalıtsal bir durumdan kaynaklanmaktadır. Ailenizde kanser yaygınsa, mutasyonların bir nesilden diğerine geçmesi mümkündür. Belirli kanser riskinizi artırabilecek mutasyonların kalıtsal olup olmadığını görmek için genetik test adayı olabilirsiniz. Kalıtsal bir genetik mutasyona sahip olmanın, mutlaka kanser olacağınız anlamına gelmediğini unutmayın.