101 Okey Kuralları nasıldır? 101 Okey Oyunu Nasıl Oynanır?

Yayınlama: 23.03.2021
Düzenleme: 01.12.2021 14:28
171
A+
A-
101 Okey Kuralları nasıldır? 101 Okey Oyunu Nasıl Oynanır?
101 Okey Kuralları nasıldır? 101 Okey Oyunu Nasıl Oynanır?

101 Okey Kuralları nasıldır? 101 Okey Oyunu Nasıl Oynanır? 101 okey kuralları nedir, İlk defa Çin’de oynanmaya başlanan okey oyunu, 700 yıllık geçmişe sahip. Geçmiş dönemlerde düz taşların üstüne yazılan işaretlerle oynanan okey, şimdilerde yerini sayılara bıraktı. Çin’den dünyaya yayılan okey, Fars ve Araplar üzerinden Türkiye’ye kadar uzandı. 101 okey oyununun nasıl oynandığını detayları ile aktaralım. 101 okey cezaları nasıldır?

Taş işleyerek rakibimin okeyini aldım kaç puan ceza yazılır,101 okeyde Elinde Okey kalan kullanıcı ceza yer mi, Elden bittim karşı tarafa kaç puan ceza yazılır, Bir oyuncu Okey ile biterse ne olur. Tüm hepsinin cevabı haberimizin içeriğindedir.

101 Okey birçok kişi tarafından tercih edilen bir eğlence oyunudur.

101 Okey Nasıl Oynanır?

101 okey kuralları nedir Taş dağılımı yapıldıktan sonra, oyuncu elindekileri dizmeye başlar. Dizilimde, sayıların birbirlerini takip etmesi veya aynı olması önemlidir. Örneğin; 1, 2, 3 taşları yan yana geldiğinde anlamlı hale gelir. Aynı şekilde diğer dizilim şekli, 7, 7, 7 şeklinde yapılan dizilim şeklidir. Yani aynı taşları yan yana getirme şeklinde. Dizilimde taş renkleri de çok önemlidir. Yan yana dizilen 7 sayısının mavi, sarı ve kırmızı renkte olması gerekir.

Dizilim sıralamasında 1’den 13’e kuralı esas alınır. Bu kurala göre ilk önce küçük sayılar, daha sonra büyükler sıralanır. Dizilim belirtildiği gibi tamamlandıktan sonra, oyuncu kendi istediği, işe yaramadığı taşı, sağındaki oyuncuya verir. Oyun başlamış olur. Rakip oyuncular istedikleri gibi isterse yandan gelen taşı, isterlerse yerden alacakları taşları, kendi yaptıkları dizilime eklerler.

101 Okey Kuralları

101 kurallar

Okey 101 dört oyuncu ile birden fazla turda oynanır. Bu oyunda amaç mümkün olduğu kadar az puanla oyunu bitirmektir. Tüm turlar sonunda en az puana sahip olan oyuncu oyunun galibidir. Puanlar elde kalan taşların üzerindeki sayılar ile belirlenir (örnek: bir kırmızı 3 = üç puan, bir siyah 11 = 11 puan).

Oyun desteden çekecek taş kalmayınca bitebileceği gibi oyunculardan birinin elini tamamlaması ile de bitebilir. Oyun belli sayıda turlardan oluşur (örnek: 3, 5, 7, 9 veya 11 tur). Her tur oyunculardan birinin elini bitirmesine kadar sürer.

Oyuna başlarken

Oyuncular arasından bir oyuncunun dağıtıcı olarak belirlenmesinden sonra , dağıtıcı her oyuncuya 21 taş dağıtır ve kendine 22 taş alır. Geri kalan taşlar masada ters çevrilmiş şekilde dururken bir tane taş açık durur. Bu açık taş jokeri (OKEY taşını) belirler. Oyun saat yönünün tersine doğru oynanır. Oyuna taş dağıtan başlar ve bu oyuncu taş çekmeden bir taş atar. Sonra onun sağındaki oynar.

Sırası gelen oyuncu ya desteden bir taş çeker ya da bir önceki oyuncunun attığı son taşı alır. Oyuncu taş çektikten sonra eğer elindeki serilerin toplamı 101 sayısına ulaşıyorsa elini açabilir (dizdiği serileri masanın üstüne koyar). Oyuncu elini açınca elindeki serileri masaya, diğer seri taşların yanına koyar. Eğer oyuncu elini açamıyorsa masaya bir taş atarak sırasını savar. Oyun sırası gelen oyuncu sırasını mutlaka masaya bir taş atarak tamamlar. Hatta oyuncu tüm elini açsa dahi son taşını masaya atmak zorundadır.

