Uzay & Uzay Bilimi

Aklovır ilaç nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri nelerdir?

Abone Ol

Aklovır ilaç nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri nelerdir? İlacın Etken MaddesiüAsiklovir‘ dir.üAKLOVIR 200 mg Tablet, uçuk virüsünün gelişimini ve yayılımını yavaşlatmak suretiyle vücudun enfeksiyonla savaşmasını sağlayan antiviral bir ilaçtır.üAKLOVIR, herpes simpleks (uçuk) virüsünün sebep olduğu genellikle ağız içi, yüz bölgesinde dudakların dış kısımlarında, burun kenarında oluşan uçuklar, genital bölge (üreme organları) uçukları, herpes zoster-zona, göz zonası ve su çiçeği de dahil olmak üzere viral enfeksiyonların tedavisi ve herpes simpleks virüsüne bağlı beyin iltihabı tedavisinde kullanılır.ü Ayrıcaüİmmünosüpresan (bağışıklık baskılayan) ilaçlarla tedavi gören organ nakli veya kemik iliği nakli yapılmış hastalar, AIDS hastaları, HIV virüsü taşıyan hastalar ve kemoterapi gören hastalarda dahil olmak üzere bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerdeki herpes simpleks virüsünün önlenmesinde veü tedavisinde kullanılmaktadır.

Herpes Zoster (Zona) : varicella zoster virüsünün sebep olduğu sinir ucu iltihabına bağlı ağrılı, ciltte su toplamış kabartı ve döküntülerle belirgin bir deri hastalığıdır.

Aklovır ilaç nedir Ne işe yarar Yan etkileri nelerdir

AKLOVIR 200 MG TABLET HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. AKLOVIR, bağışıklık sistemi zayıflamış yetişkin ve çocuklarda herpes simpleks (uçuk) virüsünün sebep olduğu viral enfeksiyonlarda iltihabın önlenmesi için kullanılır.
  3. Kabarma, kaşıntı, yanma ve karıncalanma hissi gibi herpes simpleks (uçuk) virüsüne bağlı enfeksiyon belirtileri görüldüğündeüAKLOVIRükullanımına olabildiğince çabuk başlanmalıdır.
  4. Uçuk virüsüne bağlı yayılmış kabartılar varsa, virüs bulaştırmama konusunda gerekli tedbirleri almalısınız.
  5. Uçuk virüsünün yol açtığıüenfeksiyonlu bölgeler temiz ve kuru tutulmalıdır. Bu bölgelerin tahriş olmaması için hafif ve bol kıyafetler giyiniz.
  6. Kullanmaya başladıktan hemen sonra iyileşme belirtileri görülebilir. Doktorunuzun reçetede belirttiği kullanma süresini dikkate alınız. Enfeksiyon tamamen temizlenmeden de iyileşmeler görülebilir.
  7. Uçuk enfeksiyonu bulaşıcı olduğundan enfeksiyonlu bölgeleri diğer kişilere temas ettirmekten kaçınınız.üAyrıca enfeksiyonlu bölgelere dokunduktan sonra gözlerinize dokunmaktan kaçınınız. Enfeksiyonu başka bölgelere ya da diğer kişilere bulaştırmamak için sık sık ellerinizi yıkayınız.
  8. İlacın kullanımı genital uçukların bulaşmasını engellememektedir. Virüsü partnerinize bulaştırmamak için cinsel ilişkiden kaçınınız ya da prezervatif kullanınız.
  9. Eğer böbrek fonksiyon bozukluğunuz varsa ve 65 yaşın üzerindeyseniz, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz. Doz azaltılmasına ihtiyacınız olabilir.
  10. Tedaviniz sırasında böbreklerinizin tam anlamıylaüçalışması için bol bol su içiniz.
  11. Gebelik ve emzirme dönemlerinde doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

SİZİN İÇİN: Epleday ilaç nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri nelerdir?

AKLOVIR 200 MG TABLET’İN KULLANIM ŞEKLİ:

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız. Yemeklerle birlikte ya da ayrı olarak da alınabilir.

İLACIN OLASI YAN ETKİLERİ :

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorunuza başvurunuz.
  2. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, kaşıntı, döküntü, yorgunluk, ateş, baş ağrısı veya sersemleme hissi yaygın görülen yan etkilerdir.