Biber Gazı Etkisi Ne Zaman, Nasıl Geçer?

Abone Ol

Gaza maruz kalındığında gözler, burun ve ağız gaz maskesiyle korunmalıdır. Bu durumda ortamdan uzaklaşılmalı, temiz havaya çıkılmalı ve nefes ağızdan alınıp burundan verilmelidir. Biber Gazı Etkisi nasıl geçer ve Biber Gazı Etkisi Ne Zaman geçer.... Biber gazına ne iyi gelir

Biber Gazı Etkisi nasıl geçer ve Biber Gazı Etkisi Ne Zaman geçer....

Giysiler çıkarılarak maruz kalan bölge mümkünse ılık su ve sabunla bolca yıkanmalıdır. Biber gazına maruz kalındığında su ile temas deri bulgularını alevlendirir, bu nedenle hafif alkali bir solüsyon kullanılabilir (%6 sodyum bikarbonat -sofra karbonatı-, %3 sodyum karbonat, %1 benzalkonium klorür).

Hastalar solunum yönünden izlenmelidir. Nefes alma zorluğu varsa oksijen, beta adrenerjik agonistler ve kortikosteroidler verilmelidir. Yüksek konsantrasyonda maruz kalmalarda kardiyovasküler ve solunum bulgularına göre kişiler hastaneye yönlendirilmelidir.

Biber gazına maruz kalındığında gözler hızla ve bol suyla ya da %0,9’luk sodyum klorür (serum fizyolojik) ile en az 15 dakika süreyle yıkanarak kimyasal madde gözden uzaklaştırılmalıdır. Maruz kalan gözde kontakt lens var ise hemen uzaklaştırılmalıdır. İki defa temizlenen kontakt lenslerde bile kalıntı görülebildiği için, bu lenslerin tekrar kullanımı önlenmelidir. Ağrı, şişlik, gözyaşı salgısında artış ve ışık hassasiyeti hala devam ediyorsa bir göz hekimi konsültasyonu gereklidir. Göz bulguları için lokal anestezik pomatlar kullanılabilir.

Ağrının giderilmesinde, alüminyum hidroksit, magnezyum hidroksit ve simetikon (antiasit) içeren süspansiyonların deriye uygulanmasının, suyla yıkanmaya göre daha etkili olduğu saptanmıştır. Deri bitkisel yağla temizlenebilir. Lokal bitkisel yağ uygulaması ağrının giderilmesinde de yararlıdır. Deri bulguları için kortizonlu krem ve kaşıntı giderici ajanlar ve oral antihistaminikler kullanılabilir.

Biber Gazı Etkisi Ne Zaman Geçer?

Biber Gazı Etkisi Ne Zaman Geçer: Biber gazına maruz kalmış kimse gazı soluduktan ya da vücuduna temas ettikten 30 dakika ile 3 saat süreyle geçtiği gözlemlenmiştir. Bu sürenin kısalıp uzaması yemiş olduğunuz biber gazının yani kimyasalın miktarına göre değişiklik gösterecektir.

Biber Gazı Etkisi Nasıl Geçer?

Biber Gazı Etkisi Nasıl Geçer: Biber gazını solumak çok ciddi yan etkiler gösterebilir. Astım hastasıysanız veya migren hastalığınız varsa mutlaka doktora başvurmalısınız. Eğer kronik rahatsızlığınız yoksa da kendinizi kötü hissediyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız. Gözünüze limon, kahve, yoğurt vb. yiyecekleri sürmek biber gazının etkisini azaltmaz ya da ortadan kaldırmaz.