Teknoloji

Arabayı Yanlış Viteste Kullanırsak Ne Olur? Araba Bozulur mu?

Abone Ol

Arabayı Yanlış Viteste Kullanırsak Ne Olur? Araba Bozulur mu? Vites, arabanın tekerleklere gönderdiği motor gücünü artıran veya azaltan mekanik bazen de elektro mekanik bir düzenlemedir.

Vites Kutusu ve Şanzıman

Vites kutusu adından da anlaşıldığı gibi aracın vitesinin değiştirilmesini sağlayan kutudur. Şanzıman teriminin kapsamı ise daha geniştir. Şanzıman motorun tekerleklere gönderdiği gücü artırmaya ve azaltmaya yarar. Yani şanzıman motor ve tekerlekler arasındaki bağlantı mekanizmasıdır.

Şanzıman iki ayrılmaz parçadan oluşur: Kavrama takımı ve vites kutusu.

Şansıman Nasıl Çalışır?

Motor, yakıtın yanması ile dönme hareketi yapan linear (doğrusal çizgide) parçalardan oluşur. Bu parçalardan biri krank milidir. Motorun çeşitli parçalarına bağlanan krank milinin görevi, ısı enerjisini harekete dönüştürmektir. Yakıt, motor tarafından yakıldığında, krank mili dönme kuvveti ve tork (dönme momenti) üretecek şekilde döner, bu kuvvet daha sonra tekerleklere aktarılır. Bununla birlikte, motor tarafından üretilen tork, bazı durumlarda yeterli değildir. Örneğin; aracın durması, yokuş çıkması vb. gerektiği durumlar.

Torkun Değiştirilmesi

Bu nedenle, tork modülasyonu (yani torkun değiştirilmesi) gerekir. Daha önce de belirtildiği gibi şanzıman, motoru tekerleklere bağlayan bir ara cihazdır. Tork modülasyonu, vites kutusunda bulunan dişlilerden uygun olanların seçilmesi ile gerçekleştirilir. Dişli seçimi aynı zamanda sürüşün tersine çevrilmesini yani arabanın geri gidebilmesini sağlar.

Motor Tekerleklere Bağlıyken Vites Seçimi Yapılamaz

Motor tekerleklere bağlıyken vites seçimi yapılamaz, bu yüzden bir kuplaj / dekuplaj cihazı gereklidir. Bu cihaz, mekanik (debriyajın manuel olduğu) veya hidrolik (torkun otomatik olarak değiştirildiği) olabilir. Tekerleğin motorla ilişkisinin kesilmesi yani vitesin boşta olması durumunda yeniden vites seçimi yapılabilir. Motorun boşta bırakılmasını sağlayan ise debriyaj pedalına basılmasıdır. Bu sayede bağlantı devre dışı kalır ve yeni bir torkun seçilmesi mümkün olur.

Tork Modülasyonu Nedir?

Yokuş yukarı koşmamız gerektiğinde, normalde harcadığımız enerjiden daha fazla enerjiye ihtiyacımız olur. Çünkü kat etmemiz gereken yol için harcamak zorunda olduğumuz enerjiye, eğimin artması nedeni ile yerçekiminin artan kuvveti eklenir. Bu durumda yapmamız gereken enerjimizi, hızdan ziyade dayanıklılığa kullanmaktır. Yani yavaş ve sabit bir hızda koşmaya çalışmaktır.

Yokuş Aşağı

Yokuş aşağı koşmamız gerektiğindeyse yerçekimi ilerlememize yardımcı olur. Yani aynı enerjiyi harcarsak yokuşu daha hızlı ineriz. Ancak yokuş aşağı koşarken de kontrolümüzü sağlamak ve düşme riskini azaltmak için güç harcamak zorunda kalırız. Oysa aşağı doğru koştuğumuz yokuş düşmenin çok tehlike arz etmeyeceği kumlu bir zemin olmuş olsa yerçekiminin etkisini azaltmak gibi bir derdimiz daha az olacağından enerjimizi dayanıklılıktan ziyade hıza harcayabiliriz. Çünkü kazandığımız hız, bedenimizi sürekler ve çok fazla enerji harcamamıza gerek kalmadan yokuşu hızlıca ineriz.

Otomatik Vites ve Manuel Vites

Güdenlik dilde manuel vites yerine vitesli araba terimi kullanılır. Adından da anlaşıldığı gibi vitesli arabalarda, vites değiştirmek için debriyaj pedalına basarak motoru boşa almak sürücü tarafından yerine getirilir. Özellikle durup yeniden hareket etmenin çok sık gerektiği sıkışık trafikli şehirlerde vites değiştirmek sürücülerin yorulmasına neden olduğundan bu güçlüğün elektromekanik sistemlere devredildiği otomatik şanzımanların gelişmesini sağlamıştır.

Vites Kutusunun Dönme Momenti

Otomatik vitesli araçlarda vites değiştirmek için basılması gerek ekstra bir pedal daha yoktur. Vites kutusunun dönme momentinden (tork) kaynaklanan doğal bir engeli vardır. Her vites belli bir dönme momentine sahiptir. Bunun artırılması mekanik bir arızanın ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle şanzımanın ömrü azaldığına içten yanmalı motor da ömrünün kıyısına yaklaşır. 

Not: Elektrikli araçlar ise içten yanmalı motorların tersine sürekli olarak yüksek torklarda çalışma kabiliyetine sahiptirler.

Arabayı Yanlış Viteste Kullanırsak Ne Olur, Araba Bozulur mu, vites kutusu ve şanzıman nedir, şanzıman nasıl çalışır, vites kutusu nedir, tork modülasyonu nedir ne işe yarar, otomatik vites araba nasıl kullanılır, otomatik vites ve manuel vites araba arasındaki fark nedir, vites kutusunun dönme momenti, arabalar nasıl çalışır, araba parçaları nelerdir