Almancayı Kolay Öğrenmenin Püf Noktaları

Abone Ol

Almanca öğrenenler, öğrenmek isteyenler için, "nasıl kolay Almanca öğrenirim?" kılavuzu hazırladık. ‘Life is too short to learn German’ tabusunu yıkıyoruz.

Youtube'de video izleyerek öğrenmek daha kolay

Youtube kanalına gözatmak için tıklayın. https://www.youtube.com/channel/UCZIp9e455h9GTb9wHnLyJGg

https://www.youtube.com/watch?v=UwIh_wGgi_I

stüne çok uzun konuşulabilecek konulardan biridir “bir dil tam anlamıyla nasıl öğrenilir?”. Çünkü oldukça uzun ve türlü çabalar gerektiren bir süreçtir. Konu dil öğrenmek olunca kişisel tercihlerin önemi ortaya çıkar. Kimileri objelerin resimlerini ve yazılışlarını bir arada görmeyi ister, kimileri ise kelimeleri okurken bir yandan da okunuşunu duymayı.

Öğretmenin tahtada anlattığı dilbilgisi kurallarını kolayca kavrayanlar olurken, diğerleri evde dilbilgisi egzersizleri çözerek daha rahat öğrenir. Bu nedenle dil öğrenirken tek bir yol ve yöntem vardır diyemeyiz. Ancak Almanca öğrenme konusunda şöyle bir avantaj var ki, o da bugünlerde çok çeşitli materyale ücretsiz ulaşabilmemiz.

Özellikle son yıllarda alınan göçler nedeniyle her öğrenme tipine uygun, farklı ihtiyaçlara, yaş ve meslek gruplarına yönelik yeni yeni Almanca dil öğrenme materyalleri üretiliyor. Raflarda ve internet sitelerinde her ay çeşitli Almanca dil öğrenme kaynakları bulabiliyoruz. Ben bu yazıda başlangıç seviyesinden ana dil seviyesine kadar Almanca öğrenmeye yardımcı birkaç materyalin incelemesini sunup bazı faydalı bilgiler vermeye çalışacağım.

Almanca öğrenmek özellikle anadili Türkçe olanlar için oldukça karmaşık bir iş gibi görünüyor. Çünkü, Almanca’da Türkçe’de olmayan ‘cinsiyet’ kavramı, yani meşhur ‘der (eril), die (dişil), das (nötr)’ ve kullanılan eyleme ve isme göre kullanımları değişen edatlar var. Sanırım bu ikisi Almanca öğrenmeyi zorlaştıran ve en fazla özen gerektiren konular arasında.

İyi haber diğer dil bilgisi kurallarının bir defa öğrenildi mi zihinde daha kolay yer etmesi. O yüzden Almanca öğrenmek topyekün zordur diyemeyiz. Bizi zorlayan bir iki dil yapısı var demek daha doğru olur. Bunları en başından bilmek, belki Almanca öğrenirken nelere özen göstermemiz gerektiğini anlamamızda ve hata yaptığımızda cesaretimizin kırılmamasında yardımcı olur.

Almanca öğrenmek çok aşamalı bir süreç. Almanca adım adım ilerleyerek öğreniliyor. Dil sınıfları, kitaplar ve diğer görsel/işitsel materyaller altı farklı seviyede sunuluyor. Bunlar başlangıç seviyesi: A1-A2; orta seviye: B1-B2; ve ileri seviye: C1-C2. Her kurda öğrenilen kelimeler, dilbilgisi yapıları ve geliştirilmesi beklenen dil algılama ve üretme yetenekleri farklı. Her kur ortalama üç ay sürüyor.

Her adımda öğrenilenler hazmedilip yeterince pratik edildiğinde bir sonraki adıma geçiliyor. Dil öğrenmeye başlayan çoğu kişi ilk bir iki kuru hızla geçmek dile bir an önce hakim olmak ister. Ancak bu tutum Almanca öğrenirken sizin işini çok daha zorlaştırabilir. Öğrenme sürecini etkili hale getiren ve bu süreyi verimli kullanmana yarayacak şey aksine sabırlı ve sakin olmak.

https://www.youtube.com/watch?v=baUAJtxO6X8

A1 / A2 Seviyesi

Almanca’da İlk seviye olan A1-A2 kurlarındaki konular, örneğin belirli/belirsiz artikeller, sıfat çekimleri, isimlerin çoğul halleri, düzenli/düzensiz fiil çekimleri gibi dilin temel yapı taşlarını iyi kavramak çok önemli. Bunlar bir defada duyulduğunda öğrenilebilecek şeyler değil. Her biri detaylı konular. Ekleri kullanmaya alışmak için oldukça uzun mesailer harcamak, bolca alıştırma yapmak gerekiyor. Bu noktada kişinin zekasına fazla güvenmesi aleyhine işleyebilir.