Joker (okey taşı)

Jokeri (okey taşını) belirleyen taş her oyunda değişir. İki joker taşı (sahte joker olarak da adlandırılır) açık duran taşın bir üstü sayıyı temsil ederler. Sahte joker diğer standart taşlardan farklı bir görünüme sahiptir.

Gerçek jokerler (her taş açılan taşa göre değişik oyunlarda joker (okey taşı) olabilir) üzerindeki sayılar ‘sahte jokerler’ ile temsil edilirler. Örnek olarak gösterge taşı mavi 5 ise gerçek jokerler oyundaki iki mavi altılardır. Joker taşları (sahte jokerler) mavi 6 olarak değer kazanırlar.

Perler ve el açmak

El açmak için en az 101 sayınız olmalıdır. El açmak için elinizde aynı numaralı değişik renklerden 3 veya 4 adet set (örnek olarak siyah 5, kırmızı 5 ve bir tane de mavi 5) veya aynı renklerden sıralı sayı seti (örnek olarak kırmızı 7,8,9) olmalıdır. Bir sette minimum 3 taş olmalıdır. Mevcut açılmış taşlara taş eklenebilmesi için oyuncunun minimum 101 sayısına ulaşarak elini açmış olmasi gerekir. Aynı oyun sırasında hem elinizi açabilir hem de diğer açılmış setlere eklemeler yapabilirsiniz.

  101 okeyi kim buldu? 101 okey tarihçesi

Eğer oyuncu kendinden önceki oyuncunun attığı taşı alırsa, bu aldığı taşı kullanmak zorundadır. Eğer bu atılan taşı alan oyuncu henüz elini açmamış ise bu taşı aldığı zaman elini açmalı ve açtığı setlerin birinin içinde bu alınan taşı da kullanmış olmalıdır. Bu alınan taşın elinizde istekada durmasına müsade edilmez. Eğer bu alınan taş set oluşturmada veya el açmada kullanılamıyorsa bu taş geri yerine konur ve desteden bir taş çekilir. Bu yanlışlıktan dolayı ceza puanı verilmez.

Çiftler

Eli açmak için bir başka yol da en az beş çift taş biriktirmektir. Çiftten anlaşılan benzer iki taştır. Eğer oyuncu bir kez çifte giderek oyun açarsa bu oyunda bir daha normal bir set açamaz. Ancak diğer oyuncuların açmış oldukları masadaki setlere taş ekleyebilir. Eğer masadaki dört oyuncu da aynı oyun içinde çift açarsa bu tur iptal olur ve yeni oyuna başlanır. Hiçbir oyuncu bu oyunda ceza puanı almaz.

Puanlama

Oyunun bir turunun sonlandırılması için oyunculardan birinin istekasındaki tüm taşları oynamış ve son taşını da masaya atmış olması gerekir. Eğer masadaki taş destesinde hiç taş kalmamışsa ve oyunculardan hiçbiri oyunu bitirememişse herkesin istekasındaki taş puanları kendisine yazılır. El açmamış oyunculara 202 puan yazılır.

  • Oyunculardan biri elindeki tüm taşları oynayarak oyun turunu bitirirse bu oyuncu -101 puan alır. Diğer oyunculara da istekasında kalan taşların değeri kadar ceza puanı alır. Eğer oyuncu hiç set açmamışsa ona 202 ceza puanı yazılır.
  • Eğer oyuncu tüm taşlarını oynar ve istekasındaki tüm taşları bitirirse ve son taş olarak da joker atarsa diğer oyuncalar istekalarında kalan sayıların iki misli ceza puanı alırlar. Oyunu bitiren oyuncu -202 puan alır . Eğer diğer oyuncular elini açmışsa istekasında kalan sayıları ceza puanı olarak hesaplarına yazılır ama elini açmamışsa 404 ceza puanı alırlar.
  • Eğer oyunculardan biri çifte gitmişse tur sonunda açmış olduğu eller oyun sonunda puan olarak çift yazılır. Eğer çifte giden oyunu bitirirse diğer oyuncuların ceza puanları ikiye katlanır. Oyunu diğer oyunculardan biri bitirirse, çifte giden oyuncunun elinde kalan taşların sayı değerleri iki kat ceza puanı olarak değerlendirilir.
  • Eğer oyunculardan biri tek elde elini açarsa diğer oyuncular hiç taş açmamışsa tüm sayılar çifte katlanır. Eğer eli bitiren bitişte joker atarsa bu defa tüm sayılar bir kez daha ikiye katlanır. Bu durumda elini bitiren -808 puan alırken diğerlerine 808 ceza puanı yazılır.

