Teknoloji

Afet sonrası arama-kurtarma için ilginç sistem

Abone Ol

Bilim insanları deprem, yangın ve sel gibi doğal afet sonrası arama-kurtarma operasyonlarına alternatif yollar arıyor. Enkazın üzerine tırmanan insanlar hem tehlikeli hem de verimsiz. Bu yüzden araştırmacılar yeni bir çalışmayla hamam böceklerini tercih etti. Çünkü böcekler gibi küçük canlılar bu koşullar altında çok daha kolay hareket ediyor. Böcek-bilgisayar arama-kurtarma görevlerinde Singapur, Çin, Almanya ve Birleşik Krallık’taki kurumlarla bağlantılı bir araştırma ekibi çalışmayı yürüttü. Ekip, bir böcek-bilgisayar hibrit sistemi geliştirdi. Sistemlerini bir makale ile açıkladılar ve çalışma şu anda arXiv‘de ön baskıda.
Teknik, mikroteknolojiyi canlı bir Madagaskar tıslayan hamam böceğinin doğal becerileriyle birleştiriyor. Bu hamam böcekleri üzgün ve sinirli olduklarında çıkardıkları tıslama sesi ile bilinir. Aynı zamanda arama-kurtarma görevi için sırt çantası taşımada iyi bir aday. Çünkü kanatları yok. Araştırmacılar böceğe takmak için bir sırt çantası oluşturdu. IR kamera, iletişim çipi, CO2 sensörü, mikro denetleyici, flash bellek, DAC dönüştürücü ve IMU’yu barındıran birbirine bağlı beş devre kartından oluşuyor. Daha sonra bu sırt çantasını hamam böceğinin arkasına yapıştırdılar. Araştırmacılar ayrıca hamam böceğinin kafasındaki anten benzeri uzantılara (cerci) elektrotlar yerleştirdi. Normalde hamam böcekleri yönüne karar vermek için cerci’yi kullanır. Ancak elektrotları yerleştirince sırt çantası sağ veya sol cerci’ye çok küçük elektrik sarsıntıları göndererek hamam böceğinin istenen yöne dönmesini sağlıyor.

Ekip, hamam böceğinin doğru kişiyi bulmasına yönelik bir deney yaptı. Araştırmacılar, böceğin kişiyi bulduğunu açıklayarak başarılı olduklarını belirtti. Gerçek arama-kurtarma operasyonlarında kullanmak amacıyla tasarımlarını geliştirecekler.