Dilin temelini öğrenmek tamamen emek işi. Birçoğumuzun düştüğü yanılgıyla bu kısımları hızlıca atlarsan, en ileri seviyeye ulaştığında bile başlangıç seviyesi hataları yapmaya devam edeceksin demektir. Bu da hem dinleyenin bilginden şüphe duymasına hem de kendi dil kullanma cesaretinin kırılmasına neden olabilir.

Altın Kural: A1-A2 kurlarını hemen geçip atlamaya çalışma.

  • Bulmaca çözer gibi egzersizler çöz,
  • görsel ve duysal materyalleri incele,
  • beğendiğin materyallerdeki bilgileri mümkün olduğunca çok tekrar et.

A1-A2’deki temel dil bilgisini artık iyice kavradım, “isimlerin çoğul eklerini, hallerini, cinsiyetlerini, fiil çekimlerini artık az hata ile kullanabiliyorum” diyorsan işte o zaman olmuşsundur.

A kurunu hakkını vererek tamamladığında önünde hala uzun bir yol olacak, ama sen işin en önemli kısmını halletmiş ve sağlam bir zemin hazırlamış olacaksın. Bu seviyede kısa cümleler kurarak konuşmaya ve kısa metinler yazmaya, kolaylaştırılmış yavaş Almanca kullanılarak hazırlanan pod-cast’leri dinlemeye başlayabilirsin.

A1/A2 seviyeleri için kursa gideceksen öğretmeninin seçeceği ders kitaplarını takip edeceksin demektir. Piyasada çeşitli kitaplar var. Bunların içindeki kelimeler ve dil bilgisi yapıları neredeyse aynı. Hangi kitap olduğu çok da önemli değil. Ama bu kitapların içeriğinin çok özenle hazırlandığını ve burada verilen kelimeleri eksiksizce öğrenmeye çalışman gerektiğini hatırlatmak isterim.

Kelimeler rastgele bir sıra ile öğrenilmiyor. Her kurda farklı Almanca kelimeler işleniyor. O yüzden bence hangi kitabı kullanıyorsan, o kitabı sevmeye çalışman ve içeriğinde verilenlerin olabildiğince büyük kısmını öğrenmen senin yararına olur.

A1 – A2 Seviyesi İçin Kaynaklar

Eğer başlangıç için kendin kitap seçeceksen kendi kendine öğrenmeye yönelik olarak hazırlanmış birkaç kitabı incelemen ve bir değil bir iki tane kitapla birlikte çalışman daha iyi olabilir. Kitap konusunda seçenekler çok fazla. Çalışma kitabına ek olarak bir de cep kitabı edinebilirsin. Bunun avantajı eklerin çekimlerinin ve özet tabloların, kısa açıklama ve örneklerin hep elinin altında olması.

Almanca’da ilk aşamada yeni öğrenilenler genellikle bolca soruya ve kafa karışıklığına neden oluyor. Bu tür cep kitapları böyle durumlar için iyi bir kurtarıcı. Amazon’da çok düşük fiyatlara bulabilirsin. En pratik olanlarından biri de yukardaki resimde görebileceğin Almanya’daki orta okul öğrencileri için hazırlanmış cep kitabı.

  • Deutsch – Warum nicht?

Deutsche Welle ve Goethe Enstitüsünün ortak çalışması olan bir online Almanca dersiDeutsch Warum nicht?’ Dersler A1’den başlayıp B1 seviyesinin sonuna kadar devam ediyor. Dersler dört seriden oluyor. Bu dört serinin her birinde 26 tane 10-15 dakikalık ses kaydı, ve her ses kaydı için dersi özetleyen iki sayfalık bir pdf dosyası var. Bu ikişer sayfalık pdf dosyalarının çıktılarını alıp dinlediğin her videodan sonra video için hazırlanan dilbilgisi özetini inceleyebilir, yeni kelimelerin listesine göz atabilirsin.

Ayrıca dosyanın sonunda verilen alıştırmaları çözüp cevaplarınızı cevap anahtarından kontrol edebilirsin. Her seri için o seride verilen bütün dilbilgisi kurallarını kapsayan bir pdf dosyası ve kelime listesi de var. İstersen bir seriyi bitirdiğinde bu özetleri inceleyebilir, gerekli gördüğün kısımları tekrar çalışabilirsin.

A seviyesinde Deutche-Welle’de A1-A2 kurları için hazırlanan kısa cümle ve diyalogları dikkatlice dinleyebilirsin.