Tüm turlar bittikten sonra oyun sonunda ceza puanları diğer tüm puanlar toplanır ve en az ceza puanı alan oyunun galibi olur.

Ceza puanları

101 okey cezaları, Oyuncular aşağıda belirtilen durumlarda ekstra 101 ceza puanı alırlar. Bu ceza puanları tur sonunda aldıkları puanlara eklenir.

  • Eğer oyuncu masaya taş açmışsa ama açtığı setler ile 101 sayısına ulaşmamışsa taşlarını masadan geri alır ve bu oyuncuya 101 ceza puanı yazılır.
  • Eğer oyuncunun masaya attığı taş, masaya atılmış taşlardan birine eklenebiliyorsa, bu oyuncuya 101 ceza puanı yazılır. Oyuncu kendi elini açmamış olsa dahi bu kural geçerlidir.
  • Eğer oyuncu elindeki tüm taşları açmış ve elinde kalan son taşı masaya atıyorsa, bu taş bir yere eklenebiliyor olsa dahi bu durumda oyuncuya ceza puanı verilmez.
  • Eğer oyuncu masaya açılmış olan setlere birden fazla taş eklerse ve sonra bu taşları geri alırsa 101 ceza puanı alır. Oyuncunun sadece son taşı masadan geri alma hakkı vardır.

Evde Çocuğunuza Yapabileceğiniz Kolay Oyuncaklar

Ek kurallar – 101 Okey Kuralları nasıldır?

  • Eğer gösterge taşı 13 ise joker 1 olarak belirlenir.
  • Aynı sayı ve aynı renkten perler geçerli değildir (örn. Bir mavi 10, kırmızı 10 ve mavi 10 olmaz).
  • 13 den sonra 1 bağlantısı devam etmez (örn. Siyah 13, siyah 1, siyah 2 serisi kabul edilmez).

Okey reyin setli 106 taştan oluşan bir oyundur. Taşlar 4 farklı renkte, 1 sayısından 13 sayısına kadar sıralanır. Her bir rakamdan toplamda 8 taş bulunur. İki mavi, iki kırmızı, iki siyak ve iki sarı şeklinde oluyor. Yine oyun içerisinde numarası olmayan iki taş bulunur. Bunlar 101 okey oyununda joker taş ismiyle bilinir.

  101 Okey'de 33 yan iki açar mı?

Dizme ve oyuna başlama sonrasında, el açabilmek için 101 sayısını tamamlamak gerekir. Yine el açabilmek için farklı renklerden aynı numaralı set olmalıdır. Örnek olarak şöyle belirtebiliriz. 6, 6, 6 şeklini değerlendirelim. Sahip olduğunun bu 6 sayılarının her birisinin rengi farklı olmalıdır. Bunun yanında aynı renkte olacak şekilde 8, 9, 10 dizilimi elinizde bulunmalıdır. Elinizi açmanı diğer yolu, 5 adet çifter sayının elinizde olması gerekir.

101 Nasıl Oynanır?

101 oyununda temel kural taşların dağıtım işleminin başlamasından sonrasıdır. Oyundaki taşlar her oyuncunun eşit şekilde almasıyla, oyunu başlatır. 101 oyununda önemli olan taşların dizilimini mantıklı yapmak ve belirtildiği gibi el açmaktır. Bunun için tur dönüşleri yapılır. Bir oyuncu elini tamamlar ve kuralları yerine getirirse, taşlarını açabilir.

Oyuncu elini tam anlamıyla eşitlemesi için yukarıdaki kuralları uyması gerekir. Örneğin, elindeki farklı renklerde taşlarlar elini açabilir. Yine aynı sayı diziliminde 5 farklı çift geldiğinde elini açabilir. 101 okey oyununda, oyuncu özgürdür. Dilediği şekilde taşı yere atabilir, yerden alabilir. Bu onu sahip olduğu taşlara bağlıdır. 101 okey kuralları nedir 101 okey cezaları

101 Taktikleri

Okey oyunu, gelişime bağlı olarak oynanabilir. Yani kişinin yapacağı taktikler, kendi aldığı taşlara ve yapacağı dizilimlere bağlıdır. Okeyde uygulanabilecek taktikler şöyledir.

