Barkod Nedir? Barkod Ne İşe Yarar? İlk Barkodu Kim Buldu? Ne Zaman?

Abone Ol

Barkod Nedir? Barkod Ne İşe Yarar? İlk Barkodu Kim Buldu? Ne Zaman? Barkod gelişimi, Bernard Silver (1924-1962) adındaki bir öğrencinin, Drexel Teknoloji Enstitüsü'nde bir besin zinciri firması başkanının üniversite dekanı ile yaptığı sohbete kulak misafiri olması üzerine başlamıştır. Şirket, mağazalardaki ödeme yerlerinde ürün bilgilerinin otomatik olarak olarak toplanabilmesine yarayacak bir yöntemin geliştirilmesi için üniversitenin yardımını istiyordu ancak dekan, konu ile ilgili pek ilgilenmediğinden firmanın isteğine yardımcı olacak bir araştırmaya da onay vermedi. Silver, arkadaşı Norman Woodland (d. 1921) ile birlikte çalışmaya karar verdi. İkili, Lee De Forest'ın geliştirdiği bir filmin ses kayıtlarında kullanılan teknoloji ile Mors alfabesindeki nokta ve çizgileri 1948 yılında harmanladı. Woodland, bu çalışması hakkında "Noktaları ve çizgileri aşağı yönde uzatarak ince ve kalın çizgileri yan yana dizdim." açıklamasında bulundu ne zaman

Silver ve Woodland, veri takibini iyileştirdi

De Forest'ın geliştirdiği filmin köşelerinde değişik oranlarda saydamlık içeren desenler bulunuyordu. Bu desenlerin üzerine ışık tutulduğunda, diğer taraftaki bir başka aygıt, parlaklık değişimlerini önce elektronik ses dalgalarına, daha sonra bu ses dalgalarını da sese dönüştürüyordu. Woodland, bu sistemi baz alarak, kalın ve ince çizgiler üzerine tuttuğu ışığı ve bir sensörü, osiloskop (salınımgözler) ile birleştirdi. Ortaya çıkan sonuç, basılı bir veriyi elektronik olarak okuyabilen ilk ürün oldu. Bundan birkaç yıl sonra düşük güç gerektiren ucuz lazer ışığı kaynaklarının ve küçük boyutlu bilgisayarların geliştirilmesi sonucunda barkod, günümüzde piyasada satılan hemen her üründe bulunmaya başladı.

Barkod Nedir?

Barkod, dikdörtgen biçiminde olan, birbirine paralel şekilde çizilmiş farklı kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasında boşluklardan var olan, uzun ve kısa şekilde hazırlanmış siyah çubuklar halinde oluşturulan simgelerdir. Barkodların kullanılmasındaki amaç, verilerin hatasız ve otomatik olarak başka bir ortama aktarılmasıdır.

Ürünün stok kodu, referans numarası gibi önemli bilgilere barkod üzerinden ulaşılabilir. Bu bilgiler bilgisayara el yardımıyla da girilebilir. Fakat bu durum sağlıksızdır. Hata yapılma durumu oldukça fazladır. Daha sağlıklı ve güvenilir olması için barkodlar ve barkod okuyucuları kullanılır.

Barkod Üzerindeki Çizgiler ve Rakamlar Ne Anlama Gelir?

Barkodlar farklı kalınlıkta çizgiler ve boşluklardan oluşur. Üzerinde bulunan siyah çizgiler “1”, boşluklar ise “0” sayısını ifade eder. Her çizginin kalınlığına göre anlamı değişmektedir. En ince siyah çizgi bir birimi (1) ifade ederken en kalın siyah çizgi dört birimi (1111) ifade etmektedir. Çizgilerde olduğu gibi boşluklarda da bu durum söz konusudur. En dar boşluk bir birimi (0) ifade eder, en geniş boşluk ise dört birimi (0000) ifade eder.

En çok bilinen ve Türkiye’nin de kullandığı barkod çeşidi EAN-13 barkodudur. Bu barkod 13 haneden oluşmaktadır. 13 haneli olan yapı 4 kısma ayrılmıştır. İlk 3 rakamın bulunduğu kısım birinci kısımdır. Birinci kısım; ülke veya simge kodunu gösterir. Ülkeden ülkeye değişir. Çünkü her ülkenin kendine ait kodu bulunur. Ülke kodundan sonra gelen 4 rakam ikinci kısımdır. Burası da firma kodunun gösterildiği yerdir. Firma kodundan sonra gelen 5 rakam üçüncü kısımdır. Ürün tanıtımı için kullanılır. Son kalan rakam da dördüncü kısımdır. Son rakam barkodun doğru okunabilmesi için hesaplamalar sonucu oluşmuştur.

SİZİN İÇİN: En Güvenilir Bitcoin Siteleri nedir? En Güvenilir Kripto Para Siteleri

Barkod Nedir, Barkod Ne İşe Yarar, İlk Barkodu Kim Buldu, Ne Zaman, barkodun özellikleri nelerdir, barkod üzerindeki çizgilerin anlamı nedir, barkod üzerindeki rakamlar ne anlama gelir, barkod ne işe yarar, barkod kaç yılında bulundu, barkod olmasaydı ne olurdu, barkodların rakamları ve çizgilerinin anlamı, barkod neden ortaya çıktı