İstersen ‘apple podcasts’ uygulamasını yükleyerek seviyene uygun Deutsche Welle almanca öğrenme serilerini buradan takip edebilirsin.

Yukarıdaki site her Cuma günü, haftanın haberlerini çok basitleştirilmiş bir dilde çok kısa birkaç paragraflık özetlerle veriyor. A seviyesi için ideal. Bir yandan okurken bir yandan yavaş okunan haberleri dinleyebilirsin. Her haberin sonunda önemli terim ya da kısaltmaların açıklamaları var. Sayfayı telefonda açtığında bilmediğin kelimelerin anlamlarını, sayfadan ayrılmadan aynı ekranda kolayca aratabilirsin.

Bu programın akıllı telefon uygulaması da var ‘DW Deutsch Lernen’. Uygulamayı kayıt olmadan ve ücretsiz kullanabilirsin. Uygulamayı açtığında sağ üstteki ‘menü’ ikonunu tıkla, en üstteki ‘all courses’ı seç ve sonra ‘A1’i seç ve Nico ile tanış, Nico ile birlikte B1 seviyesinin sonuna kadar Almanca öğrenebilirsin. Seviyelere uygun çeşitli konularda hazırlanmış 1-2 dakikalık videoları izlerken, konuşulanları alt yazı şeklinde okuyabiliyorsun. Sonra öğrendiklerini test etmek için alıştırmaları yapabilirsin.

Anadili Almanca olup diğer ülkelerde yaşamış ve İngilizce, İspanyolca gibi farklı dilleri ileri seviyede konuşabilen genç bir öğretmenin YouTube kanalını tavsiye edebilirim. Kendisi de birçok defa dil öğrenme sürecinden geçmiş olduğu için hazırladığı videolarda öğrenen kişinin ihtiyaçlarını ön planda tutmuş. Eğer kendisinden özel ders alarak daha yoğun almanca öğrenmek istersen kendisi skype üstünden özel Almanca dersi de veriyor.

Kanala girip ‘playlist’e baktığında videoların A1’den C2’ye kurlara göre gruplandığını göreceksin. A1/A2 seviyesi için yaklaşık 200 tane 5-10 dk.’lık video var. Öğrendiğin konuları bu videoları takip ederek tekrar incelediğinde, Almanca’yı öğrenmen pekişecektir. Bu videoların bir diğer avantajı da konuşmaya geçişini hızlandıracak olmaları. Videolarda cümleler ayrıntılarıyla açıklanıp anadil telaffuzuyla tekrarlandığı için öğrenilenlerin kalıcılığı artıyor ve konuşma konusunda cesaretlendiriyor.

Ama videoları tek başına temel öğrenme aracı olarak görmeni önermem. Çünkü videolarda kapsamlı ve iyi örnekler verilse de konuların tamamı işlenmiyor. Her bir videonun altında işlenen konuyla ilgili egzersizler ve cevap anahtarları veriliyor. Bunlar işine yarayabilir. Tastamam bir öğrenme için dinleme, okuma, yazma gibi farklı metotları bir arada kullanmak daha etkili olur.

Bu öğretmenin kayıt olunarak kullanılabilen bir web sayfası ve bir de telefon uygulaması var. Bildiğim kadarıyla buralarda kullandığı materyaller de YouTube kanalındakilerle aynı. Hangisini kullanacağın senin keyfine kalmış.

  • Faydalı instagram hesapları

Kelime, cümle kalıpları ve deyimler öğrenmek ve tekrar etmek için takip edebileceğin 10 instagram hesabının takipçi sayısına göre sıralanmış listesi:

  1. https://instagram.com/dw_deutschlernen?utm_source=ig_profile_share&igshid=10zdl1k42x2ns
  2. https://instagram.com/lernedeutsch?utm_source=ig_profile_share&igshid=4071wsjntmar
  3. https://instagram.com/daysofdeutsch?utm_source=ig_profile_share&igshid=1u4hwgb1zwz9
  4. https://instagram.com/quikkgerman?utm_source=ig_profile_share&igshid=cu7v6v3x9x32
  5. https://instagram.com/germanwordoftheday?utm_source=ig_profile_share&igshid=4w7drjmvwfzh
  6. https://instagram.com/hackyourgerman?utm_source=ig_profile_share&igshid=137ol1a2wispi
  7. https://instagram.com/german.by.the.day?utm_source=ig_profile_share&igshid=1mt3jech65v97
  8. https://instagram.com/deutsch_posticks?utm_source=ig_profile_share&igshid=169805nlvaq9m
  9. https://instagram.com/almancaveben?utm_source=ig_profile_share&igshid=1uxu2s9e9ak2j