Sağlık

Besin Alerjisi Nedir? Besin Alerjisi Nasıl Geçer? Çocuklarda Besin Alerjisi

Abone Ol

Besin Alerjisi Nedir? Besin Alerjisi Nasıl Geçer? Çocuklarda Besin Alerjisi. Acil durumlarda ne yapacağımızı bilmek ve hızlıca çözüm almak çoğu zaman hayat kurtarıcı olabiliyor. Bu durumlardan biri de besin alerjileri.

Çocuğunuzun daha önceden bilmediğiniz bir besin alerjisi varsa ve siz o alerjik reaksiyonla ilk defa karşılaşıyorsanız ne yapmalısınız? Öncelikle besin alerjisi belirtileri nelermiş göz atalım:

Bu belirtilerin bazıları ya da hepsi görülebildiği gibi şiddetleri de çocuktan çocuğa değişebiliyor.

-Soluk alıp verme güçlüğü
-Nefes daralması
-Hırıltılı nefes alıp verme
-Ses kısılması
-Konuşmada güçlük
-Yüzün çeşitli bölümlerinde kızarıklık ve şişme
-Bilincin kaybolması
-Mide bulantısı ve kusma
-İshal
-Kalp atışı ritminde değişiklik (hızlanma ya da yavaşlama)
-Baş dönmesi

Besin alerjisiyle ilgili alınabilecek önlemler

Öncelikle çocuğunuzun hangi besine alerjisi olduğuna dair tetkikler yaptırmalısınız. Uzman bir doktorun yönlendirmesiyle kan testi, cilt testi gibi yöntemlere başvurabilir, ortaya çıkan sonuca göre ilgili besini almasını durdurabilirsiniz.

Besin alerjilerini temel tedavisi olan bu yöntemle çocuğunuzu koruyabilir, ileriki yaşlarda bu alerjiye karşı tolerans geliştirmesini sağlayabilirsiniz.

Besin alerjisi ile ilgili önemli bilgiler

Çocukluk döneminde görülen besin alerjilerinin çoğu yetişkinlik döneminde geçiyor.

Eğer çocuğunuzun alerjisi süt gibi bir besine çıktıysa o besinin içinde olduğu hiçbir yemeyi ona vermemeniz gerektiğini unutmayın.

Besin alerjisi sıklığı nedir?

Besin alerjileri son yıllarda bütün dünyada giderek artmakta ve kesin olarak kanıtlanmış hastaların sayısı daha düşük olmakla birlikte %10’lara yaklaştığı bildirilmektedir.
Çocuklarda yetişkinlere göre daha sık olarak görülmektedir. Besin alerjileri her yaşta ortaya çıkabilir. Annenin sütünden alerjik besinlerin geçebilmesi nedeniyle sadece anne sütü alan bebeklerde de doğumdan itibaren görülebilir.

SİZİN İÇİN: Çocuklarda Neden Tik Olur? Tik ve Takıntılar Nasıl Geçer? Yöntemleri

Besin alerjisi için risk faktörleri nedir?

Besin alerjisi genetik, çevresel nedenler ve gen-çevre etkileşimi sonucunda gelişmektedir. Besin alerjisi özellikle anne, baba veya kardeşinde alerjik hastalığı olan çocuklarda daha sık görülmektedir. Fakat tek bir gen sorumlu olmadığı için bu etki yatkınlık şeklinde olmaktadır.
Erkek cinsiyet, asyalı ve siyah ırk, bağırsağın yararlı mikroplarının ortadan kalkması, vitamin D eksikliği, omega 3 ve antioksidan yiyeceklerin alımında azlık, antiasit ilaç kullanımı, obezite ve ek besinlere başlanmasında gecikme besin alerjisini artıran risk faktörleri olarak ileri sürülmektedir.

Çocukluk çağı aşıları ile besin alerjisi arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır.

Besin alerjisine neden olan yiyecekler hangileridir?

En sık görülen besinler süt, yumurta, soya, yer fıstığı, kuru yemişler buğday, balık ve kabuklu deniz ürünleridir. Çocuklarda en sık inek sütü, yumurta, soya ve buğday alerjisi görülürken, fıstık, kuru yemiş ve deniz ürünleri herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.

Besin alerjisinin belirtileri nelerdir?

Besin alerjileri birçok sistemi etkileyerek çok çeşitli belirtilere neden olabilir. Bulgular altta yatan mekanizmaya göre değişir.
Besin alerjisinde en sık görülen bulgular ciltte döküntü, kızarıklık, alerjik egzama dır (atopik dermatit).
Son yıllarda giderek artan mide bağırsak alerjilerinin bulgusu olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, şiddetli gaz sancısı, kanlı ve mukuslu kaka olabilir.
Burunda hapşırma, kaşıntı ve akıntı, nefes darlığı, öksürük de besin alerjisinin bulgusu olarak görülebilir.
Şiddetli olgularda anafilaksi denilen bütün vücudu etkileyen reaksiyon sonucunda tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, bayılma ve şok gelişimi ortaya çıkabilir. Hayati tehlikesi reaksiyondur ve acil tedavi yapılması gerekmektedir.

Besin alerjisi şüphesi varsa hangi doktora götürmeliyim?