Beklemeye Değer Eller Belirlemek: Okey oyununda şans çok önemlidir. Bu yüzden 101 oyununda inat etmenin gereği yoktur. Elinizi gelen ve giden taşlara göre devamlı olarak revize etmeniz gerekecek. Elinizi belirlediğiniz zaman, size gelme ihtimali yüksek olan taşlarla belirlemeniz gerekecek. 101 okey cezaları

Taşlar İyi Takip Edilmeli: 101 oyununda en önemli taktiklerden birisi taşları çok iyi takip etmektir. Çıkan taşları takip edemezseniz, oyunun sonuna kadar sürekli çıkan taşları beklemek durumunda kalabilirsiniz. Taş takibini yapabilmenin anahtarı, devamlı oyunu oynamaktır.

Ne kadar iyi oyuncu olursanız olun, taş takibini yapamadığınızda oyunu kazanabilme ihtimaliniz çok düşük olur. Bunun için devamlı pratik yapmalı ve 101 okey oyunlarının içerisinde sürekli şekilde olmalısınız. İyi oynayan oyuncuların neler yaptıklarına da bakabilirsiniz.

101 okey nasıl oynanır, 101 Okey Kuralları, 101 kurallar, 101, 101 kuralları, 101 okey puan, 101 Nasıl Oynanır, 101 Ceza puanları, 101 Okey Oyunu Nasıl Oynanır, 101 okey per, 101 okey perler, 101 okey cezaları, 101 okey kuralları nedir

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Soru: 101 okeyde Seri açan biri çifte işleme yapabilir mi?
    Cevap: Evet. Seri açan bir oyuncu, başka bir oyuncu tarafından açılmış çifte elindeki çiftleri işleyebilirSoru: 101 okeyde
  2. Soru: Çift açan biri seri açabilir mi?
    Cevap: Hayır. Çift açan bir oyuncu yere yeni seri per açamaz. Açılmış seri ve çift perlere işleme yapabilir ya da sadece yeni çift açabilir.
  3. Soru: El açmadan oyun biterse ne kadar ceza alırım?
    Cevap: 202 puan ceza alırsınız.
  4. Soru: Bir oyuncu Okey ile biterse ne olur?
    Cevap: Bir oyuncu okey atarak biterse diğer oyuncuların cezaları 2 katına çıkacaktır. Bu durumda açmayan oyuncular 404, açan oyuncular ise ellerindeki sayıların 2 katı ceza yerler. Çift açmış olanlar ellerindeki sayıların 4 katı ceza yer. Eli okey atarak bitiren oyuncudan 202 puan ceza silinir.
  5. Soru: 101 okeyde Elinde Okey kalan kullanıcı ceza yer mi?
    Cevap: Elinde okey kalan oyuncuya 101 puan ceza yazılır.
  6. Soru: 101 okey oynarken Yerden Okey alınabilir mi?
    Cevap: El açtıysanız ve elinizde okeye karşılık gelen taşınız varsa gerekli işlemeyi yaparak yerdeki okeyi alabilirsiniz.
  7. Soru: Elden bittim karşı tarafa kaç puan ceza yazılır?
    Cevap: Eğer hiç kimse açmadan bittiyseniz karşı tarafa 808 puan ceza yazılır. Elden okeyle bitmek ise 1600 ceza yapar.
  8. Soru: Taş işleyerek rakibimin okeyini aldım, kaç puan ceza yazılır?
    Cevap: Karşı tarafın okeyini taş işleyerek aldığınızda 101 ceza puanı yazılır.
  9. Soru: Okey attığımda kaç puan ceza yazılır?
    Cevap: 101 puan ceza yazılır.

AX MEDYA
sağlık sitesi takipçi satın al |-| nakliyat |-| instagram beğeni hilesi |-| arastir.net |-| vds satın al |-| wordpress cache |-| ofis taşımacılığı |-| APK indir |-| tv8 canlı izle |-| aydın haber |-| Tiktok Takipçi Hilesi |-| instagram izlenme satın al |-| antalya haber |-| ipek fal bilim merkezi
evden eve nakliyat |-| istanbul eşya depolama |-| kartal evden eve nakliyat |-| Ev Eşyaları Depolama |-| istanbul evden eve nakliyat |-| IGBT tabanlı kompanzasyon |-| şehirlerarası evden eve nakliyat