Besin alerjisi belirtileri görüldüğü zaman çocuğunuzu, çocuk alerji uzmanına götürmeniz yararlı olacaktır. Çünkü Çocuk alerji uzmanları bu konuda en eğitimli ve deneyimli uzmanlardır.

– Besin alerjisi çok çeşitli bulgularla ortaya çıkmakta ve hayatı tehdit eden şiddetli reaksiyonlar olabilmektedir. Doğru tanı konulmaz ve en kısa sürede diyete başlanmazsa tehlikeli reaksiyonlar olabileceği gibi, yanlış teşhis konulması durumunda da gereksiz diyet yapılarak anne ve çocuğun sağlığı etkilenebilmektedir. Çok çeşitli ve birden fazla besin alerjiye neden olabilir. Bu nedenle besin alerjisi tanısı zordur ve bu konuda eğitimli ve deneyimli bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.
– Besin alerjisi alerjiye yatkın çocuklarda ilk ortaya çıkan hastalık olabilir. Teşhisi konulup tedavisi başlanmamış besin alerjisi olan bir çocukta yaş büyüdükçe astım ve alerjik hastalık gelişme riski de artmaktadır. Bu nedenle astım ve alerjik hastalıkların belirtileri yönünden de dikkatli olunması ve bu konuda deneyimli bir uzman tarafından izlenmesi gerekmektedir.

Besin Alerjisi Nedir, Besin Alerjisi Nasıl Geçer, Çocuklarda Besin Alerjisi, çocuklarda besin alerjisi neden olur, hangi besinler alerji yapar, besin alerjisinin sebepleri nelerdir, alerji nasıl tespit edilir, alerji nasıl geçer, alerjinin zararları nelerdir, alerjiyi geçirmek için neler yapılmalıdır, yetişkinlerde alerji nasıl geçer, yetişkinlerde hangi yiyecekler alerji yapar

Besin alerjisi için doktora giderken nasıl hazırlık yapılmalıdır?

Muayeneye gelirken aşağıdaki uyarılara dikkat etmeniz tanının doğru ve kısa sürede sağlanması açısından yararlı olacaktır.
– Bütün belirtileri not edin. Gözle görülen bulguları mümkünse fotoğraflayın.
– Çocuğunuzun kullandığı bütün ilaçları not edin veya yanınızda getirin.
– Önceden yapılan tahliller varsa yanınızda getirin.
– Doktorunuza soracağınız bütün soruları not edin.
– Besin alerjisinin saptanması için deri testi gerektiğinde yapılabilmesi için eğer alerji ve öksürük ilaçları kullanılıyorsa bu ilaçlar test sonucunu etkilediği için 1 hafta önceden kesilmelidir.

Besin alerjisi teşhisi nasıl yapılır?

Besin alerjisi teşhisinde öncelikle belirtiler değerlendirilmelidir.
Besin alerjisi teşhisi için öncelikle aileden bilgi alınarak şüpheli bir besin var mı ve o besinin alımı ile hangi bulguların ortaya çıktığı öğrenilmelidir. Daha sonra ayrıntılı bir muayene yapılarak çocukta besin alerjisi ile ilgili bir bulgu olup olmadığı değerlendirilmelidir

Besin alerjisi tanısı için yapılması gereken testler

Besin alerjisi belirtileri olan çocuklarda tanı ciltten alerji testi, kandan alerji testi ve gereken durumlarda şüpheli besinin alımına ara verilmesi ve yükleme yapılması gibi testlerin sonucunda konulmaktadır.
Besin alerjisi testinin ciltten yapılması, hem daha hızlı hem de daha güvenilir sonuç alınması nedeniyle daha değerlidir. Ciltten yapılan testler 15-20 dakika içinde sonuç verir. Bu nedenle besin alerjisi teşhisinde genellikle ciltten alerji testi yapılması tercih edilmektedir. Fakat bazı durumlarda ikisinin de kullanılması gerekmektedir. Çünkü tek başına testlerle tanı konulamayabilir. Kan ve ciltten yapılan testlerle tanı konulamayan durumlarda besin yükleme testi yapılır. Sadece barsak tutulumu olan besin alerjilerinde kandan ve deriden yapılan alerji testleri sonuç vermediği için özellikle böyle durumlarda diyet ve yükleme testleri yapılarak tanı konulabilir.
Bu testin bu konuda deneyimli olan çocuk alerji uzmanı olan merkezlerde yapılması gerekmektedir. Test sırasında ciddi alerjik reaksiyonlar olabileceğinden deneyimsiz kişiler tarafından yapılması tehlikeli sonuçlara neden olabilir.
Sadece ailenin verdiği bilgiye göre veya kandan veya ciltten yapılan alerji testi sonucuna göre diyet yapmak sakıncalıdır. Ciddi sonuçlara neden olabilir.

Besin Alerjisi Nedir, Besin Alerjisi Nasıl Geçer, Çocuklarda Besin Alerjisi, çocuklarda besin alerjisi neden olur, hangi besinler alerji yapar, besin alerjisinin sebepleri nelerdir, alerji nasıl tespit edilir, alerji nasıl geçer, alerjinin zararları nelerdir, alerjiyi geçirmek için neler yapılmalıdır, yetişkinlerde alerji nasıl geçer, yetişkinlerde hangi yiyecekler alerji yapar